Abazović sa Donfrid: U fokusu vladavina prava, regionalna saradnja i investicije

Premijer Dritan Abazović razgovarao je sa pomoćnicom američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid. On je, nakon sastanka, da Crna Gora i SAD nastavljaju snaženje partnerstva.
Abazović sa Donfrid: U fokusu vladavina prava, regionalna saradnja i investicije

„Crna Gora i Sjedinjene Američke Države nastavljaju snaženje partnerstva, u čemu će poseban fokus biti jačanje odnosa u oblasti vladavine prava i ekonomske saradnje dvije države saveznice“, zaključak je sa zvaničnog sastanka premijera Crne Gore dr Dritana Abazovića i pomoćnice američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid, koja zajedno sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Balkan, Gabrijelom Eskobarom, boravi u Crnoj Gori u okviru petodnevnog boravka u zemljama Zapadnog Balkana.

Delegaciju Sjedinjenih Američkih Država koja boravi u Podgorici, pored pomoćnice državnog sekretara Donfrid i ambasadorke SAD u Crnoj Gori, Nj. E. Džudi Rajzing Ranke, čine i ambasador EUCOM Adam Sterling, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Gabrijel Eskobar, pukovnik EUCOM Endrju Mek, komandir EUCOM Holger Mišel Vagner i šef političkoekonomske sekcije u Ambasadi SAD u Crnoj Gori Skot Periš. Američke zvaničnike, zajedno sa premijerom Abazovićem dočekao je i ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić.

FOTO: Vlada CG

„Čestitamo Vam izbor za predsjednika Vlade. Sjedinjene Američke Države su posvećene izgradnji snažnijeg partnerstva između dvije države. Vaša vizija je snažna i vjerujemo da je budućnost Crne Gore u EU. Dajemo punu podršku vašem integracionom putu“, istakla je pomoćnica državnog sekretara Karen Donfrid.

Donfrid je istakla da Sjedinjene Američke Države pozdravljaju uvođenje sankcija Crne Gore Rusiji i smatraju da je to dobar primjer zajedničkog djelovanja na geopolitičkoj pozornici NATO partnera.

Predsjednik Vlade Crne Gore Abazović zahvalio se na čestitkama i podršci koji Sjedinjene Američke Države u kontinuitetu pružaju Crnoj Gori i istakao da je počastvovan posjetom visoke američke zvaničnice i njenog tima tokom prvog radnog dana njegovog Kabineta.

Želimo da se naše partnerstvo osnažuje i produbljuje. Želimo da rezultati koje ostvarimo na polju vladavine prava ubrzaju naš integracioni put ka EU. Sigurni smo da će saradnja sa SAD-om u borbi protiv korupcije dati rezultate, naglasio je Abazović.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, premijer Abazović je ukazao da je njegova intencija da u narednom periodu otvori politički dijalog, koji bi rezultirao deblokadom pravosudnih institucija i imenovanjem njihovih čelnika u punom mandatu.

Crna Gora ima priliku da pokaže sasvim drugačije lice, gdje će temelji politike biti zasnovani na borbi protiv korupcije na visokom nivou i ekonomskom rastu. Ideološke razlike u Vladi smatram velikom šansom i perspektivom za Crnu Goru i ovo je način da naučimo da radimo zajedno, kako bi ideološki različiti politički subjekti počeli da sarađuju u cilju interesa naše države.

Razlike su dobar način za stvaranje nove političke vrijednosti u Crnoj Gori, a mi smo i više nego spremni za takve izazove, istakao je premijer Abazović.

Tokom razgovora sa američkim zvaničnicima o invaziji Ruske Federacije na Ukrajinu, predsjednik Vlade Abazović je naglasio da će on lično inicirati da, zajedno sa ostalim liderima Zapadnog Balkana, posjeti Kijev i na taj način pruži otvorenu podršku Ukrajini i njenom narodu.

Crna Gora želi poboljšati odnose sa susjednim državama i biti zemlja koja će biti primjer stabilnosti na Zapadnom Balkanu, zaključio je premijer Abazović.

Na sastanku se takođe razgovaralo o nastavku saradnje u oblasti ekonomije i vladavine prava.

“U našem fokusu su vladavina prava, regionalna saradnja i investicije. Počastvovan sam posjetom Karen Donfrid, visoke američke zvaničnice i njenog tima tokom prvog radnog dana mog Kabineta”, napisao je Abazović na Tviteru.

Donfri boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Donfrid i njen zamijenik Gabrijel Eskobar, koji je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan danas borave u Crnoj Gori.

Oni su u ponedjeljak započeli petodnevnu posjetu Zapadnom Balkanu.

Iz State department-a ranije su kazali da će Eskobar i Donfrid istaći podršku SAD-a i potrebu da se ubrza rad na evroatlantskom putu Crne Gore i pristupanju Evropskoj uniji (EU), kao i na jačanju članstva u NATO-u.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Donfrid: Podržali bi izručenje Marovića Crnoj Gori, potrebno jačati vladavinu prava

Abazović: Nema kalkulacija sa prozapadnim putem, Crna Gora najbliža opciji da zadrži postojeći sastav Vlade

Donfrid: Pitanje sankcija Rusiji sada na stolu pred Srbijom

Abazović: Ako se smijeni Sekulović oboriću Vladu, biće i novi premijer, državnog udara na Cetinju nije bilo

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

SJEDNICA PARLAMENTA: Glasanje za četiri kandidata za Sudski savjet drži otvoren prozor za EU

Zakon o teritorijalnoj organizaciji CG: Zeta nije prošla skupštinski odbor

Tender MUP-a: Skoro pola milona eura za registarske tablice

Radunović u petak u 15:22 pozvao policiju da prijavi pucnjavu