Izvor: Pobjeda

Ugledni italijanski list o Crnoj Gori: Kriza zbog (previše) moći crkve

Ugledni italijanski list ''Corriere della Sera'' objavio je autorski tekst njihove novinarke Irene Soave u kojem je napravljen osvrt na političku krizu u Crnoj Gori, koja je uzrokovala pad 43. Vlade.
Ugledni italijanski list o Crnoj Gori: Kriza zbog (previše) moći crkve

Foto: Vlada Crne Gore

Kako se navodi u tekstu, Vlada Dritana Abazovića oborena je nakon što je za to glasao 51 poslanik, a “Corriere della Sera” razlog za takav rasplet događaja vidi u činjenici da je premijer potpisao ugovor sa crkvom sa sjedištem u Beogradu, kojoj su, kako navode, data ovlašćenja, veća od onih koje imaju druge vjerske zajednice.

“Možda je u padu vlade Dritana Abazovića uticalo sjećanje na sada gotovo zaboravljeni prvi talas Kovida. Crna Gora se pojavila na stranicam novina širom svijeta, postigavši svjetski rekord oboljelih i umrlih u odnosu na broj stanovnika.

Scene koje su dolazile iz žarišta virusa, male zemlje između Srbije, Bosne, Kosova i Albanije kao da datiraju iz najmračnijih vjekova. Podgorica, glavni grad Crne Gore, 20. novembar 2020. Saborna srpska pravoslavna crkva prepuna: sahrana je pravoslavnog episkopa Amfilohija Radovića, negatora Kovida (“liječi se hodočašćem i svetom vodicom”), protivnika vakcina, koji je preminuo upravo od poslijedica Kovida”, navodi se u tekstu italijanskog lista.

Kako dalje piše, “na sahrani Radovića, velikosrpskog “viteza”, kojeg njegovi sljedbenici pamte kao sveca, a drugi kao ličnog sveštenika srpskog “dželata” Željka Arkana, okupila se vladajuća elita zemlje zajedno sa hiljadama vjernika.”

“Bez maski, postrojeni da ljube čelo i ruke mrtvaca. Eksplozija infekcije. Među najpoznatijima bio je i patrijarh Irinej – najviši autoritet pravoslavne crkve Srbije, star 90 godina. Cjelivao je mrtvo tijelo a potom se vratio u Beograd, gdje je potom umro intubiran. Prizori prosrpskih velmoža oko vladičinog kovčega ostali su u sjećanju Crnogoraca kao manifest povezanosti Crkve, moći Beograda (od kojeg se, međutim, Crna Gora odvojila 2006. referendumom, potom ulaskom u NATO 2017.) i konačno Rusije. To su veze koje ipak ne cijene svi Crnogorci (samo trećina je srpske nacionalnosti).

Potom, kada se parlament u subotu sastao da raspravi o dekretu koji je potpisao premijer Abazović, kojim su Srpskoj pravoslavnoj crkvi sa sjedištem u Beogradu dodijeljena veća ovlašćenja od ostalih vjerskih zajednica i neka imovinska prava, poslanici su glasali po svojoj savjesti. Vlada je pala.

Demokratije, poput Kovida, imaju svoje vakcine”, navodi se u tekstu novinarke “Corriere della Sere”.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

HRA: Usvajanje ovakvog teksta Ugovora u najmanju ruku neodgovorno

Najnoviji broj časopisa Komuna u cjelosti posvećen Plavu

POSTIZBORNI NAPAD NA BOŠNJAKE U PLJEVLJIMA, Savjet ocijenio: Policija da ne balansira i izjednačava žrtvu sa nasilnicima, nijesu svi napadači obuhvaćeni postupkom

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

(FOTO) Abazović sa jugoslovenskim fudbalskim zvijezdama: Kako je lijepo kad smo zajedno

Ovo su najbolji kostimirani ljubavni filmovi, a one su RADILE SVE ZBOG LJUBAVI

„Probudila sam se gola u njegovom krevetu, silovao me stotine puta“: Gimnastičarka otkrila jezive detalje

U FOKUSU: Što je nama Njegoš danas?