test

Standard saznaje: Dogovorena podrška za Tešić, Armenko i Đuranović, čeka se dogovor manjinskih partija oko četvrtog kandidata za sudiju Ustavnog suda

Standard

01/02/2023

20:50

U Vili Gorica završen je sastanak članova Ustavnog odbora i predstavnika političkih partija o kandidatima za sudije Ustavnog suda, a prema nezvaničnim informacijama dogovor oko izbora tri kandidata Snežane Armenko, Momirke Tešić i Dragane Đuranović već je postignut.

Međutim, kada je u pitanju četvrti kandidat iz redova manjiskih naroda većina učesnika pregovara je stava da o tome mora da se dogovore partije manjiskih naroda. Razlog tome je činjenica da je tokom današnjeg višesatnog sastanka bilo rasprave oko dva kandidata iz redova manjinskih naroda Faruka Resulbegovića i Alije Beganovića.

Članovi Ustavnog odbora i šefovi poslaničkih klubova sastali su se u vili ‘Gorica’, kako bi razgovarali o kandidatima za sudije Ustavnog suda. Na sastanak su došli Danijel Živković, Vesna Pavićević, Suzana Pribilović, Jovanka Laličić i Ljuiđ Škrelja (DPS), Boris Bogdanović (Demokrate), Suada Zoronjić i Miloš Konatar (URA), Genci Nimanbegu (Forca), Jovanka Bogavac i Branka Bošnjak iz PzP-a.

Ustavni odbor saslušao je 26 kandidata koji su se prijavili na javni poziv za izbor četvoro sudija Ustavnog suda.

Predložiće četiri kandidata, a konačnu odluku donosi crnogorski parlament dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika.

Na posljednjem glasanju u parlamentu niko od četiri predložena kandidata za sudije Ustavnog suda nije dobio potrebnu većinu, ni u prvom ni u drugom krugu glasanja.

Ustavni sud, od ukupno sedam, ima samo troje sudija i od septembra prošle godine nema kvorum za odlučivanje.

Sudije Ustavnog suda bira Skupština Crne Gore na 12 godina.

Ostavite komentar

Komentari (0)