Krivokapić: Predviđeno 117 novih projekata, za kulturu 15 jer je ona najveća vrijednost države

Premijer Zdravko Krivokapić predstavio je kapitalni budžet i investicioni program Vlade – Crna Gora odmah.
Krivokapić: Predviđeno 117 novih projekata, za kulturu 15 jer je ona najveća vrijednost države

Krivokapić je poručio da su se oni odlučili za reforme kojima će ljude zadržati u Crnoj Gori, a one koji su otišli vratiti ovoj državi.

”Da smo željeli da se ponašamo kao naši prethodnici mi bismo pravili državu za tajkune i zaboravili običnog čovjeka. Da se to ne bi desilo, odlučili smo se da djelujemo programski i definisali četiri programa. Prvi, koji je narod oberučke prihvatio, to je prezentovani program Evropa sad”, rekao je premijer.

Kazao je da oni nijesu napravili čudo, već da profesionalno obavljaju svoj posao.

Predviđeno 117 novih projekata

”Kroz “Evropa ovdje” želimo da pojačamo administrativne kapacitete, a kroz “Crna Gora radi” da upravljamo državnom imovinom i prduzećima”, naglasio je Krivokapić.

Ova Vlada, poručuje, ne želi da pravi izgovore već da namjere realizuje kroz jasne korake.

Cilj je, kako kaže, podići kvalitet života svih građana.

”To radimo kroz pet potciljeva: unapređenja zdravstvenog sistema, podizanje kvalitertata obrazovanja, jačanja infrastrukture u turizmu, snaženja saobraćajne infrastrukture i ulaganje u kulturu, sa akcentom na kulturno nasljeđe”, naglasio je Krivokapić.

On je ponovio da je budžetom predviđeno 248 miliona eura, nešto više od 11 odsto ukupnog budžeta i taj budžet je rekordan za Crnu Goru, ako izuzmemo izdatke za auto-put.

” Imamo 302 projekta, od kojih je 117 potpuno novih. Nijesmo zaboravili kontinuitet koji je postojao”, naglasio je Krivokapić.

KAPITALNI BUDŽET PO OBLASTIMA

Premijer je naglasio da je kultura najveća vrijednost neke države.

”Kako se odnosite prema kulturi mnogi će da sude o vama. Mi smo ovoga puta odlučili da imamo 15 projekata čija vrijednost je negdje oko 3 miliona i 800 hiljada eura”, rekao je on.

Jedan od ključnih projekata su bolnice koje će se, najavio je Krivokapić, graditi. Takođe, najavio je povratak stomatoloških ambulanti u škole.

Skroman dio budžeta za socijalni dio koji je, kako je rekao premijer, treba u idućoj godini ispraviti.

Crna Gora će, kako je dodao, imati devet unaprjeđenja turističke ponude i sedam ski centara.

Prema njegovim riječima, u sport će biti uloženo oko pet miliona eura.

”Gradiće se tri stadiona, dva sportska bazena i razne sale, od kojih neke i u školama”, najavio je premijer.

Vlada je, ističe, željela da ukaže da je sjever za njih najznačajniji i da sjeverni region treba sačuvati kako to ne bi bio prostor sa kog odlaze ljudi.

Tako će u sjevernom regionu biti realizovano 113 projekata, u srednjem 109, a u južnom 73 projekta.

Podgorica je kako kaže dobila najviše sredstava jer ima najspremnije projekte.

Naveo je da će se raditi Opšta bolnica u Pljevljima, te da nisu gledali kada će izbori biti u tom gradu da bi se pristupilo radovima.

Takođe, najavio je za narednu godinu i završetak radova na objektu Crnogorske akademija nauke i umjetnosti.

Krivokapić je najavio i da će Fudbalski stadion na Cetinju  sigurno biti završen naredne godine.

”Nadam se da će to biti objekat koji će poslužiti svojoj vrsi i namjeni, to je naš zajednički imenitelj koji nas spaja, a ne kao što neki žele da nas razdvaja”, kazao je Krivokapić.

Komentarišući saobraćajnu infrastruru, Krivokapić je rekao da žele da Crna Gora ima tri čvora koji će obezbijediti cirkulaciju i brži promet ljudi i robe do određene destinacije.

”Put Smokovac-Mateševo će građevinski biti završen u roku. Nova Jadransko-jonska magistrala ne ide ni visoko ni pored mora, već od Čapljine, dolazi do Nudola, i u Grahovo ulazui u Crnu Goru i preko Čeva ide do Podgorice, pa za Tiranu. Drugi regionalni put od Nikšića ka Plužinama je najveće zastiđe. On trebva da poveže Sarajevo sa Tiranom, on treba da bude brza magistrala. Ako pogledate ta tri ključna čvorišta – on predstavlja raskrsnica svih puteva”, naveo je Krivokapić.

Odgovor na energetsku krizu

”Bićemo nezavisni od onoga što je karakteristika ostatka u našem regionu. To podrazumijeva da pod hitno treba graditi hidroelektranu (HE) Komarnica”, kazao je premijer.

Takođe, pomenuo je i vjetroelektrane Gvozd, Brajići, solarne elektrane Barsolat, Briska gora, Velje brdo.

Kazao je da Crna Gora nema vremena da čeka i da se sa realizacijom ovih projekata mora odmah krenuti.

”Nije bitno ko će koristiti ove projekte, neka koristi ko hoće. Neka nas smijene. Ali ovo je vrijeme za građane, građani žele bolji život i mi smo spremni da im to omogućimo. Ko nije, neka objašnjava zašto nije”, rekao je Krivokapić.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Sarajevo na listi najboljih gradova za doček Nove godine: Preporuka za put s prijateljima

Četiri specifične osobine nasljeđujemo od majke

Knežević: Napadnut sam dok sam čekao suprugu, radi se o politički motivisanom napadu, zahvaljući vozaču spriječen je fizički sukob

Lažna dojava o bombi u Višem sudu stigla sa mail adrese koja je glasila na ime Milana Kneževića