SPINOVI I DRUGE IGRE: Ibrahimović pričao o zapošljavanju 1417 radnika, a optužen da hoće da poskupi struju

Koliko su nas političari kao građane i pojedice otupili i ''naspinovali'', ako se to tako može reći, skoro da je za izučavanje na nekim jačim univerzitetskim katedrama. Svašta nam mogu podvaliti, a da prstom ne mrdnemo niti da nam oko zaigra ili se makar začudimo ili zamislimo. Primjera koliko hoćeš, ali evo nasvježijeg od juče. Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović je na sjednici Vlade, uz ogradu da ne bi da politizuje stvar, saopštio podatak da su energetske kompanije od 2020. godine zaposlili 1417 radnika ili 40 odsto više, i da je fond zarada u odnosu na prije dvije godine porastao za 16,6 miliona ili 25 odsto, te da je to nedomaćinsko poslovanje.
SPINOVI I DRUGE IGRE: Ibrahimović pričao o zapošljavanju 1417 radnika, a optužen da hoće da poskupi struju

Arhiva, Foto: Vlada Crne Gore

Prvo je premijer Dritan Abazović u komentaru na Ibrahimovićevu konstataciju prosto odćutao dio koji se tiče prekomjernog, čitaj partijskog zapošljavanja i zakačio se samo na dio koji se tiče poslovnog bilansa energetskih kompanija. Naravno, za loše poslovanje krivo je vrijeme, jer kiše nema odavno, kriv je rat u Ukrajini, jer se tržište poremetilo, a haos izazvao enormno povećanje cijena struje na berzama…Abazović je, naravno, optimistično zaključio da će biti dobro ili makar bolje na kraju trećeg kvartala i da će biznis brojke energetskih kompanija ipak biti bolje.

Ni riječi, ama baš nijedne, makar kurtoazne da se, što vele, ispoštuje ministar i potpredsjednik Vlade koji je ukazao na tako drastično uvaljivanje energetskih kompanija u minuse koji se teško brišu, zapošljavanjem 1417 novih radnika. Mislili smo do skoro da DPS niko stići neće u ovoj disciplini, ali smo se uvjerili da i “nad popom ima pop”.

Ajd dobro to što je Abazović otaljao Ibrahimovića, i što je ministra kapitalnih investicija iskoristio da opravda loše stanje u energetskom sektoru, to je nekako i očekivano u ovom širem društveno-političko-ekonomskom kontekstu. Očekivano, ali ne i opravdano. Aloi s druge strane intersantan je ugao medija koji slove za bliske premijeru Abazoviću, ali i oni drugi. Pazite naslov – “Ministarstvo predlaže da EPCG zatraži veću cijenu struje”. To je naslov koji bi trebalo da bude suština Ibrahimovićevog izlaganja, a izvučen je iz rečenice u koojoj je ministar kapitalnih investicija rekao da svako radi svoj posao – da EPCG i CEDIS brinu o poslovanju firme a ne o socijalnom stanju građana jer im to nije posao. Tako je Ibrahimović postao neko ko baš želi da osiromaši građane i da im poveća cijenu struje, a kompanije koje su zaposlile hiljade partijskih vojnika zapravo socijalne ustanove koje brinu o životnom standardu građana Crne Gore u ovako teškim i izazovnim vremenima. Čudo neviđeno.

Nije ovo prvi put, niti je slučajno. Podjetimo, premijer Abazović dva puta je promijenio sastav Odbora direktora EPCG koje je predložio ministar Ibrahimović. Ubacio je udarnu pesnicu DF-a Milutina Đukanovića zbog kojeg u sastav Odbora nijesu htjeli da uđu još neki predloženi članovi poput Adisa Balote iz SDP-a. Takođe, sve je urađeno da se na Ibarhimovića svali krivica oko toga što EPCG ne kupuje Željezaru, jer neće da da saglasnost na tu, u najmanju ruku, sumnjivu rabotu… I tako redom i tome slično.

Čini se da sve ovo može objasniti akcijom pod imenom “Kako natjerati Ibrahimovića da napusti vladu”, jer ga drugačije ne mogu natjerati, pa da, recimo, Đurović koordinira radom tog resora. Ostali samo još ministri Bošnjačke stranke, koji tako “neprimjerenim” opaskama kvare idiličnu sliku koja nam stiže iz Krađorđeve ulice u Podgorici.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Ako ne bude kiše biće i poskupljenja i restrikcije struje

Za koga menadžment pakuje deset odsto akcija EPCG

Pala Vlada Dritana Abazovića

Ivanović za STANDARD: Investitori odlaze, finansijski izvještaji fabrikuju, živi se na ratama lažnih obećanja dok se šanse za bankrot uvećavaju

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

DF traži i da se himna skrati za strofe koje je napisao Sekula Drljević

Akcija crnogorske i albanske policije: Zaplijenjena veća količina kokaina sakrivenog u vještačkom đubrivu, u Tirani uhapšeno 15 osoba

Ko je supruga katarskog šeika? Ikona stila i prva savremena kraljica Istoka

Jasna rezerva EU prema „Otvorenom Balkanu“