test

UBRZANI POSTUPAK: Zeta već od jula samostalna opština

S Rastoder

19/05/2022

11:55

Na dnevnom redu naredne sjednice Skupštine Crne Gore naći će se, između ostalog, i tri zakona - Zakon o teritorijalnoj organizaciji Glavnog grada, Zakon o Glavnom gradu i Zakon o finansiranju lokalne samouprave, čime će se, ukoliko se usvoje, stvoriti uslovi da Zeta postane samostalna opština.

Prema informacijama Standarda, dogovor unutar parlamentarne većine je postignut i izvjesno je da će Zeta već od jula biti 25. opština u Crnoj Gori.

Inicijativa o samostalnosti Zete potekla je iz DPS-a, a za tu ideju odavno se zalažu Socijalistička narodna partija, Demokratsko front i Demokratska Crna Gora, koje kažu da DPS sada ovo radi jer gubi glasače u Zeti.

Poslanički klub DPS do petka će u skupštinsku proceduru predati izmjene zakona o teritorijalnoj organizaciji i o Glavnom gradu,.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković kazao je da je cilj da Skupština što prije razmotri taj predlog.

“Smatramo da je neophodno što prije razmatrati rješenja na skupštini da bi se usaglasili i drugi akti. Mi ćemo ova rješenja dati na potpis kolegama iz parlamentarne većine i kolegama iz SD-a”, kazao je Živković na konferenciji za medije.

Predsjednica Opštine Golubovci u okviru Glavnog grada Tanja Stajović je kazala da je Opština budžetom za 2021. godinu opredijelila 15.000 eura za studiju opravdanosti teritorijalne promjene nakon čega se krenulo i u njeno sprovođenje kroz nekoliko postupaka.

Studija je nakon izrade dostavljena Ministarstvu javne uprave radi davanja mišljenja, a Stajović navodi da je rok bio 45 dana od dana prijema.

“Taj rok je davno istekao i mi smo poslali dvije urgencije u februaru i maju”, navela je ona. Ističe i da je od Ministarstva stigao odgovor, ali ne u vidu mišljenja, već obavještenja o tome koja su ministarstva dala svoje mišljenje.

“U toku je izrada odgovora na sve sugestije pojedinih ministarstava”, pojasnila je Stajović.

Funkcioner DPS-a Mihailo Anđušić kazao je da inicijativa predstavlja višedecenijski san najvećeg broja stanovnika Zete.

“Već u sedmicama koje su pored nama ako ostali subjekti podrže našu inicijativu, vi ćete biti u prilici da dobijete samostalnu opštinu koja će se zvati Zeta”, rekao je Anđušić.

On kaže i da Zeta posjeduje veliki broj resursa koji joj mogu omogućiti nezavisno funkcionisanje.

Lider DNP-a i jedan od lidera DF-a Milan Knežević iskazao je zadovoljstvo što je DPS nakon 16 godina od formiranja Gradske opštine Golubovci naprasno shvatila da je “sazrelo” vrijeme da područje Zete postane samostalna opština.

“Ipak ih moram podsjetiti da inicijativa o samostalnoj opštini Zeta postoji još od devedestih godina prošlog vijeka, i da je na svaki način opstruirana i gušena od istog tog DPS-a kroz različite administrativne i krivično pravne represije prema nosiocima te ideje. Početkom 2000-ih kao odbornik u SO Podgorica obnovio sam i promovisao tu ideju, ali su protiv nje najglasniji bili odbornici DPS-a iz Zete, koji su po instrukcijama Miomira Mugoše glasali za mnogobrojne antizetske odluke kojima je ovo područje namjerno devastirano u prirodnom i privrednom kontekstu kako bi se ulagalo u centar Podgorice i druge krajeve u Crnoj Gori”, rekao je Knežević .

Izvor (naslovna fotografija):

Filip Filipović

Ostavite komentar

Komentari (0)