test

“U EU se ne može s Đukanovićevim modelom vladavine”

Standard

18/07/2022

21:25

Crna Gora nije blizu EU, realno zemlja je u političkom stanju koje ne otvara prostora za približavanje Evropskoj uniji, objavio je zagrebački

“U ovom trenutku nije poznato ima li premijer Abazović većinu u Skupštini. Nije jasno ni šta će biti dalje, slijede li prijevremeni izbori. Crna Gora je na izborima u avgustu 2020. godine, kad je prvi put pala vlada DPS-a, krenula u političku tranziciju jer je Đukanović upravljao državom još od 1989. (dio vremena u paru s Momirom Bulatovićem). Taj je proces spor i težak, treba razbiti strukture koje je godinama gradio Đukanović, a bez njega nema stabilne vlasti”, piše “Jutarnji list”. 

Cilj je, kako se ukazuje, da se onemoguće prosrpske i proruske stranke da zauzmu važne pozicije i zaprijete sjevernoatlantskoj sigurnosnoj strategiji.

“Prije izbora 2020. napisao sam da je Đukanović strukturalni problem crnogorske politike. U NATO je ušao jer je to bio strateški interes, ali u EU s njegovim modelom vladavine ne. Dok se ne riješi taj strukturalni problem kako bi se država mogla politički razvijati. I zato Crna Gora neće tako brzo u EU”, ocjenjuje hrvatski novinar. 

Izvor (naslovna fotografija):

Milo Đukanović

Ostavite komentar

Komentari (1)

Novljanin

19 Jul. at 00:05

Ovo kao da je pisao novinar Vijesti.