Brajović: Mi smo spašavali živote; Krivokapić: Vi ste gledali gdje će ko koga da smjesti, ne u bolničke krevete, već na pozicije

Premijer Zdravko Krivokapić danas će, prvi put otkad je izabran na tu funkciju, u Parlamentu odgovarati na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici Skupštine koja se održava na Cetinju.
Brajović: Mi smo spašavali živote; Krivokapić: Vi ste gledali gdje će ko koga da smjesti, ne u bolničke krevete, već na pozicije

Na Cetinju je počeo prvi premijerski sat u novom skupštinskom sazivu.

Andrija Popović iz Liberalne partije kazao je da želi da ukaže na opsadno stanje na Cetinju.

“Ovo je kršenje Ustava”, kazao je Popović.

Bečić je odgovorio da se drugi bave onim što se događa vani, te da imaju uslove za nesmetan rad.

On je kazao da neće dozvoliti zloputrebu Poslovnika.

“Vi ste komentarisali nešto što je izvan ove sale”, dodaje Bečić.

“Ovo je zastiđe, sramota”, poručio je Popović nakon čega mu je Bečić izrekao mjeru udaljenja sa sjednice.

Bečić je nakon incidenta dao kratku pauzu.

Nakon pauze poslanik Danijel Živoković kazao je da možda trebalo pokazati malo više tolerantnije u odnosu na poslnika Andrije Popovića.

Bečić je kazao da je njegova obaveza da se drži Poslovnika i Ustava.

“Ovo nije prvi put da smo imali sličnu situaciju”, kaže Bečić.

Poslanik SD-a Damir Šehović kaže da je prinuđen da iskoristi pažnju na proceduru da bi skrenuo pažnju na nešto što nije odbro.

“Vlada je pokazala sklonost ka nedovoljnom poštovanju nas kao poslanika. Često se dešava da se u Poslovniku predviđenom roku ne dostavljaju informacije koje se od Vlade traže. Prije više od mjesec sam tražio informaciju koja je prethodila kupovini aviona, nijesam još dobio odgovor. Dobio sam informaciju da je zahtjev primljen i da je proslijeđen nadležnom Ministarstvu”, kazao je Šehović.

Raško Konjević iz SDP-a kaže da je poslao četiri zahtjeva Vladi od čega je dobio odgovor na samo jedan.

“Ne mogu da dobijem odgovore koja mi pripadaju shodno Poslovniku”, kaže Konjević.

Poslanik DPS-a Dragutin Papović saopštio je da je danas Parlament ponižen.

“Mi danas radimo u vanrednim uslovima. Nas poslanike ste uvrijedili jer parlament radi pod barikadama. Vi ste podijelili Cetinje, barikadama od parlamenta”, rekao je Papović.

Bečić je saopštio da poslanici imaju nesmetan rad.

Poslanička pitanja

Dragan Ivanović iz SNP-a pitao je premijera Zdravka Krivokapića koliko je od 30. avgusta do 4. decembra prošle godine, u periodu tehničkog mandata bivše Vlade, zaposleno građana u ministarstvima, agencijama i javnim preduzućima čiji je vlasnik država.

“Građani su u saznanju da je bivša vlada zaposlila veliki broj građana Crne Gore. I došli smo u situaciju da mnoge institucije imaju duplo više zaposlenih “, kaže Ivanović.

Krivokapić kaže na početku da ima čast da pozdravi čestiti narod koji je predvodio Slavko Perović, navodi da je “ovo sve drugo igra kojoj su saučesnici brojni ovdje prisutni”.

Odgovarajući na pitanje Ivanovića Krivokapić kaže da prema podacima Ministarstva finansija od 31.avgusta do 31. novembra došlo je do povećanja broja zaposlenih od 3178. Najveći broj je zaposlen kaže u vaspitno-obrazovnim institucijama. I resoru Ministarstva prosvjete zaposleno je 2702 ljudi, kaže Krivokapić.

“Ovi podaci predstavljaju zabrinutost i potrebu da se hitno krene sa reformom javne uprave”, navodi je Krivokapić.

Thnička vlada je, dodaje, zaposlila 312 lica u državnim organima.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista i Liberalne partije Danijel Živković pita Krivokapića da li se osjeća odgovornim što je stabilnost Crne Gore gotovo na osnovu svih parametara ugrožena, i što se mnogi procesi odvijaju stihijski, bez sposobnosti Vlade da ih kontroliše.

“Vi ste premijer koji je morao da blokira Cetinje da bi došao na njega. I vi danas ste se udostojili da pozdravljate Slavka Perovića sa blokadama. Koliko političko licemjherstvo”, kaže Živković.

“Vi nam držite lekcije iz morala, na osnovu čega?” pita Živković.

Krivokapić kaže da oni koji ne bi trebalo ni da pogledaju šta je čast i poštenje drže pridike.

Pitanje Živkovića je navodi politički pamflet.

“Saniranje pustoši koji je napravio prethodni režim. Šta smo mi to uradili za 40 dana, za 120 dana. Ima jedna stvar koja treba da zabrine čitavu CG. Moram da ukažem da se ne slažem da je na bilo koji način urušen ugled Crne Gore. Upravo suprotno onome što ste vi rekli”, kaže Krivokapić.

“Nema većih neprijatelja Crne Gore od vas samih. Crna Gora je nezavisna i samostalna od svih samo nije od vaših prijatelja, kumova i rođaka. Kako možete da volite svoju državu ako ugasite na desetine preduzeća, ako dovedete do bankrota Plantaža i MA. Je li patriotski davasti sebi plate na desetine hiljada eura. Je li licemjerno naricati nad sudbinom MA”, rekao je Krivokapić.

Živković je upitao premijera “da li se spržena zemlja može zadužiti na međunarodnom tržištu 750 miliona”.

“Prije dva dana je došla informacija da nećete učestvovati na EXPO-u”, kaže Živković podsjećajući kolika su ulaganja UAE u CG.

“Obećavate kule i gradove turističkim poslenicima, od toga nema ništa. Demantujete sebe u roku od deset minuta, postavljate ljude pa povlačite u roku do deset minuta. Direktor Instituta za javno zdravlje je rekao ne kontrolišemo epidemiju, od tada ga nema u javnosti. Danas nijedan građanin ne razumije mjere koje ste donijeli. Ministar finansija vas je demantovao na kontrolnom saslušanju rekavši da je u budžetu ostalo 120 miliona, a vi pričate o sprženoj zemlji”, navodi Živković.

Živković pita da li se spržena zemlja može zadužiti na međunarodnom tržištu 750 miliona.

“Prije dva dana je došla informacija da nećete učestvovati na EXPO-u”, kaže Živković podsjećajući kolika su ulaganja UAE u CG.

“Obećavate kule i gradove turističkim poslenicima, od toga nema ništa. Demantujete sebe u roku od deset minuta, postavljate ljude pa povlačite u roku do deset minuta. Direktor Instituta za javno zdravlje je rekao ne kontrolišemo epidemiju, od tada ga nema u javnosti. Danas nijedan građanin ne razumije mjere koje ste donijeli”, navodi Živković.

Krivokapić kaže da čitavog života dijele građane na ove i one a zadnje pitanje koje su kaže potegli je kako su građani glasali na referendumu.

“Od 92. do današnjeg dana vi mijenjate kako ste glasali. Želite li vi da mi udarite žig. Boli vas 750 miliona, prvo kažete ne znamo da upravljamo pandemijom, pa niko u svijetu ne zna. Tog 4. decembra bilo je 11 hiljada zaraženih, sada ih je oko 7 hiljada. Vi ste u julu zaboravili na građane. Ne boli vas što ste dosad 4 milijarde zadužili sve nas, Mogli ste da dajete sugestije, nijeste htjeli jer vas ne interesuje Crna Gora, vas interesuje vaš lični džep”, kaže Krivokapić.

“Nemojte da držite predavanje, držite čašu i dignite zdravicu da bude pomirenje između nas”, kaže Krivokapić.

Živković kaže da koliko dobro Vlada radi mora špalir policije da ih prati od Podgorice do Cetinja.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković odgovorila je Krivokapiću stihovima “Zdrav mi budi i zdravicu popi, vino popi na čast ti pehar” u atmosferi u kojoj je, kaže, ta pjesma nastala.

“Ono što nama potkazuje da smo antisrbi, da smo protiv crkve dokazaćemo u narednom periodu ko radi protiv interesa države”, kaže Vuković.

U ime poslaničkog kluba Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije, pitanje Krivokapiću postaviće šef kluba Slaven Radunović.

Radunović će pitati premijera zašto je Vlada, “potpuno izvan svojih ustavnih nadležnosti, tražila mišljenje Venecijanske komisije o predlogu zakona i izmjenama i dopunama tužilačkih zakona” koje je predložila grupa poslanika, kad poslanici to nijesu smatrali za potrebno.

Radunović je ocijenio da se Vlada na taj način grubo umiješala u rad druge grane vlasti i njenu osnovnu – zakonodavnu funkciju.

“Činjenicom da ste vi, iako su poslanici predložili, zakon, koji nemaju obavezu da provjeravaju stavove, zašto ste insistirali na tome?”, pita Radunović.

Niko nije mogao da očekuje drugačije mišlejnje Venecijanske komisije, s obzirom na to, kako kaže, ko sjedi u VK.

Krivokapić kaže da Vlada ima pravo po Ustavu da ovakvi zakoni budu usaglašeni sa EK, a preduslov za to je usaglašavanje sa VK.

“Duboko vjerujem da lobiranje nije moglo da da takav rezultat. VK je dala preporuke. VK kao i mnoge druge nezavisne institucije teško doživljavaju kad je meta nekog zakona jedan čovjek. U svim razgovorima sam ukazao koje su to zloupotrebe koje svaki građanin može da dokaže. Gospodin Katnić je simbol odbrane prethodnog sistema. Ali da budemo na duhu vladavine prave, jer je naš put da budemo sljedeća država članica EU, to možemo da uradimo u periodu mandata ove Vlade”, kaže Krivokapić.

Naš problem je kaže Radunović rezultat koji će od nas opet da traži EK.

“Ja tražim od vas da radimo za šta mi znamo da je najbolje, i budite sigurni za pola godine dobićete pohvale za napredak”, dodaje Radunović.

On kaže da je Vlada do sada smijenila 200 ljudi.

“Od svega što ste dosad radili to vam je najgori rezultat, trebalo je da bude skinuto 3000-4000 ljudi. To su sve partijski vojnici, mora se efikasnije. Da je DF ušao u Vladu ne bi danas pričali ovako, a posebno se oni ne bi ovako odnosili prema nama”, kaže Radunović.

Krivokapić kaže da je Tužilaštvo zarobljena institucija.

“Ja nemam gazde, niti ću ga imati. Jedini gazda je bio moj otac. Mislili ste da ćete ovakvim Ustavom, ovakvim zakonskim rješenjima živjeti stotinu godina. Nijesam ja nikada bio poslanik niti dizao ruke. Građani dođite da se pomirimo, jedina mjera je pomirenje ali ne pljuvanje. Šta sam ja vama uradio, da li sam nanio neko zlo?”, kaže Krivokapić.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović pita premijera da li Vlada vodi računa o srazmjernoj zastupljenosti manjina u državnoj upravi i privrednim društvima u kojima je država većinski vlasnik, i koliko je pripadnika manjebrojnog naroda naimenovano u njima na rukovodećim mjestima od 4. decembra prošle godine.

Ona navodi da manjinski narodi osjećaju da su im ugrožena manjinska prava.

“Da li je moguće da nijedan građanin koji se izjašanjava kao Bošnjak, Hrvat, Albanac, Rom nije zavrijedio ili nema kompetencije da bude na visokim državnim funkcijama?”, kaže Ibrahimović.

Ovo vrijeme kaže podsjeća na devedesete kada su se čistile institucije od manjinskih naroda.

Krivokapić navodi da nikada nijednog ministra nije pitao koje je nacionalnosti.

“Spreman sam činjenicu da sarađujem sa vama, meni ne treba glas. Zar ne treba da nas zabrine činjenica kakav je odnos prema Romima, ima onih koji su sve umjeli da upotrijebe za taj jedan glas. Imate CV-je sa fakultetima koji su vrlo sumnjivog kvaliteta ali su dobile nostrifikaciju”, kaže Krivokapić.

On kaže da bi uveo pravilo da u državnoj upravi može da radi samo neko ko je završio državni fakultet.

Ibrahimović kaže da treba da se odustane od politike isključivosti.

“Nećemo pristati na ponižavanja, ostajemo tu i borićemo se za svoja prava. Ovakvo kadrovanje i ovakve poruke ne doprinose tome”, poručuje Ibrahimović.

Kaže da je žalosno kako su smijenjeni pojedini pripadnici manjinskih naroda. “Da li je moguće da nijedan građanin koji se izjašanjava kao Bošnjak, Hrvat, Albanac, Rom nije zavrijedio ili nema kompetencije da bude na visokim državnim funkcijama?”, kaže Ibrahimović.

Ovo vrijeme kaže podsjeća na devedesete kada su se čistile institucije od manjinskih naroda.

Krivokapić navodi da nikada nijednog ministra nije pitao koje je nacionalnosti.

“Spreman sam činjenicu da sarađujem sa vama, meni ne treba glas. Zar ne treba da nas zabrine činjenica kakav je odnos prema Romima, ima onih koji su sve umjeli da upotrijebe za taj jedan glas. Imate CV-je sa fakultetima koji su vrlo sumnjivog kvaliteta ali su dobile nostrifikaciju”, kaže Krivokapić.

On kaže da bi uveo pravilo da u državnoj upravi može da radi samo neko ko je završio državni fakultet.

Ibrahimović kaže da treba da se odustane od politike isključivosti.

“Nećemo pristati na ponižavanja, ostajemo tu i borićemo se za svoja prava. Ovakvo kadrovanje i ovakve poruke ne doprinose tome”, poručuje Ibrahimović.

Kaže da je žalosno kako su smijenjeni pojedini pripadnici manjinskih naroda.

Krivokapić kaže da podaci Centralne kadrovske evidencije govore da je Crnogoraca 81 odsto, Srba 5,3 odsto, Bošnjaka i Albanaca 5, Muslimana 1,5 odsto, Hrvata 1,4 odsto.

Konatar: Poziv na smirivanje tenzija

Predsjednik kluba poslanika “Crno na bijelo” Miloš Konatarna početku je pozvao sve građane Crne Gore, poslanike, javne funkcionere, na spuštanje tenzija.

“Zajedno možemo sve, ostanemo li podijeljeni svi ćemo izgubiti”, kaže Konatar.

On pita Krivokapića da li će Vlada podržati inicijativu za održavanje referenduma o eksploataciji nafte i gasa u Crnoj Gori.

“Crnu Goru moramo graditi kao ekološku, zansovanoj na zelenoj ekonomiji, a ne ekonomiji profita, bez obzira na posljedice po prirodu i ljude”, kaže Konatar.

Poziva Vladu da podrži referendum o toj temi.

Krivokapić kaže da put do direktne demokratije nije jednostavan. Kaže da bi rado prihvatio da svako pitanje razriješimo na taj način.

Sprovođenje klasičnog referenduma bi koštalo Crnu Goru 2 miliona, šteta prekidanja istraživanja bi iznosila oko 100 miliona, kaže Krivokapić, dodajući da je spreman da nađu rješenje.

Brajović: Nalazimo se u nikad težoj situaciji

Predsjednik poslaničkog kluba Socijaldemokrata, Ivan Brajović, pita Krivokapića na koji način on i Vlada koju predvodi planiraju da se suoče sa katastrofalnom epidemiološkom situacijom u državi i šta planiraju da urade na smanjenju tenzija i podjela u društvu koje su eskalirale u Crnoj Gori nakon 30. avgusta.

“Nalazimo se u nikad težoj situaciji”, kaže Brajović. Kaže da smo druga zemlja u svijetu po broju oboljelih, te da je broj smrtnih slučajeva nikad veći.

Dodaje da su mjere bile selektivne i diskriminatorne. Podsjeća i da su odbijane donacije vakcina u zavisnosti od afiniteta Vlade. On kaže i da mu sa situacijom sa ANB-om sve liči na želju da se kompromituju partneri.

Krivokapić: Vi ste gledali gdje će ko koga da smjesti, ne u bolničke krevete, već na pozicije

Premijer Krivokapić kaže da je najveći pik u situaciji sa koronavirusom postojao krajem oktobra.

“Ako pogledate ono što su preporučivali stručnjaci, a protežirao predsjednik Crna Gora bi trebalo da bude zatvorena. Kada smo došli imalo je 11 hiljada zaraženih, tada se pričalo da je CG stabilna a sada nam govorite da ne možemo da upravljamo situacijom. A vi ste gledali gdje će ko koga da smjesti, ne u bolničke krevete, već na pozicije”, kaže on.

On upozorava Brajovića da niko ko je udario na crkvu nije ostao bez posljedica.

“I da mi pominjete Statisa, vi znate da je Vlada usvojila da može da uzme vakcine samo od druge države ili od proizvođača. Statis je uništio Sveti Stefan, zašto ta vakcina nije išla kao donacija UAE?”, pita Krivokapić.

On pita i odakle njemu informacija da su odati tajni podaci.

Brajović: Mi smo spašavali živote

Brajović kaže da ne vjeruje da je premijer zadovoljan situacijom sa koronavirusom.

“Mi smo spašavali živote, u trenutku kad smo zatvorili granice mi smo spašavali živote. Nažalost vi ne spašavate živote a ni ekonomiju”, navodi Brajović.

Radulović: Potrebna potpuna demontaža sistema

Šef poslaničkog kluba PzP Branko Radulović kazao je da je za opstanak Crne Gore i vaskrsenje potrebne radikalne, sveobuhvatne i demokratske reforme.

“Ako toga ne bude, u temelje Crne Gore ugradiće se laž. Postoji ponovo mogućnost da nam se vrate lopovi. Sve što ova Vada bude dobro uradila ja ću pohvaliti, a što ne bude reći ću. Da li ste vi i Vaša Vlada, gospodine, sa potpunu demontažu krimogenog, totalitarnog i lopovskog režima. Vi ste rekli da, to me je ohrabrilo, ali upalila se crvena lampica u Nikšiću. Da ste vi bili reformisti danas bismo se dijelili na lopove i poštene. Niko nije protiv Crne Gore niti će ovo biti srpska država. Protiv Crne Gore su lopovi koji su se ogrnuli crnogorskom zastavom. Duša me zaboljela šta su napravili policajci. Boli me ovo strašno, okrenimo se Crnoj Gori. Ukoliko ne možete napravite rekonstrukciju Vlade. Ukoliko to ne uradite bojim se da ćete u istoriji Crne Gore biti zaboravljeni”, rekao je Radulović.

On je podsjetio Krivokapića da ga je nominovao na tu funkciju.

“Ali, nama nedostaje plan rada Vlade, fiskalna politika, program Vlade… Gdje vam je lustracija, gdje su štetni ugovori. Da ispitamo svakog da vidimo je lopov ili nije. Smrdi u sudstvu, u Ustavnom sudu, u Upravnom sudu, mi smo to dobro osjetili. Sve mafija”, rekao je on.

On je rekao i da ga ne interesuje Evropska unija, nego Crna Gora.

“Da li znate šta se dešava? Kakvi su sojevi virusa, jeste li Vi normalni sa onim skupovima? Jesam li ja normalan jedini što idem i nosim masku? Onaj ko ne nosi masku je potencijalni ubica ili samoubica. Ljudi, jeste li vi normalni. Ukoliko se ne pridržavamo lokdaun! Zatvori Crnu Goru, jer nijesmo ljudi. Još više ćemo da umiremo ako se ne dovedemo pameti. Jeste vi normalni, sa onakvim skupovima, sa nedostatkom empatije. Mi smo ludi. Kažite onaj ko ne nosi masku je potencijalni ubica. Lokdaun, zatvori Crnu Goru jer nismo ljudi”, oštar je bio Radulović.

On je rekao Krivokapiću da je kriv, jer da je bio pravi reformista, danas bi se dijelili na one koji su lopovi i koji to nijesu.

“Potrebne su radikalne promjene, ukoliko toga ne bude postoji mogućnost da nam se vrate lopovi”, kaže Radulović.

Pita Krivokapića da li su on i Vlada “za punu demontažu totalitarnog i kriminogenog režima, potpuno preispitivanje prošlosti i efikasnu i optimalnu izgradnju pravne, funkcionalne, prosperitetne i evropske Crne Gore”.

“Prva stvar treba da bude demontaža lopovskog režima. Moramo Tužilaštvo da preispitamo, smrdi tamo sve od onog dolje pa do Stankovića. Smrdi u sudstvu. Smrdi u Privrednom sudu, Ustavnom, sve mafija”, poručuje Radulović.

Krivokapić: Nemoguće je za 100 dana promijeniti sistem koji je građen 30 godina

Sa druge strane, Ppremijer Krivokapić je kazao da je nemoguće za 100 dana promijeniti sistem, koji je utemeljivan 30 godina.

„Zar vam nije jasan signal koji dolazi od DPS-a – da smo mi krenuli u proces demontaže i da su oni više nego zabrinuti. Da li nam treba provjeravanje i tužilaštva i sudstva? Apsolutno da. Kako? Brzo, energično. Ključna mjera nečijeg dobrog rada, ili ne dobrog, je porijeklo imovine. Zakon o porijeklu imovine se radi, imali smo tri predloga, usaglašavamo ga i nadamo se da će biti poslat Skupštini vrlo brzo na usvajanje“, kazao je premijer Krivokapić na Premijerskom satu, odgovarajući na pitanje Branka Radulovića iz Kluba poslanika Pokreta za promjene.

Predsjednik Vlade je saopštio da će program rada Vlade i Nacrt budžeta, biti dostavljeni u zakonskom roku.

„I biće prvi program koji je potpuno bio transparentan, iako ovdje čujete poruke da mi ne radimo ništa transparentno. Naprotiv, mi ništa ne krijemo. Da kalkulišemo, ne bismo se ovako ponašali, ne bismo svaki put osjećajno i do kraja iz duše govorili ono što želimo Crnoj Gori. Dajte da kroz to dođe do toga zajedništva, koje je neophodno. Izgradićemo Crnu Goru onakvu kakvu svi želimo, da naši potomci budu ponosni na nju“, poručio je premijer Krivokapić.

Konjević pitao premijera da li će razriješiti Vukšića: Takav propust ne pamtim u poslednjih 15 godina

Predsjednik SDP-a Raško Konjević pitao je predsjednika Vlade da li će predložiti razrešenje v.d. direktora ANB Dejana Vukšića sa te funkcije.

“Vi ste ovdje govorili o moralu i nemoralu. Mislim da bi trebalo da nađemo zajedništvo u poštovanju zakona i propisa. U ekpozeu ste rekli da će Vaša vlada biti transparentnija i da ćete da afirmišete princip odgovornosti. Vi ste u ovom Parlamentu uvaženi gost i mislim da bi trebalo da tražite spone kako popraviti društvu, jer ima onih stvari koje treba popraviti. Zato pitam, da li ćete predložiti Vladi da razriješi v.d. direktora ANB-a Dejana Vukšića zbog odavanja tajnih podataka”, pitao je Konjević.

On je pitao da li je zadovoljan radom organa za sprovođenje zakona u prvih 100 dana rada Vlade i kako u tom svijetlu komentariše negativno mišljenje Venecijanske komisije na izmjene tužilačkih zakona koje je ministar pravde radio sa predstavnicima parlamentarne većine.

“Da li se dan prije održavanja sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, na kojoj je saslušavan potpredsjednik Dritan Abazović, imali kontakt sa jednom članiciom NATO-a u koja je sigurisala da jedan dio materijala upućen poslanicima treba da bude povučen. To vas pitam jer je Abazović rekao da je bio kontaktiran”, istakao je Konjević.

On je podsjetio i da je vicepremijer rekao da je Vukšić napravio propust.

“Ovdje se napravio propust koji ne pamtim u posljednih 15 godina. Pred poslanicama se našlo 15 imena operativaca”, rekao je Konjević.

Krivokapić tvrdi da nije imao kontakt ni sa jednom članicom NATO

Krivokapić je rekao da ga niko nije kontaktirao u četvrtak, odnosno nije imao kontakt ni sa jednom članicom NATO-a.

“Bio sam u Vladi čitavog dana. Došao sam kući u kasnim večernjim satima, a telefon ne nosim sa sobom. Ja Vam se zahvaljujem na korektnom pitanju”, rekao je Krivokapiću, poručujući Konjeviću daj odgovoran i profesionalan poslanik.

On je rekao da je mjera svakog dobrog funkcionisanja odgovornost.

“Postoji član 57 Zakona kada je onaj kome je dostavljen taj podatak dužan da obavijesti upravo ANB o tome da je napravljen propust. Nisam čovjek koji ima bezbjednosnu kulturu i može mi se desiti bilo kakav propust, ali Vi treba da svjedočite o toj kulturi na najbolji mogući način. Vi imate ogromno iskustvo u tome i školovani ste za to”, rekao je Krivokapić.

On je istakao da Dejan Vukšić ne pripada nijednoj partiji.

“Isto kao ja predvodio je koaliciju na lokalnom nivou. Svaku grešku Vlade, pokušavate da pretvorite u politički poen i zavadite nas sa međunarodnom zajednicom”, rekao je on.

Konjević upitao Krivokapića da li će podnijeti ostavku zbog odavanja tajni?

Konjević je odgovorio da se sa premijerom saglasio da se dogodila greška.

“Ja ću podnijeti ostavku ukoliko ste Vi u pravu, ali pitanje je šta ćete onda Vi uraditi ukoliko ne bude tako. Znam ponešto kako funkcioniše bezbjednosni sektor. Ne postoji slično iskustvo i nije niko od poslanika odao bilo koji tajni podatak jer je naša zakonska obaveza da i Vas, medije, druge poslanike, sve obavijestimo ukoliko je direktor ANB-a prekršio zakon. I bilo je dobro za princip odgovornosti i saniranje štete da ste priznali grešku. Vi ste trebali da se držite principa koje ste naveli u ekspozeu”, naveo je Konjević.

On je upitao premijera da li će podnijeti neopozivu ostavku zbog propusta sa odavanjem tajnih podataka.

Premijer je odgovorio da se sve svodi na nivo političkog odnosa u kome treba proglasiti direktora ANB-a nesposobnim, kao i premijera koji ga je postavio.

“Ne postoji ni jedna služba na ovom svijetu ili neko koji nije nikad napravio grešku. Najgora stvar koji je mogla da se desi je da smo ovo izvili na nivo međunarodnog incidenta, ali ja nisam imao uvid u taj podatak. Ne znam zašto je Vukšić toliko problematičan”, rekao je Krivokapić.

On je istakao da nema podatke kakva je procedura u ANB-u, ali je siguran da će Vukšić preduzeti sve mjere da se utvrdi ko je zatajio..

“Ja znam samo da je neko dužan da reaguje kad uoči da neki podatak remeti bezbjednosnu strukturu. Ako je u pitanju greška kao što je predstavaljate, dajte da prvo utvrdimo odgovornost, pa da govorimo o posljedicama. Dajte da poštujemo princip nevinosti “, naveo je Krivokapić.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

2 komentara


Jelena

Krivokapiću vi ste svi , mišju izmet. Gospoda postavlja pitanja ,na kojima nemate odgovore. I ovo je dobro da se zna ko je ko u Crnoj Gori, i završiti , sa vama takvima da vam se više imena ne pomenu i ne zasluzujete ,vi ste za šajkače i njihovu prugu. U vas niko povjerenja nema. Tako da znate dje ste i dje vam je mjesto, tebi Abazovicu ,picopevcu.

Odgovori
Ab_Ovo

G.dine Krivokapicu, Vasa ekipa vec daje vakcine po politickoj liniji! Vec su babe четникуше, primile vakcinu u mom kvartu, nijedna iz opozicije; a tim babama najvjerovatnije ne treba vakcina nista jer vec миришу на панаију!nit se postuju godine nit red orijavljovanja – vazno je da baba vjeruje SPC!

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Krivokapić: Nešto se čudno dešava u slučaju Marovića, Vlada drugi put šalje zamolnicu i nema nikakvog odgovora

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Novaković u anketi Standarda o imunizaciji: Zbog moje sopstvene odgovornosti, nijesam covidom zarazio nikoga

TANJA (35) ITALIJANSKOM PRINCU uzela (51) MILION EURA: Preklinje je da troši još, samo da ga ne ostavi…

Vuković: UCG od sada Univerzitet Crkve Srbije

Mitropolija crnogorsko primorska: Neprihvatljivo da se litije stranački obilježavaju