Izvor: M portal

USPON I POLITIČKI UTICAJ OKG “BUDVANSKA”: “Blažo, brate, mi smo vas na vlas’ doveli”

Ubrzo nakon političkih promjena koje su se dogodile na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine, uslijedile su značajne promjene i na društvenoj i ekonomskoj sceni, kojima građani svakodnevno svjedoče, ali i one manje uočljive na prvi pogled – u kriminalnim i bezbjednosnim krugovima, veoma često i u sferi u kojoj se oni prepliću.
USPON I POLITIČKI UTICAJ OKG “BUDVANSKA”: “Blažo, brate, mi smo vas na vlas’ doveli”

Budva

Tokom protekle dvije godine svjedočili smo više deklarativnoj, a manje efikasnoj, borbi protiv organizovanog kriminala, oličenog u dva najsnažnija crnogorska kriminalna klana – škaljarskom i kavačkom. Nova vlast je u tom dijelu posla nastavila stopama stare, jer značaj i djelovanje oba klana odavno prevazilazi granice Crne Gore i regiona, a škaljarski i kavački klan su u fokusu mnogih međunarodnih istraga.

Međutim, ono što ne promiče stranim partnerskim službama i organizacijama, ali ostaje gotovo skriveno od očiju crnogorske javnosti i van fokusa domaćih medija, svakako je uspon organizovane kriminalne grupe koja je u crnogorskoj Upravi policije zavedena kao „Budvanska“, a prema podacima službi bezbjednosti na njenom čelu je dugo godina Marko Ljubiša Kan. Crnogorske službe „Budvansku“ vode kao blisku škaljarskom klanu. Prema podacima iz bezbjednosnih evidencija u koje je M portal imao uvid, „Budvanska“ je nastala zbog vršenja krivičnih djela iz sfere organizovanog kriminala, ali je već sa promjenom lokalne vlasti u Budvi, posebno nakon početka litija, počela značajno da utiče i na kreiranje političke scene, kroz posredne i neposredne kontakte sa funkcionerima. „Budvanska“, prema policijskim evidencijama, ima značajne kontakte sa vrhom Crkve Srbije u Crnoj Gori i njihovim sveštenstvom.

M portal će se u narednim sedmicama detaljnije baviti djelovanjem „Budvanske“ i njihovim političkim uticajem.

Grupa ljudi, koja je u policijskim evidencijama označena kao BIL (bezbjednosno interesantno lice) svoj uticaj na funkcionisanje lokalnog i državnog sistema bezbjednosti dominantno ostvaruje kroz kontakte sa osobam sa područja Budve i Kotora, te se odvija na relaciji Ognjen i Mladen Kažanegra, Milo Božović, Đuro Ivanović, Marko Bato Carević, sada već bivši direktor ANB Dejan Vukšić i predsjednik UO JP Morsko dobro Blažo Rađenović, koji je kadar partije URA premijera Dritana Abazovića. U ovom krugu se odvijao, i dalje se odvija, značajan uticaj na kadrovska dešavanja u sektoru bezbjednosti, ali i na političkoj sceni. 

Mada policija obojicu braće Kažanegra, Mladena i Ognjena, vodi kao bezbjednosno interesantna lica, Mladen je devetog juna 2021. godine završio – na sastanku sa tadašnjim potpredsjednikom Vlade i koordinatorom svih službi bezbjednosti Dritanom Abazovićem. O tome svjedoče saopštenje i fotografija iz Abazovićevog kabineta, na kojoj se vidi Kažanegra, ali i Blažo Rađenović. Zvanični povod sastanka bio je stanje u Mjesnoj zajednici Sveti Stefan, te „problemi mještana i odnosi sa zakupcima Miločera i Svetog Stefana, kompanijama Aman i ,,Adriatik propertis“. Kako je mogao da se dogodi takav bezbjednosni propust, pa da osoba koju policija ima u evidenciji kao pripadnika organizovane kriminalne grupe uopšte uđe u zgradu Vlade, a onda i u kabinet potpredsjednika, do danas niko iz vlasti nije objasnio. 

Značajan ustupak „Budvanskoj“ je učinjen, nakon promjena u sektoru bezbjednosti, kada je za načelnika Centra bezbjednosti Budva imenovan Zoran Bubanja. Naime, Bubanja je blizak rođak doskorašnjeg predsjednika Opštine Budva Marka Bata Carevića i preko te veze je „Budvanska“ željela da nastavi neometano, bez pritiska policije, da se bavi svojim „aktivnostima“. Na mjesto načelnika CB Budva Bubanja dolazi početkom jula 2021. godine, tako što je poslije samo dva mjeseca obavljanja te dužnosti sa te funkcije smijenjen Danilo Šćepanović, takođe kadar koalicije „Za budućnost Crne Gore“, tačnije Gorana Danilovića i grupacije oko njega.

Za svako od ovih imenovanja dozvolu je morao dati Dejan Vukšić, tadašnji direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost, i jedno od prvih kadrovskih rješenja bivšeg premijera Zdravka Krivokapića, uz sve kontroverze koje su ga pratile.

Međutim, u „Budvanskoj“ su i nakon toga bili nezadovoljni dinamikom promjena u sektoru bezbjednosti, očekujući da će u novonastaloj situaciji biti oslobođeni svake sumnje i odgovornosti. Problemi su nastali u jeku turističke sezone 2021. godine, kada je Grupa za posebnu operativnu podršku Sektora za borbu protiv kriminala, pod komandom Bobana Brnovića, obavljajući zadatke koji su redovni u sezoni na crnogorskom primorju, tokom jedne od rutinskih kontrola grupe bezbjednosno interesantnih lica, kontrolisala i Marka Ljubišu Kana i njegove prijatelje. Članovi „Budvanske“ su tada zajednički zaključili da se hitno o svemu moraju obavijestiti Carević i Vukšić, a da je Carevićev zadatak da dalje utiče ne Vukšića da Brnović bude hitno smijenjen sa mjesta šefa Grupe za posebnu operativnu podršku. U svemu tome posebnu ulogu je imao Blažo Rađenović, čiji je zadatak bio da o svemu obavijesti tada potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, koji je istovremeno pokrivao i funkciju koordinatora svih službi bezbjednosti. „Budvanska“ je imala detaljne informacije i o Brnoviću i o njegovom nadređenom, Dejanu Kneževiću, te su od Abazovića i Vukšića zahtijevali hitnu smjenu oba policajca. 

Prije ovog događaja, „Budvanska“ je vršila snažan pritisak na Dritana Abazovića da što prije dođe do smjene tadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, kao i Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Pripadnici „Budvanske“ su bili kivni na Lazovića zbog čestih racija u lokalima u kojima sjede, a posebno zbog velike racije u diskoteci „Trokadero“, što su doživjeli kao ponižavanje od strane policije. Međutim, promjene se nijesu odvijale dinamikom kakvu je „Budvanska“ priželjkivala, posebno zato što je formiranje Vlade Zdravka Krivokapića potrajalo čitava tri mjeseca, pa je zadatak Blaža Rađenovića bio da im objasni da moraju da djeluju postepeno i da će sve doći na svoje, ali da ne može sve tako brzo da se desi kako oni misle. 

Prema evidencijama, vođa „Budvanske“ Marko Ljubiša Kan sa svojim ljudima i drugim bezbjednosno interesantnim licima iz regiona, održava u manastiru Reževići, kod igumana ovog manastira Hrizostoma Nešića, a tu se i dogovara kreiranje kadrovske politike u sektoru bezbjednosti.

Iz perspektive „Budvanske“ to je sasvim prirodno i očekivano jer, što bi rekao Ognjen Kažanegra: „Blažo, brate, mi smo vas na vlas’ doveli“. 

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

,,Kralj šećera“ hoće da preuzme Budvansku rivijeru i Sveti Stefan hotele

Kostić zvanično ponudio otkup državnih dionica u Budvanskoj rivijeri

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Putin u svađi sa kumčetom: Pod istragom njen onlajn medij, ako se nađu dokazi biće označena kao “strani agent”

JASAVIĆ: Kojašević doživio torturu, očekuje da odgovorni budu procesuirani

(VIDEO) Četničke pjesme uoči utakmice Petrovac- Jezero i skandiranje “Ajmo Srbi j….. Turke”

Službeni list: Zeta od danas zvanično opština