test

Šukurica: Ustavni je nažalost do sad bio politički sud

Standard

26/01/2023

19:07

Ustavni sud je do sada bio politički sud, ocijenio je kandidat za sudiju Ustavnog suda Amer Šukurica odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Dragana Bojovića koji ga je pitao u kojoj mjeri smatra da je naše pravosuđe svih godina bilo nepristrasno, da li je bilo političkih uticaja ili namjernih grešaka u praksi.

Šukurica se osvrnuo i na redovne sudove.

“Što se tiče redovnih sudova, ukoliko imamo u vidu činjenicu da izvršna vlast pojedinim sudijama dijeli kredite i stanove, onda se u sumnju dovodi njihova nepristrasnost”, kazao je on.

Šukurica je podvukao da izvršna vlast ne može nekome da da stan ili kredit a da ne postoji razlog za to.

“Što se tiče kvaliteta rada, imao sam priliku da prođem kroz sve sudove u Crnoj Gori. Dosta je neažurnosti, i nekvalitetnih odluka”, istakao je kandidat za sudiju Ustavnog suda.

On je istakao da je Ustavni sud filter svih sudova.

“Izuzetno ćemo poboljšati kvalitet sudstva ukoliko izaberemo kvalitetan Ustavni sud. On kontroliše sve sudove u Crnoj Gori, do sada to nije radio”, podvukao je Šukurica.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Vesna Pavićević pitala je Šukuricu da li će neko na njega moći da vrši uticaj ako bude izabran za ovu poziciju, i kako bi reagovao na pritisak.

Kandidat je kazao da je suština da izaberu četvoro “znavenih sudija koji će znati da tumače zakon”.

“Time ćete odmah dobiti na kvalitetu Ustavnog suda. Ako izaberete četvoro kvalitetnih ljudi odmah ćete dobiti na kvalitetu, ne samo Ustavnog nego i Vrhovnog suda”, rekao je Šukurica.

Kazao je da sada imamo situaciju da Vrhovni sud ne poštuje odluke Ustavnog suda.

“A zašto – dovedemo u Ustavni sud čovjeka koji nije položio pravosudni ispit a odlučuje o odluci Vrhovnog suda. Moramo da se uozbiljimo, ovo je naša država i ja nemam rezervu”, dodao je Šukurica.

On je kazao da nikad ne utiče na druge da prihvataju njegovo mišljenje, a kako je istakao, isto tako, može da posluša bilo čije mišljenje, ali ga neće prihvatiti ako se kosi sa njegovim pravnim stavovima.

Pitala ga je i da li bi u krivično zakonodavstvo trebalo uvesti femicid kao krivično djelo.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)