Odbor podržao odgađanje lokalnih izbora

Odbor za politički sistem podržao je dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojima je predviđeno da izbori u Podgorici i 13 opština budu održani 30. oktobra. Za prijedlog je glasalo 7 članova, dok je protiv bio jedan član Odbora.
Odbor podržao odgađanje lokalnih izbora

Za su glasali poslanici DPS-a, SDP-a, SNP-a i URE.

Demokrate su bile protiv. 

Dopune Zakona o lokalnoj samoupravi inicirali su poslanici Danijel Živković, Miloš Konatar, Draginja Vuksanović Stanković, Kenana Strujić Harbić i Dragan Ivanović.

Jedan od inicijatora dopuna zakona Miloš Konatar kazao je da taj predlog nije nov.Građani moraju znati da nema jednog šefa poslaničkog kluba koji nije potpisao ovakav predlog zakona za odlaganje i objedinjavanje lokalnih izbora.

Razlog – isti onaj koji je bio kad smo krenuli u priču, naši međunarodni partneri u izvještajima sugerišu da je smetnja održavanju izbora u fer uslovima to što su lokalni izbori rascjepkani i što je društvo u kontinuiranoj kampanji, rekao je Konatar.

On navodi da je predloženo rješenje koje je najprije poteklo od bivšeg predsjednika Skupštine Crne Gore, te da je riječ o suštinski istom tekstu zakona.

Milosava Paunović (SNP) kazala je da je ovaj zakon od početka izazvao bespotrebnu polemiku.

Smatramo da je objedinjavanje izbora nešto čemu treba se teži. Ja bih samo da podsjetim da smo u proteklih godinu i po dana manje-više svi predlagali ovo rješenje. Zašto su svi osim SNP-a promijenili mišljenje, ja to ne znam… – kazala je Paunović.

Predrag Bulatović (DF) kazao je da ovaj predlog znači da parlamentarna večian nije većina dijaloga već kršenja ustavnosti.

Da je cilj objedinjavanje izbora u jednom danu, onda je za to potrebno da se sprovede dijalog u okviru Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i u okviru Radne grupe koja se bavi Zakonom o izboru odbornika i poslanika. Da bi se desili u jednom danu potrebno je mnogo operacija da se sprovede. Ali, svjedoci smo originalnog političkog dešavanja u Crnoj Gori, načina razrješenja jedne vlade i formiranja nove parlamentarne većine, rekao je Bulatović.

On je podsjetio da je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović već jednom vratio predlog izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi.

Bulatović kaže da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović organizovao dešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra, pa tako želi da odloži i izbore, ali sa pečatom Skupštine, kako ne bi došlo do provjere ustavnosti njegove odluke.

“Kada gazimo Ustav, to treba raditi elegantno, mada to ni ne treba raditi. Ovo nije parlamentarna većina dijaloga, mada to nijesmo bili ni mi, jer smo ove izmjene jednostrano predložili. Odlaganje izbora je bježanje od izborne volje”, tvrdi Bulatović.

Tvrdi i da “relevantna istraživanja” pokazuju da stranke koje kostituišu ili podržavaju vladu ne mogu imati većinu.

Bulatović tvrdi da je Đukanović mogao sve izbore da raspiše 5. juna. 

Većinu imaju ostale partije koje se protive formiranju ove vlade. Sav ključ je da makar u Podgorici, Pljevljima i Kolašinu DPS gubi vlast. Gubitkom vlasti čak i u totalitarnim režimima se dovodi legitimnost ove parlamentarne većine, rekao je Bulatović.

Kazao je da u oktobru ističe mandat jednom sudiji Ustavnog suda.

Kako ćemo da idemo na izbore ako nemamo Ustavni sud? Ali tu je majstor Milo našao rješenje. Rekao je “žao mi je što nije 49, jer 46 ne garantuje da se uključi deblokirajući mehanizam”. I onda odložimo za oktobar, pa ćemo u oktobru zajedno sa predsjedničkim. Ako se ovo nasilje sprovede ne mogu da vidim opozicionog političara koji neće ići na proteste, dodaje dalje Bulatović.

Miloš Konatar (URA) pozvao je Predraga Bulatovića da ne ide u dalju radikalizaciju.

“Vi ste, gospodine Bulatoviću, ovo i sami podržali potpisom vašeg kluba poslanika. Dakle, radi se o istom tekstu zakona koji ste Vi u plenumu podržali”, poručio je Konatar.

On kaže da nema potrebe od već postojećeg zakona praviti novu priču i raspravu. Konatar vjeruje da je ovo legitimno i legalno odložiti i postupiti po istom principu kao i za Cetinje, Berane i Petnjicu.

“Cilj je spuštanje tenzija”

Andrija Nikolić (DPS) kazao je da inicijativa dolazi kao logična posljedica stabilizacije političkih prilika.

Prethodne inicijative za promjenu Zakona o lokalnoj samoupravi, bile su u sjenci politicke krize na drzavnom nivou i ocekivanja raspleta u vidu pada vlade, njene rekonstrukcije ili vanrednih izbora. Sada imamo novu inicijativu , koja dolazi kao logicna posljedica stabilizacije politickih prilika.

Ideja objedinjavanja lokalnih izbora ima za cilj i da oživi odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva. U ovom trenutku imamo ljude u parlamentu koji biračko pravo mogu da ostvare i u državama regiona. Ideja je da nađemo načina da spuštamo višegodišnje političke tenzije i da ne budemo u konstantnoj kampanji. A što se tiče pominjanih istraživanja, i mi ih radimo. Ne bih rekao da oni koji prizivaju izbore imaju razloga za zadovoljstvo. Niko se ne može sakiti od suda javnosti, bilo to u junu ili oktobru – rekao je Nikolić.

Cinjenica da u Budvi i Tivtu imamo prinudnu upravu i vanredne izbore , znaci priznanje da vlast u tim gradovima nije bila sposobna da upravlja. I sad sa takvom reputacijom, vi trazite izbore u junu.

Bulatović kaže da DPS vidi kao stožer nove parlamentarne većine, te da ova partija nastavlja istu politiku koju je vodila i prije 30. avgusta 2020.

“Hoćete da odložite suočavanje sa izbornim krahom u Podogorici i u ostalim opštinama. To ste vi u DPS-u odlučili, pa onda kažete hoćete dijalog. To dijalog ne može biti”, rekao je Bulatović.

Bulatović ocjenjuje da DPS suštinski izgrađuje Vladu i parlamentarnu većinu u vrijeme najvećih afera u tužilaštvu i na crnogorskoj sceni kriminala. 

“Moj lični predlog je da se već danas obavi razgovor o tome da se izbori objedine u junu, ili krajem juna, prije turističke sezone”, kaže Bulatović.

Vladimir Martinović (Demokrate) nazvao je predlog izmjene Zakona pravnom lakrdijom kvaziparlamentarne većine. Kako je rekao, ne čudi ga ni to da je Abazović podržao ovu izmjenu, s obzirom na to da je, kako kaže, on samo kvazipremijer.

Takođe se vidi iz njegovog imovinskog kredita da ima kredit a da ima pritom zajam od preko 200 hiljada eura koje je prijavio ASK-u. Evo vidite sada da on ima ogromne količine novca. Ono što je mene zaprepastilo je to što od Abazovića do dana današnjeg nismo dobili informacije što Milović i Lazović rade u bezbjednosnom sektoru. Pa me ne čudi što je Abazović podržao ovakvo nakaradno zakonsko rješenje – rekao je Martinović.

Ova izmjena, tvrdi Martinović, predstavlja grubo kršenje Ustava i Zakona. 

“Ovo sve je sklopljeno sa onima koji su aktivni na Sky aplikaciji, a protiv onih koji su dobili izbornu pobjedu 30. avgusta 2020”, kaže on.

“Drago mi je da je ova parlamentarna većina probudila pravnika kod Martinovića”

Marta Šćepanović (DPS) osvrnula se na pominjanje njenog imena tokom izlaganja Vladimira Martinovića. 

“Nakon smjene bivše parlamentarne većine, Martinović se konačno sjetio pravnih termina i odrednica, što do sada nijesmo od njega čuli. A što se izbora tiče, mi ih dočekujemo vrlo relaksirano”, kazala je Šćepanović.

Ona je Martinoviću odgovorila da njegovi stavovi nijesu usklađeni, jer je ovo isti predlog izmjene Zakona koje je njegov poslanički klub podržao na plenumu. 

Momo Koprivica (Demokrate) kazao je da se može rjeći da su predlozi zakona iz novembra i fevruara slični, sa razlikom štoi je njihov objedinajvao izbore u 17, a februarski u 14.

Razlika je ogromna kad je u pitanju predlog zakona koji imamo pred sobom danas. Ko god tvrdi da se sadržinski radi o istom aktu govori neistinu. Ovaj predlog nudi odlaganje, a ne objedinjavanje izbora. Druga razlika je što u vašem predlogu imamo datum održavanja izbora. Ako to nađete u našem zakonu odmah ću napustiti politiku, Skupštinu i Crnu Goru. Nemojte se kriti iza maniupulacija i nesitina. Ovo je prvi zakon u istoriji parlamentarizma u kome se fiksira datum održavanja izbora – rekao je Koprivica.

U žurbi da pobjegnete od građana propustili ste da odbornicima u ovim skupštinama opština produžite mandat. Predlog zakona koji je pred nama ne sadrži ono što je sadržao predlog koji smo mi predložili. Oni će biti bez demorkatskog legitimiteta i formalnog legaliteta do oktobra. Ako vaš predlog sadrži normu o produženju mandata spreman sam da snosim odgovornost, rekao je Koprivica.

Time će se stvoriti, kako je kazao, “viseći odbornici” bez pravnog uporišta da budu u tijelima.

On je kazao da će se preciziranjem datuma izbora u zakonu proizvesti dvije norme koje su u suprotnosti jedna sa drugom u članovima 36, 37 i 209a.

Ovakvu bruku niko vidio dosad nije. Jedna norma kaže da izbore raspisuje predsjednik Crne Gore, a druga da će se oni održati 30. oktobra, pojasnio je Koprivica.

“Ovo je pravna skalamerija i uvreda za riječ zakon. Moram da podsjetim građane da kada definišete datum izbora, vi time gazite Ustav i Zakon”, kazao je Koprivica i dodao:

“Vaš šef (Đukanović) koji je ekonomista unižava vas kao pravnike.”

Time će se stvoriti, kako je kazao, “viseći odbornici” bez pravnog uporišta da budu u tijelima.

On je kazao da će se preciziranjem datuma izbora u zakonu proizvesti dvije norme koje su u suprotnosti jedna sa drugom u članovima 36, 37 i 209a.

Ovakvu bruku niko vidio dosad nije. Jedna norma kaže da izbore raspisuje predsjednik Crne Gore, a druga da će se oni održati 30. oktobra – pojasnio je Koprivica.

Poslanik Demokrata, Danilo Šaranović najavio je da će on i Koprivica dati ostavku u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu ukoliko se ovaj zakon usvoji. Šaranovic rekao je da se ovim zakonom sprovodi farsu, pravno nasilje i brutalno gazenje Ustava i ugrozava rad Odbora za izborno zakonodavstvo i sprecava dijalog.

Marko Milačić iz Prave Crne Gore na sjednici je pomenuo pisanje Libertasa. 

“Neki ljudi su pušteni da kasape ljude u Cnoj Gori, čija je to odgovornost”, kazao je Milačić. 

Marko Milačić iz Prave Crne Gore je pozvao da se hitno pristupi organizovanju “žestokih i demokratskih protesta” ukoliko se izbori odlože.

Pozivam sve, kolege sa svih spektara, grupe građana. A onda ćete da vidite kako se narod pita. Da se bolje pita na ulici nego na izborima. Ali ćete onda i da odgovarate, za ovo gaženje ćete da odgovarate – rekao je Milačić.

Milačić je rekao da se ovim zakonom kasapi Ustav, kao sto je “Belivuk kasapio ljude”.

“Sram vas bilo kad kažete da ja štitim kriminal. Vi da mi kažete koji ste sad sa tim kriminalom. I taj kriminal vas je prevario, Đukanović se neće povući, već će se opet kandidovati na predsjedničkim izborima”.

DPS je, kako je konstatovao Milačić, političko krilo mafije. 

“Ako smo to prije znali, sada i vidimo. Više nema priče. Sada samo treba da reaguje Novović, kao što je krenuo, da dođe do neophodnih promjena u Upravi policije i da se ovo nastavi. Zato ste vi podržali manjinsku Vladu, da se ovo klupko više ne odmotava, jer vam je pakleno, počeće i poslanici da bježe”, poručio je Milačić, dodajući Nikoliću “bježite odavde, ko zna šta će još iz poruka da izađe”.

Nikolić mu odgovora:

“Možda će svjedoci saradnici biti neke vaše kolege i partneri, vezano za druge klanove, i ne zalijećite se mnogo sa porukama i sa SKY-em, mislim da ćete biti neprijatno iznenađeni. Pripazite, neki vaši prijatelji, drugovi i partneri možda budu svjedoci saradnici, a Vi znate na koga mislim”, konstatovao je Nikolić.

Predsjednika Skupštine je razriješio kavački klan, kazao je na sjednici Momo Koprivica. 

“Pozivamo predlagače da odustanu od ovog predloga i da se da šansa Odboru za izbornu reformu. Ukoliko se usvoji ovaj akt samovolje mi nećemo učestvovati u Odboru sa izbornu reformu niti ćemo davati legitimitet tim fingiranim procesima”, kazao je Koprivica. 

Do nove žustre polemike je došlo između Koprivice i Draginje Vuksanović – Stanković (SDP). Najprije je poslanica SDP-a rekla kako će Koprivici sve reći na plenarnoj sjednici, na šta je on kazao kako ona prijeti praznom puškom.

“Puške su prazne, a SKY aplikacije pune”, rekao je on.

Vuksanović – Stanković reagovala je na to.

“Nikad ja nisam pucala iz prazne puske. Kad sam ja zapucala i Vlada je posla”

“Jeste li Vi to meni rekli? O čemu Vi to pričate? Ako ste aludirali na mene, podnijeću krivičnu prijavu protiv Vas. Mene ne uzimajte u usta, ostavite se mene, krivično ću Vas goniti za klevetu po privatnoj tužbi. Nemojte da insinuirate na moj račun, da ne bih ja u odnosu na Vas i pojedine Vaše kolege. Pogotovo kad ste bili u onoj VAR sobi u noći Belvedera. Tako da nije korektno da bilo što insinuirate”, poručila mu je.

Kazala je i kako Demokrate nestaju sa političke scene.

Koprivica joj je odgovorio kako je bila predsjednica stranke sa najkraćim stažom u istoriji parlamentarizma.

Zakonske dopune predložila je nova parlamentarna većina i zatražila da se razmatraju po hitnom postupku.

Predloženo je da istog dana budu održani izbori u Pljevljima, Rožajama, Plavu, Tivtu, Budvi, Plužinama, Žabljaku, Bijelom Polju, Šavniku, Baru, Danilovgradu, Kolašinu, Podgorici i Golubovcima, opštini u okviru Glavnog grada.

Takođe, poslanici će danas na Odboru razmatrati i Predlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj upravi koji je podnio poslanik GP URA Miloš Konatar. Njime se predlaže da ministarstva umjesto dva, mogu imati po tri državna sekretara.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

(UŽIVO) Živković pozvao vladajuću većinu da odlože glasanje o tužilačkim zakonima i sjednu za pregovarački sto: Dogovorimo se u narednih 20 dana oko izbora VDT, uglednih pravnika i sudija Ustavnog suda

Smijenjen Aleksa Bečić

Konjević Spajiću: Svaka čast! Vaše “kuliranje” parlamentarne većine je za desetku

Na Odboru nije usvojen dnevni red: SDP, DPS, SD i Crno na bijelo nijesu glasali, traže da se odblokira rad Skupštine

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Zirojević: Joković i Abazović pioni u partiji šaha, da kažu ko povlači figure i šta je krajnji ishod

KNEŽEVIĆ U BEOGRADU PRIVATNO: UP će sjutra uzeti izjavu i vidjeti šta dalje; Nije bilo svađe sa Brđaninom

AFERA KNEŽEVIĆ: Zašto ANB i policija ćute o kriminalcima koji su im pomagali na Cetinju

Injac predala dužnost Konjeviću