Srpska policija nastavlja da maltretira crnogorske poslanike, a Vlada na to nastavlja da ćuti, Marković: Vlada, bez odlaganja, da reaguje na adekvatan način

Poslanici DPS-a Duško Marković i Predrag Bošković najoštrije su osudili maltretiranje poslanika Danila Šaranovića na granici sa Srbijom od strane srpske policije, te pozvali Vladu da reaguje na adekvatan način i bez odlaganja. No, izvršna vlast još uvijek nije saopštila šta će preduzeti po ovom pitanju. Da li će uvesti neke mjere reciprociteta ili će, kao i do sada, nastaviti da ćuti i pušta da susjedna država svojim akcijama kalja ugled Crne Gore i nepoštovanjem njenih institucija kompromituje njenu državnost.
Srpska policija nastavlja da maltretira crnogorske poslanike, a Vlada na to nastavlja da ćuti, Marković: Vlada, bez odlaganja, da reaguje na adekvatan način

Poslanik BS-a Amer Smailović na graničnom prelazu sa Srbijom; Foto: Facebook

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović još jedan je u nizu poslanika crnogorske Skupštine koji su proteklih godinu dana bili maltretirani od strane srpske policije na graničnim prelazima sa tom državom. Ovo je došlo svega dan nakon što je i poslanik BS-a Amer Smailović na svom Facebook profilu objavio kako su on i njegova porodica maltretirani na graničnom prelazu Špiljani.

“Ćutali smo mjesecima. Maltretirani smo više puta (poslanici Demokrata), ali nijesmo željeli da izlazimo u javnost, nadajući se da će primitivizam konačno prestati. Međutim, zaista je danas kap prelila čašu kada sam pri izlasku iz Srbije sa porodicom u prisustvu dvogodišnjeg djeteta preživio duže zadržavanje, detaljno pretresanje, i zaista, svojevrsno maltretiranje, kao da sam u najmanju ruku šef neke evropske kriminalne grupe”, kazao je danas Šaranović, dodavši da se sve to dešava ‘dok Marovići uživaju u Beogradu’.

Maltretiranje crnogorskih poslanika na graničnim prelazima postala je praksa srpske policije nakon što je Skupština Crne Gore 17. juna prošle godine usvojila Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Šaranović: Maltretiraju nas dok Marovići uživaju u Beogradu

Šaranović, pak, poručuje da ova Rezolucija nije jedini razlog zbog kojeg crnogorski poslanici doživljavaju neprijatnosti na graničnim prelazima sa Srbijom, rekavši da je i poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić koji je glasao protiv usvajanja Rezolucije nekoliko puta zdržavan na graničnim prelazima.

“Vjerovatno zato što je branio izbornu volju od 30. avgusta i suprotstavljao se rušenju Vlade i pobjedničke parlamentarne većine. Znači, očito imamo novi kriterijum u naletu neviđenog primitivizma prema crnogorskim poslanicima koji su branili i brane izbornu volju”, zaključio je Šaranović.

Sa druge strane, bivši premijer i ministar odbrane Duško Marković i Predrag Bošković najoštrije su osudili postupanje srpske poicije prema Šaranoviću i Smailoviću.

Marković je ocijenio da je jasno da se radi o smišljenoj akciji zvanične Srbije koja ne smije ostati bez jasne reakcije naše države.

“Odlučno osuđujem postupanje srpske granične policije danas prema poslaniku Danilu Šaranoviću, a prije neki dan prema poslaniku Ameru Smailoviću. Jasno je da se radi o smišljenoj i dugoročnoj akciji pritiska zvanične Srbije na crnogorske političare, koja ne smije ostati bez jasne reakcije naše države. Najnoviji postupci prema poslanicima kao predstavnicima naroda, i serija sličnih u prethodnom periodu, jasan su signal nepoštovanja Crne Gore i njenih institucija, pa bi Vlada morala da reaguje na adekvatan način, i to bez odlaganja”, napisao je Marković na svom Twitter nalogu.

Poslanik DPS-a Predrag Bošković smatra da ovakvi događaji zahtijevaju kolegijalnost i solidarnost bez obzira na političke razlike koje postoje između poslanika.

Bošković je, sem toga, ocijenio da su akcije srpske policije najbolja potvrda koliko su isprazne lažne floskule o ‘Otvorenom Balkanu’ kao ideji koja podrazumijeva otvorenost i bolju međudržavnu saradnju.

“Ovakvi događaji zahtijevaju od nas da budemo kolegijalni i solidarni bez obzira na naše političke razlike. Takođe, ovakve stvari, baš kao i neprijatnosti koje je doživio kolega Amer Smailović i brojne druge kolege iz Skupštine Crne Gore najbolja su potvrda koliko su isprazne lažne floskule o ‘Otvorenom Balkanu’ kao ideji koja podrazumijeva otvorenost i bolju međudržavnu saradnju. Ili je možda cilj da matretiranje prestane na način što bi se uklonile granice, jer kako neko reče prije nekoliko dana – ukoliko nema granica onda nema ni šverca, zar ne?”, zaključio je Bošković.

Iz Vlade Crne Gore povodom ovih slučajeva ni mukajet iako je očigledno jasno da bi svaka ozbiljna država koja drži do sebe na ovakve provokacije odgovorila recipročnim mjerama.

Međutim, aktuelna Vlada, za sada se nije oglašavala a kamoli saopštila da li će uvesti neke recipročne mjere ili će, pak, nastaviti praksu prethodne kvazi ekspertske i ne toliko kvazi klerikalne Vlade Zdravka Krivokapića da na ovakve uvrede odgovara spuštanjem glave. V.K.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Bošković: DPS bi sa koalicionim partnerima bio ljekovit za Berane

Bošković: Ni mnogo veći nijesu nikada pokorili Crnu Goru a kamoli prispjeli izvođači ‘srpskog sveta’

Bošković: Nijesam čuo da su podaci o prisluškivanju Katnića išli u Rusiju, loptica je u drugom dvorištu!

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

ĐENERO ZA STANDARD: Crna Gora treba da zanemari nepovoljan međunarodni okvir za proširenje EU i samostalno „plovi protiv vjetra”

ABAZOVIĆ I ADŽIĆ OBEĆALI PROMJENE, ALI ZA SADA NIŠTA OD TOGA: Zašto je nakon ubistva Šakovića za šefa CB Budva postavljen inspektor za strance?

Glavni odbor SNP-a o potezima nakon formiranja vlasti u Beranama

FOTO: Najljepša voditeljka uživa na ljetovanju, je li vam poznato OVO MJESTO?