UŽIVO Knežević: Jeste li prijetili Đukanoviću hapšenjem? Abazović: Ne pada na pamet da bilo koga ucjenjujem

Predsjednik Vlade Dritan Abazović odgovara danas u parlamentu na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.
UŽIVO Knežević: Jeste li prijetili Đukanoviću hapšenjem? Abazović: Ne pada na pamet da bilo koga ucjenjujem

Dritan Abazović, Foto: Skupština CG

Poslanik Socijalističke narodne partije Bogdan Božović pita koje su najveće prepreke na putu ka EU kako bi se efikasno zaokružile najvažnije teme i pitanja, poput reformi u pravosuđu, pravde, bezbjednosti i borbe protiv organizovanog kriminala.

“43. Vlada formirana je 28. aprila i prioritet su upravo bile Evropske integracije. Rezultati jesu zapaženi, ali isto tako sa druge strane postoje oni koji taj proces žele da zaustave. Što se tiče samog procesa integracija, vjerujem da moramo konkretno raditi i krenuti u akciju. Ne treba stvarati atmosferu koja guši slobodu kritičkog mišljenja. Naša država mora biti prepoznata kao demokratska, sa humanim odnosom prema pojedincu”, kaže Božović.

Abazović je kazao da je integracioni proces nešto što je krucijalno za crnogorsku budućnost, pa je evidentno da se teško može vidjeti Crna Gora negdje drugdje, osim u EU.

“Mi ne možemo da zatvaramo poglavlja dok ne riješimo političke kriterijume i komplikacije. Ukoliko riješimo stvari u pravosuđu, pa i ostale stvari makar do kraja avgusta, početka septembra, možemo očekivati da ćemo ubrzo biti u evropskoj porodici. Ja ću sa svim ministrima imati press konferenciju da predstavimo sve ono što smo uradili za prvih 100 dana naše vladavine, ali i do sada je mnogo urađeno”, objasnio je Abazović.

Premijer objašnjava da su evropske integracije proces koji je namijenjen isključivo društvu, a ne politici i Vladi.

Predsjednika kluba Crno na bijelo Miloša Konatara interesuje koji su naredni koraci kako bi Crna Gora ubrzala evropski put, zaključila proces pregovora i postala naredna članica Evropske unije (EU).

“Šta nas sprječava da do kraja 2024. završimo sve obaveze koje su do nas? Šta nas sprječava da sa obije ruke zgrabimo evropsku budućnost? EU je priča nade, o budućnosti i snovima koji se ostvaruju. Ona je nastala poslije najkrvavijeg sukoba u istoriji jer su zemlje osnivačice htjele da krenu u bolju budućnost”, dodaje Konatar.

Abazović je na početku svog odgovora kazao da oni koji ne žele dobro građanima su upravo oni koji koče integracije.

“Ko ne želi da ima bolje plate, penzije, socijalnu zaštitu, infrastrukturu? Ne možemo da donesemo odluku o koncesiji, mislimo da država može da upravlja svim i svačim, a u mnogo čemu se pokazal kao neefikasna. Moramo da budemo pametniji u onome kako trošimo svoje resurse”, naveo je Abazović.

Cilj otvorenih granica je, kako kaže, da imamo zajedničko tržište.

On je istakao i da bi volio da se nađe rješenje za Luku Bar.

Abazović ističe da obračun sa organizoanim kriminalom nije bio smisleniji nego u prethodne dije godine.

Predstavnik kluba DF–Nova srpske demokratija-Demokratska narodna partija–Radnička partija, Milan Knežević postavio je kratko pitanje “I što ćemo sad”.

“Samo u Crnoj Gori sve može, a ne mora ništa”. 

On je istakao da su i Krivokapić i Abazović napravili novo političko pravilo – da oni koji su osvojili najmanje glasova treba da imaju najviše ministarstava u Vladi i obratno.

Dodao je da su više sjednica Vlade imali na vajber grupi.

“Da nije bilo Belvedera i zapaljenih guma i Draginje Vuksanović-Stanković i Ranka Krivokapića i dalje bi žene rezale vene za Vama i Spajićem. Međutim, tada se desilo biblijsko čudo jer je Vaš politički padrinjo Zdravko Krivokapić odlučio da Vas smijeni. Onda ste Vi to saznali i odlučili da iz “Blagoš” u “Relakcirano” i onda ste pozvali nas da Vam držimo svijeću u njoj dok razmjenjujete nježnosti sa DPS-om. Ali taman onda se pojavljuju Sky aplikacije”, naveo je Knežević.
Milan Knežević (DF) konstatovao je kako je moto čitavog niza posljednjih vlasti – “sve može, a ne mora ništa”.

“Taman kad smo pomislili da je osvježilo 30. avgusta, naišle su takve vrućine i biblijski znaci, da smo se upitali šta smo mi to zgriješili bogu. Imali smo na čelu liste čovjeka koji je 30. avgusta zaspao kao Srbin a ujutro se probudio kao dvjestopostotni Crnogorac. I iako je i on tvrdio da je lično prisustvovao pomjeranju brda i planina, mi smo se suočili sa novim standardom koji je on sa Vama uspostavio. Pod Ostrogom Vas je proglasio za svog četvrtog sina, a nas, koji smo ga postavili za nosioca liste, poslao je u sirotište. Vi ste sa Krivokapićem uspostavili novo pravilo – da oni koji su dobili najmanje glasova, treba da dobiju što više ministarstava, a oni bez glasova da ih imaju najviše”, kazao je.

Kaže kako su Abazović i Krivokapić pravili mit o ministrima u prošloj Vladi.

“Sad kad su ostali bez funkcija, svi su tražili da 12 mjeseci primaju plate. A Vi i gospodin Spajić ste počeli da stvare estradni narativ kako žene režu vene zbog vas, napuštaju žene i djecu. I onda ste nam uveli obveznice za 750 miliona, a neko se ugradio od tri do pet miliona, pa ste uveli privremeno finansiranje… A onda je stvorena Viber grupa, više ste imali sjednica tamo nego u Vladi. Da nije bilo Belvedera i zapaljenih guma, da nije bilo Draginje Vuksanović – Stanković i Ranka Krivokapića, i dalje bi žene rezale vene za Vama i Spajićem. Ali tada se desilo biblijsko čudo, Vaš politički padrinjo Krivokapić odlučio je da Vas smijeni”, istakao je Knežević.

Demokrate su ranije najavile kako danas neće postaviti pitanje Abazoviću, jer ga više ne doživljavaju kao premijera.

Abazović je kazao da svi imaju potpuno legitimne i legalne mogućnosti da 43. Vladu smijene i da provjere donošenje svake njene odluke.

“Da li to želi da radi civilni sektroj, stručna javnost, slobodno. Ko god. Kad je riječ o donošenju odluka ovdje sa dvije trćine ili tri petine, vjerujem da je tako nešto interes svih. Treba nam funkcionalna država, sa efikasnom vlašću i uspješnim konsenzusom”, naglasio je Abazović.

On dodaje da je jako važno javnosti objasniti ko zapravo želi destabilizaciju u Crnoj Gori, rekavši da ne aludira i ne osuđuje predsjednika Demokratske partije socijalista.

Predstavnik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković pitao je premijera šta su zaključci komisije koja je utvrđivala da li je bilo propusta u radu policije u Nikšiću 13. jula i da li zna ko je naredio da se “propuste provokatori kako ih naziva ministar unustrašnjih poslova”.

“Da li lično smatrate da je bilo propusta? Prošlo je sedam dana, rad komisije nije donio odgovore. Zašto još nijesmo dobili odgovore na pitanja? Uzroci problema leže u ambijentu koji postoje u CG nakon 30.avgusta prošle godine. Pod plaštom pomirenja i zarad ličnih interesa dvije godine paktirate sa srpskim nacionalizmom”, kazao je Eraković.

Abazović je kazao da osuđuje događanje u Nikšiću.

“Meni nije bilo neočekivano da u Nikšiću ima turbulencija tog dana. Politika kreira takav ambijent. Komisija radi  na tome, zaštitinički nećemo postupati prema bilo kom, moramo poštzovati institucije sistema. Mogu najaviti da će biti promjena unutar Uprave policije. Svjedočimo da su visoku službenici članovi kriminalnih grupa i da značku koriste da štite kriminalne strukture”, kazao je Abazović.

Komentarišući dešavanja u Pljevljima nakon 30. avgusta 2020. godine, Abazović je rekao da se takođe radilo o političkoj provokaciji.

“Izborni proces su pratile brojne malverzacije i pristisci, ali to nije samo bila karakteristika Nikšića”, naglasio je Abazović.

Kad je riječ o paktu sa velikosrpskim nacionalizmom, Abazović je rekao da ga sa njegove strane nema, ističući da su to insinuacije.

Eraković je pitao Abazovića koja korupcija se krije iza nacionalizma u Nikšiću.

“Ono što je suština da iza nacionalizma koji je prisustan ne leži korupcija, to je problem koji je donio stotine hiljada žrtvava na ovim prostorima i sa tim morate da se suočite ako želite evropsku agendu”, kazao je Eraković.

Prije početka Premijerskog sata održan je nastavak 5. sjednice prvog redovnog proljećnog zasijedanja Skupštine.

Predsjednik Odbora zapolitički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica kazao je  da je neophodno da  parlament konstatuje činjenicu da je kandidat za VDT-a Dražen Burić povukao prijavu na javni poziv Tužilačkog savjeta za izbor vrhovnog državnog tužioca.

“Nadam se da ćemo tu proceduru dovesti do kraja, da se izbjegnu bilko kakve političke igre kojima se otežavaju evropske integracije i kojim bi se dozvolio upliv politike u rad ovih organa”, rekao je Koprivica.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović objasnila je da treba da postoji prijedlog koji je Odbor jasno i precizno formulisao kako bi ga Skupština konstatovala.

Poslanik DF-a Slaven Radulović kazao je da cijeni obazrivost Đurović i istakao da nema stvari koja se glasanjem ne može riješiti.

Koprivica je rekao da se nikad nije glasalo o konstatacijama, jer su to deklarativni akti

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović pitaće Abazovića da li će podnijeti ostavku, nakon što je izgubio podršku parlamentarne većine koja ga je izabrala.

Predstavnik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković pitaće premijera šta su zaključci komisije koja je utvrđivala da li je bilo propusta u radu policije u Nikšiću 13. jula i da li zna ko je naredio da se “propuste provokatori kako ih naziva ministar unustrašnjih poslova”.

Predsjednika kluba Crno na bijelo, Miloša Konatara interesuje koji su naredni koraci kako bi Crna Gora ubrzala evropski put, zaključila proces pregovora i postala naredna članica Evropske unije (EU).

Poslanik Socijalističke narodne partije Bogdan Božović pitaće koje su najveće prepreke na putu ka EU kako bi se efikasno zaokružile najvažnije teme i pitanja, poput reformi u pravosuđu, pravde, bezbjednosti i borbe protiv organizovanog kriminala.

Šef poslaničkog kluba Demokratski front (DF) – Pokret za promjene, Branko Radulović pita kako sprovesti urgentan i dinamičan investicioni ciklus i temeljne reforme, posebno imajući u vidu izuzetno složeno i apsurdno političko i ukupno društveno stanje i kriminalno nasleđe.

Predsjednicu kluba poslanika Socijaldemokratska partija-Liberalna partija, Draginju Vuksanović Stanković, interesuje koja je to politička pitanja Abazović riješio sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i što su bili konkretni razlozi za nezakonito zadržavanje i maltretiranje poslanika Skupštine Crne Gore na granici sa Srbijom.

Predstavnik kluba DF–Nova srpske demokratija-Demokratska narodna partija–Radnička partija, Milan Knežević postavio je kratko pitanje “I što ćemo sad”, najavljujući da će ga obrazložiti na sjednici Skupštine.

Predsjednik kluba albanskih poslanika Genci Nimanbegu pitaće dokle se stiglo sa primjenom Zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u Uvali Valdanos.

Poslanika Bošnjačke stranke Sulja Mustafića interesuje koje urgentne mjere Vlada namjerava da preduzme u cilju zaštite standarda građana koji se suočavaju sa siromaštvom, ili se nalaze u lošem ekonomskom i socijalnom položaju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

ABAZOVIĆ o Belvederu: Neodgovorni pojedinci željeli da se zapali Crna Gora, nije im uspjelo; Temeljni ugovoru sa SPC će biti javan

Abazović: Želimo da Luku Bar vratimo u stoprocentno državno vlasništvo, scenario energetske krize moguć u Crnoj Gori

Knežević: Jeste li prijetili Đukanoviću hapšenjem?; Abazović: Ne pada mi na pamet da bilo koga ucjenjujem

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

BRUKANJE DRŽAVE: Diplomatska čistka Dritana Abazovića

Ombudsman: Bošković Ćirović podsticala na govor mržnje protiv Tanje Šuković

Ovi horoskopski znaci nikako ne idu zajedno

Od “Podgorica gori” do “nema Đukanovića”: Ovako su u regiji izvijestili o sinoćnjem protestu u Podgorici