test

Abazović: Izvještaj malo bolji od prethodnog; Krivokapić: Temeljni ugovor onemogućio dogovor u parlamentu

Standard

13/10/2022

11:32

Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu održala je 23. sjednicu.

Izvještaj EU o napretku Crne Gore je malo bolji u odnosu na prethodni i nema razloga za paniku, saopštio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović na današnjoj sjednici Vlade.

”Tri ključne stvari koje se nisu realizovale su odgovornost državnog parlamenta. Čisto da ne bi bilo raznih interpretacija. Pohvaljujem posebno apostrofiranu borbu protiv organizovanog kriminala. Imamo pomake i kad je u pitanju ekonomija. 100 posto smo usklađeni sa EU kad je riječ o spoljnoj politici, tu smo najbolji. Zato mislim da nema razloga za paniku ali apelujem da se odblokira rad Ustavnog suda. To bi bilo evidantirano i pozdravljeno od strane EU bez obzira što je izvještaj tek stigao. 

Kad je riječ o interpretacijama vezanim za tenzije usljed potpisivanja Temeljnog ugovora. Tenzije su nastale su političkog karaktera, socijalnih nije bilo. Tenzija političkog karaktera bi uvijek bilo i da se to nije desilo. Misilim da treba pozdraviti i ono što je rekao komesar Varhelji koji je pohvalio što je to pitanje stavljeno ad akta”, rekao je Abazović na današnjoj sjednici Vlade.

Ministar vanjskih poslova, Ranko Krivokapić rekao je da su politički najvažniji kriterijumi za članstvo u EU.

”Politički kriterijumi i dešavanja ne spadaju u nevažne i te ocjene su dio izvještaja. To što je Temeljni ugovor izazvao političke probleme je upravo problem. A problem je upravo za dogovor u parlamentu. Ugovor je trebao da doprinese kako ste govorili dogovoru i stvori dvotrećinsku ili tropetinsku većinu”, ocijenio je Krivokapić.

Ministar pravde, Marko Kovač je rekao da je u izvještaju EU konstatovano da je u poglavlju 23 i 24 imamo ograničen napredak ili napredak.

”Nije tako kao što se očekivalo, prepoznate su neke aktivnosti. Mislim da imamo jasne signale koje prikazuju organi u neselktivnoj borbi protiv kriminala i korupcije. Pokušaj da se sva krivica svali na vladu koja traje četiri mjeseca smatram krajnje neutemeljenim. Stagnaciju smo imali 10 godina, a u proteklom periodu evidentne napore”, rekao je Kovač koji smatra da je izvještaj dobra osnova da se dobiju privremena mjerila naredne godine.

Abazović je rekao da se stvarala atmosfera da će izvještaj predstavljati neku apokalipsu.

”Ostalo je dosta toga, tri kriterijuma su vezana za parlament. Mislim da su oni koji su izazvali destabilizaciju vlade spriječili širi konsenzus. Dobro je da sad partneri vide da je pred nama Ustavni sud a ne Temeljni ugovor. Svaki politički subjekat, dogovorili se ili ne, razumiju da je to ključno pitanje uz vladavinu prava”, kazao je Abazović uz ocjenu da bi za početak enorman iskorak bila imenovanja sudija Ustavnog suda.

Krivokapić je reako da se u zaključcima navodi da je Temeljni ugovor podigao dalje tenzije.

”Vlada i parlament su propustili da demonstriraju praksu i angažman. Te tenzije su spriječile vladu da realizuje reforme. To piše ovdje”, naveo je Krivokapić o izvještaju EK.

Abazović je odgovorio da su tenzije podigli oni koji su srušili vladu.

”Da nije bilo tih tenzija ne bi bilo nikakvih. One se ne dižu same od sebe. Podigli su ih određeni politički subjekti. Upozoravao sam i tada, tačna je vaša interpretacija, ali je tačno i što je rekao komesar Varhelji, ima pravo na svoj politički stav”, rekao je premijer u tehničkom mandatu.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović kazao je da je iznenađen Izvještajem o napretku.

”Kakve su bile najave ja mislio sam da će nam zabraniti da ikad uđemo u EU. Ja sam pozitivno iznenađen što imamo ovakav jedan korektan izvještaj. Mogao je biti bolji. Nadamo se da će sljedeći biti bolji. Mi puno gore mislimo sami o sebi, nego što drugi misle o nama”, kazao je Đurović.

On je istakao da su netačni spinovi o turističkoj sezoni.

Preporučeno

”Imali smo vrlo uspješnu turističku sezonu”, naveo je Đurović.

Ostavite komentar

Komentari (0)