test

Ukrajinci ocjenjuju da je Abazović ugrozio put Crne Gore u EU

Standard

23/08/2022

12:50

Milo Đukanović i njegova partija DPS uspjeli su da pobjede premijera Abazovića i proruski Demokratski front, spriječivši još jedan preokret u zemlji — objavljuje 'Європейська правда' (eurointegration.com.ua).

„Zaista je stresna lakoća kojom je navodno proevropski orijentisani premijer Abazović ugrozio put svoje zemlje u EU”.

Ukrajinski portal dodaje kako su Abazović i URA proljetos obećavali Briselu da će „deblokirati sprovođenje proevropskih reformi”.

„Značajno je da su ove ambicije u Briselu dočekane srdačno. EU, koja se dugo nije širila, bila je potrebna priča o uspjehu, a mala Crna Gora je za to najbolje odgovarala”.

„Ali, sve se promijenilo ujutru 3. avgusta, kada je Vlada neočekivano potpisala ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC)”.

„Ovim ugovorom, koji je prethodna vlast pokušala da sprovede, a kojem se protivila opozicija, ne samo da je garantovano vlasništvo SPC nad svim vjerskim objektima — zanemarujući prava Crnogorske crkve, koja još nije priznata kao kanonska — već se ovim daje de facto eksteritorijalni status; da bi u njih ušli policiji ili istražiteljima potrebna je posebna dozvola!”

„Ugovor je bio šok za veliki dio crnogorskoga društva. Čak je EU, koja rijetko komentariše unutrašnje politike, Abazovića pozivala da se uzdrži od takvoga koraka”.

Međutim, Abazović je ugovorom sa SPC opet stavio na klackalicu Crnu Goru, između „EU i ‘ruskoga svijeta”.

Izvor: Antena M

Ostavite komentar

Komentari (0)