test

Trifunović: Sankcionisati sve koji u Crnoj Gori podržavaju Rusiju

Standard

06/03/2022

08:44

Moraju da se identifikuju svi oni koji su širili propagandu i koji su preko medija, koji su zabranjeni u EU, vodili propagandni rat - kaže dr Darko Trifunović, profesor na Fakultetu bezbjednosti za Pobjedu.

Ističe da je najbolji primjer hibridnog dejstva to što je u Crnoj Gori dozvoljeno da postoji medij poput IN4S koji dezinformacijama pravi haos u državi.

POBJEDA: Koliko je rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine opasan za zemlje regiona, naročito za one koje nijesu članice NATO-a?

TRIFUNOVIĆ: Izuzetno je opasan zato što se cio sukob između Rusije i SAD odvija i odvijaće se u neintegrisanim državama – Ukrajini, Srbiji, Kosovu i BiH, naravno i sa velikim uticajem i na ruski faktor koji postoji u regionu od Republike Srpske, Makedonije, Srbije pa i Crne Gore. Jasno je da su nosioci takvih politika bili propagandisti ruske obavještajne službe i da su pripremali ovo što se dešava.

POBJEDA: Što se u sektoru bezbjednosti u Evropi mijenja poslije ovog napada – vidjeli smo da su Rusi osvojili najveću nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini?

TRIFUNOVIĆ: Rusija je vladala Evropom kada je Evropa bila podijeljena, ali Evropa je upravo sada podijeljena jer Moskva svojim tenkovima i helikopterima čini zločine u Ukrajini. Svako ko u Srbiji ili Crnoj Gori pravda agresiju na Ukrajinu iz 2022. godine pravda i NATO zločine 1999. godine – ubijaju ponovo te mrtve žrtve i odgovaraće za to kad–tad i tu nema nikakve dileme.

Iz Rusije stalno stižu prijetnje, njima kao da nije jasno da su napravili grešku iz koje hitno moraju da se izvuku, ali oni u tu grešku srljaju sve dublje i dublje. Kako može da reaguje civilizovan svijet ako vam neko prijeti upotrebom nuklearnog oružja? Kako je svijet reagovao na Sjevernu Koreju? Putin i njegovo okruženje su nadmašili Sjevernu Koreju i Kim Džong Una.

Osuda ruske agresije u Generalnoj skupštini UN je potpuno jasna i oni su ostali sami. Vode se paralelno dva procesa: Ukrajina je tužila – prijavila Rusiju pred Međunarodnim sudom pravde i nakon te presude Rusija je tek u nezavidnoj poziciji. Međunarodni krivični sud, koji je osnovan u Rimu 1998. godine, počeo je da istražuje zločine koji su počinjeni u Ukrajini i predsjednik Putin rizikuje sličnu sudbinu Slobodana Miloševića. Pod pretpostavkom da Međunarodni krivični sud podigne optužnicu protiv Putina šta će on da radi – neće moći da ga uhapse dok je u Rusiji, ali gdje će da ide, gdje će da putuje. U kojoj pozicija je Rusija onda u međunarodnim odnosima. Putin je uradio nevjerovatnu stvar nakon 22 godine vlasti – valjda čovjek poludi i onda mu njegovi savjetnici pričaju ono što on hoće da čuje a ne ono što je realnost. Realnost je da nijesu smjeli da napadnu Ukrajinu.

Ukrajina je mamac za Moskvu nakon koje će možda Rusija biti pred raspadom. Tu grešku su već Rusi napravili kada su ih Amerikanci uvukli u Avganistan 80-ih godina, nakon toga se raspao SSSR… Onda su Rusi uzvratili Amerikancima tako što su preko srpske i hrvatske elite, koja je radila za ruske tajne službe, podmetnuli Jugoslaviju kao mamac za Ameriku koja se dugo nije miješala u taj sukob i u njega se uključila tek 1993. godine. Cilj je bio da se izazove NATO agresija i bombardovanje kako bi se Alijansa zakopala u balkansko blato, a Rusija sebi kupila 22 godine. Sada naši građani – Srbi, Crnogorci, Muslimani, Bošnjaci, Hrvati – na Ukrajini mogu da gledaju šta se zapravo dešavalo kod nas 90-ih godina. Sada se vidi koliko je rukovodstvo Crne Gore bilo pametno što je državu integrisalo u NATO – jer je napad na Crnu Goru napad na Alijansu. Ali taj napad nije samo vojnom silom napad je i hibridnim dejstvima.

POBJEDA: Kako će se Srbija i Crna Gora osloboditi ruskog uticaja, njihovi ljudi su premrežili region, svuda ih ima?

TRIFUNOVIĆ: Moraju da se identifikuju svi oni koji su širili propagandu i koji su preko medija, koji su zabranjeni u EU, vodili propagandni rat. Naše službe će morati da se pozabave onima koji su širili dezinformacije i govorili da u Crnoj Gori nije bio državni udar – bio je, o tome sam otvoreno govorio. Jasno je da će ovdje rečeno u žargonu „morati da padne metla“ i da će oni za medijske i druge nastupe koji su u funkciji hibridnog dejstva morati da odgovaraju jer nije to nikakva sloboda govora. U Crnoj Gori se dozvoli da se IN4S predstavi kao medij i dopusti da se preko hibridnog medijskog rata napravi haos u državi.

U Srbiji smo imali ubistvo Zorana Đinđića, i nikada oni koji su napravili tu medijsku klimu, u kojoj je bilo opravdano ubiti srpskog premijera, nijesu odgovarali. Sjetite se kako je Đinđić satanizovan u medijima, to isto imate i u Crnoj Gori da su pojedini mediji satanizovali državno rukovodstvo, a država nije prepoznala elemente hibridnog dejstva.

POBJEDA: U Crnoj Gori se svakodnevno održavaju mitinzi podrške Rusiji, a za vikend je takav skup zakazan i u Beogradu. Koji je njihov cilj?

TRIFUNOVIĆ: Psihopate. Mene je kao čovjeka sramota da sam se probudio u slobodarskoj Srbiji koja je toliko patila kao i Crna Gora, podnosila tolike žrtve raznih agresija i ratova i da neko u Srbiji ustane i bude na strani države agresora. Srbija i Crna Gora su osudile agresiju. Institut, koji ja vodim, ima člana iz Ukrajine prof. Zapatinskog i zamislite kada on gleda kako ruski tenkovi ubijaju njihovu djecu i pale imovinu a neko ovdje i u Crnoj Gori daje podršku državi koja je agresor, nije važno kako se ona zove, koja je ušla tenkovima na suverenu teritoriju. Treba pitati i kolege koje se bave pravom da li je to saučesništvo u zločinima. Kako ih nije sramota?!

Rusija uvezala Gojka Raičevića i Duška Kneževića

Odakle novac Gojku Raičeviću? Da mu nije Duško Knežević dao pare koje mu je Rusija zarobila. Evo sad poređenje Rusije i SAD. SAD je korak iza Rusije zato što je Kremlj uradio jednu stvar koju sad Amerika kopira. Rusija je zarobila novac Duška Kneževića i davala mu na kašičicu da finansira snage koje ruše Crnu Goru i finansira medije kao što su IN4S i mnogi drugi – kako je to promaklo državnoj bezbjednosti Crne Gore, ali valjda su sad nešto naučili. Knežević i Raičević sa britanskim pasošima duvaju u rusku frulu i bili su glavni koji su pravili medijsku podršku za državni udar – objašnjava Trifunović.

Zašto skupovi podrške Moskvi nijesu zabranjeni

To je pitanje za vlasti kako su ti skupovi dozvoljeni – Crna Gora je kao i Srbija osudila agresiju Rusije i neko u vašoj državi pravi miting podrške agresorskoj državi – to se zakonski sankcioniše, jer najteži zločin agresije je zločin protiv mira i to ima zakonsku konsekvencu – kaže Trifunović.

Izvor: pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (1)

BMX

06 Mar. at 11:27

Crna Gora je trenutno “meki trbuh” NATO i najranjivija drzava na Zapadnom Balkanu koja je inficirana proruskom i velikosrpskom kleronacionalistickom anti EU i anti NATO propagandom i narativima. Aktivnosti DF-a i Demokrata po instrukcijama iz Kremlja i Beograda dodatno usloznjavaju i komplikuju ionako nestabilnu i veoma rovitu politicku i bezbjedonosnu situaciju tako da bi EU. NATO i SAD morali da mnogo vise povedu racuna o Crnoj Gori. To je jedina zemlja na svijetu, pored Srbije i Dodikove RS gdje se organizuje podrska ruskoj agresiji na Ukrajinu. U zemlji je aktivno mnogo proruskih “proksija”. agenata, obavjestajaca, spijuna, politicara, ministara. visokih drzavnih sluzbenika, medija, organizacija, intelektualaca, popova,navijaca, kriminalacai mnogih dr koji su formirani, pod uticajem Rusije i njene pete kolone ovde, DF-a, Demokrata, SNP – a, Milacica. Danilovica, raznih stupova, bratstava, zborova, tvrdosa, kleronacionalista, grobara, delija, varvara i kriminalaca koji jedva cekaju da izazovu incidente i pogorsaju mir i bezbjednost radi interesa Rusije. Srbije i Crkve Srbije. Bezbjedonosno – obavjestajni sistem je totalno izbusen i njime se rukovodi i upravlja iz Kremlja i Beograda, tako da je ovde situacija mnogo ozbiljnija nego u BIH i vremena je sve manje…