Podržan predlog za saslušanje Vukšića i Abazovića, Bošković: Kad ste plaćali smještaj u Ambasadoru mogli ste tražiti informacije

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu na Prvoj sjednici razmatra inicijative za kontrolno saslušanje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.
Podržan predlog za saslušanje Vukšića i Abazovića, Bošković: Kad ste plaćali smještaj u Ambasadoru mogli ste tražiti informacije

Odbor je podržao predlog za saslušanje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, koje će se održati na sjednici u prvom slobodnom terminu odmah nakon 10. marta.

12.26

Knežević je istakao da će Demokratski front podržati inicijativu, ne zbog toga što dijele sumnje poslanika Konjevića, niti molbe Abazovića da se saslušanje održi, već jer smatraju da potpredsjednik Vlade ima obavezu da sve ono što se tretira kao uznemiravanje javnosti i neke indicije razjasni.

”Ono što meni predstavlja dilemu jeste dio koji se odnosi na pokušaj mita,a to je da je već dobio epilog u SDT-u. Prema onome što sam ja saznao od medija a tiče se saopštenja glavnog specijalnog tužioca, shvatio sam da nema elemenata krivičnog djela i shvatio sam da je taj postupak zatvoren”, rekao je Knežević.

Knežević je dodao da smatra bitnim spremnost Abazovića da dođe na saslušanje, iako je zakonski obavezan, jer to demantuje kako je kazao on ”spinove iz Vijesti da je DF napravio dogovor sa DPS-om i Konjevićem da razapnu Abazovića”.

12.17

Poslanik Krapović podržao je predlog za saslušanje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i istakao da obrazloženje da nije bio funkcioner ne pije vodu, jer je imao funkciju u kontinuitetu, te bio poslanik u nekoliko saziva.

Krapović je takođe rekao da bi bilo dobro da se to saslušanje održi odmah nakon saslušanja direktora ANB i predložio 14. mart.

Raško Konjević dodao je da bi bilo dobro da prije sjednice dobiju informacije koje su tražili od Agencije za nacionalnu bezbjednost, koje bi pomogle prilikom saslušanja i koje će dobrim dijelom opredijeliti Odbor. On je zamolio predsjednika Odbora da uputi napomenu ANB za dobijanje podataka.

Predsjednik Odbora Milan Knežević kazao je da će se dopisom obratiti ANB kao Odbor, da dostavi podatke koje je poslanik Konjević tražio, kako bi imali uvid u sve ono zbog čega je saslušanje zatraženo.

”Ne možemo obaviti oba saslušanja 10. marta, a u predlogu za glasanje ću ostaviti prvi otvoreni termin za održavanje sjednice za saslušanje gospodina Abazovića”, rekao je on.

12.07

Poslanik Predrag Bošković kazao je Konataru da onda kada su plaćali smještaj u Ambasadoru, mogli su i zatražiti informacije, a da je siguran da ko god je bio na čelu Agencije bi dostavio raspoložive podatke.

”O tome ko je razotkrio tu pozadinu gospodna Simijanovića čiji je operativac i za koju službu radi, siguran sam da nije bio Abazović nego neki drugi ljudi, a o tome ćemo na kontrolnom saslušanju. A političku predstavu o ovome koju pominjete, javnost će suditi da ste Vi današnjim stavom pokazali da ovo želite da izvedete na tlo politike, jer niko nije apriori tvrdio da je ovo neka vrsta političke igre već da se prije svega pruže odgovori tamo gdje je mjesto, a pošto čak ni na javne upite od strane više političkih činilaca pa i moje malenkosti odgovor nismo dobili onda je ovo prilika i nema nikave igre. Ono što nazivate – tresla se gora rodio se miš, javnost će suditi na bazi informacija koje budu predstavljene ako dođe do saslušanja. Samo najdobronamjernija sugestija, da ovo ne shvatate kao atak na potpredsjednika Vlade i Vašeg partijskog šefa”, rekao je Bošković.

11.58

Konjević je odgovorio Konataru te kazao da je on demantovao Abazovića.

”On je rekao da se jednom sreo sa Simijanovićem i to u funkciji potpredsjednika Vlade, a Vi ste potvrdili da se on sretao sa njim i ranije i da nije od koga imao da traži eventualnu zaštitu. Imao je, on je bio poslanik. Ja ovdje ne govorim o Abazoviću, već o nadležnim organima koji su pustili da jedno takvo lice izađe iz Crne Gore”, rekao je Konjević.

Osvrnuo se i na izlaganje Konatara u vezi sa nuđenjem mita, te kazao da je Abazović izjavio da se ne sjeća da mu je neko nudio 21 milion, a da je poslanik Konatar sada potvrdio da se taj pokušaj nuđenja mita ipak desio.

11.51

Poslanik Konatar ponovio je da podržava inicijativu da potpredsjednik Vlade Dritan Abazović dođe na saslušanje Odbora.

”Htio bih da razdvojimo ono što je politička predstava od onoga što zaista može ugroziti bezbjednost Crne Gore. Izlaganje poslanika Konjevića bih okarakterisao kao – tresla se gora, rodio se miš. Imali smo u proteklih 30 godina ovdje Dahlana, Šinavatru i ekipu koja je ovdje imala veća prava nego državljani Crne Gore. I sad je bezbijednost ugrožena sa izvjesnim Simijanovićem. Moram istaći da je Abazović kazao da se sastajao sa lažnim diplomatom, ali sam siguran da je tu bio veliki broj lažnih investitora, političara, diplomata koji su se njemu javljali u tom trenutku. Kome je Abazović tada mogao da se obrati? Molim vas samo da na neki način vodimo računa, jer nam ne trebaju predstave u kojima ćemo bez potrebe optužiti ljude”, rekao je Konatar.

Konatar je još istakao da je zahvaljujući Abazoviću koji je tražio provjeru Simijanovića otkriveno da je on lažni diplomata.

11.44

Poslanik Konjević obrazložio je inicijativu za kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, te kazao da je došlo do niza propusta državnih organa u slučaju Stevana Simijanovića.

”Imamo lažne diplomate, imamo pokušaj korupcije visokog državnog funkcionera.. kada sve dospije u javnost imamo postupanje državnih organa. Imamo činjenicu da lice koje je prema saopštavanju nadležnih organa falsifikovalo isprave, što je ozbiljno krivično djelo, dozvoli mu se napuštanje države Crne Gore. Čudne okolnosti da za jedan dan bude izdata lična karta tom licu. Treće, lice koje je privredeno , kome su oduzete lične isprave koje su falsifikovane, oduzmu mobilni telefoni, da bi prema navodima medija ti telefoni bili vraćeni licu prije izlaska iz zemlje. To je razlog zašto sam tražio podatke od ANB, koja je u obavezi da djeluje ”protiv” lica sa ovakvim aktivnostima”, rekao je Konjević.

Većinom glasova podržan je predlog da se održi kontrolno saslušanje vd direktora ANB Dejana Vukšića na sjednici Odbora 10. marta, na temu „Rad ANB u svijetlu poštovanja garantovanih ustavnih i zakonskih prava“.

11.31

Predsjednik Odbora Milan Knežević rekao je da je i ranije osporio javne nastupe šefa ANB.

”Kada su se kolege iz opozicije vratile u Skupštinu, ja sam zakazao sjednicu Odbora. Nakon izlaska u javnost Dejana Vukšića SDT je tražilo dodatne informacije i slučaj je pred Tužilaštvom, pa vas upozoravam da ne dođemo u situaciju da arbitriramo dok nadležni organi preduzimaju radnje, pa da ne dođe do miješanja nadležnosti. Raspored poteza ANB je poremećen, ja ne želim da mi budemo SDT, već da samo nakon saslušanja odredimo dalje poteze Odbora. Podržavam to što je tražio kolega Krapović, ali to što je on tražio bi prolongiralo narednu sjednicu. Predlažem da zatražite informaciju, a ako je ne dobijete, uvrstiću je u glasanje jer ako budemo tražili toliki opsjeg informacija sjednicu nećemo održati do maja”, sugerisao je Knežević.

On smatra da je greška Vukšića to što je u medijima najavio da će predočiti Odboru sve što posjeduje, te da je prvo trebao da se obrati Odboru, prije nego iznese podatke u medije što je izazvalo reakciju SDT.

11.23

Poslanik GP URA Miloš Konatar takođe smatra da šef ANB Dejan Vukšić treba da bude saslušan i da se ispoštuje zahtjev opozicije.

”Pokazaćemo opoziciji šta znači normalni parlamentarni život gdje se ne odbacuju sve inicijative koje dolaze od opozicije”, rekao je Konatar.

On je mišljenja da je inicijativa Raška Konjevića politička predstava, ali je kazao da će dati podršku za saslušanje Dejana Vukšića i Dritana Abazovića.

11.10

Poslanik PzP Nebojša Medojević dodao je postoje stvari koje ne smiju da se rade javno.

”Ovaj vd direktor ANB je postavljen bez bezbjednosne provjere. Bio je advokat klana. Da ne govorimo o stranim faktorima. Vlada je trebala da dobije mišljenje i procjenu da li ovaj kandidat može biti vd. On nije imao dozvolu da pristupa klasifikovanim podacima, a pristupio je. Čak i klasifikovanim podacima naših partnera, za šta treba da dobije posebnu provjeru”, rekao je Medojević.

Ističe da nije prepoznao spremnost Vukšića da reformiše ANB, već dovodi svoje ljude za koje takođe nema procjene da li mogu biti na tim funkcijama.

”Objavljuje podatke iz Agencije, stroge tajne, to niko nije uradio nikad”, rekao je Medojević.

”Sve strane službe znaju sada ko su naši operativci koji su možda boravili u njihovim službama i drugim zemljama. Ovo što on radi opasno ugrožava mir i stabilnost u zemlji”, rekao je Medojević.

Medojević tvrdi da šef ANB Dejan Vukšić i dalje obavlja svoje advokatske aktivnosti u slučaju kavačkog klana.

11.05

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović istakao je da će i oni podržati inicijativu za saslušanje.

”U interesu nam je da imamo jake institucije. Nadam se da će proći zahtjev jer ovaj Odbor ima kontrolnu ulogu. Nadam se da ćemo imati priliku da sa direktorom ANB razmijenimo mišljenja i pitanja. Sva dešavanja u posljednjih šest mjeseci izazivaju zabrinutost i interesovanje građana. Između ostalog, da li su država i građani bezbjedni”, rekao je Ibrahimović.

Poslanik SD-a Ivan Brajović podržao je predlog za saslušanje.

11.00

Poslanik Demokrata Dragan Krapović istakao je da se radi o veoma bitnoj temi i da oni nemaju problem da se unaprijedi rad Odbora i učestvuju u uzdizanju kontrolne uloge skupštinskog tijela.

”Mi ćemo podržat predlog za saslušanje, smatramo da je riječ o instituciji koja je godinama unazad zloupotrebljavana. U prilog ovome što je kolega Konjević predložio, ja bih predložio još neke stvari. Dakle, da Vukšić prije saslušanja dostavi informacije da li je ANB bez saglasnosti sprovodio mjere tajnog nadzora i koliko je tih slučajeva bilo. Da se pisano dostavi koliko je bilo slučajeva da se radilo o javnim funkcionerima, koliko sa saglasnošću, a koliko bez saglasnosti suda. Treće pitanje bi bilo da li je ANB uništavala podatke i dokumentaciju prikupljene mjerama tajnog nadzora, koje je bila dužna da uništi u skladu sa zakona. Takođe, ko je bio direktor ANB u periodu kada su se sprovodile nezakonite mjere tajnog nadzora”, rekao je Krapović.

10.56

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da će i oni podržati predlog za kontrolno saslušanje Dejana Vukšića iz nekoliko razloga.

”Smatramo da je za ovo kratko vrijeme koliko je na čelu ANB-a, ipak odradio određene stvari koje idu u prilog da će se služba reformisati u skladu sa evropskim standardima. Pokrenuo je procedure pred Tužilaštvom u vezi sa nezakonitim prisluškivanjima i mislimo da on nema šta da krije. Siguran sam da je svoj posao radio savjesno i pošteno i mi ga ohrabrujemo. Pratićemo rad ANB i ohrabrujemo da nastavi tim putem, zato ćemo predlog podržati”, rekao je on.

Poslanik SNP Dragan Ivanović podržao je izlaganje kolege Martinovića, kao i inicijativu Konjevića ističući da je poželjno da direktor ANB predstavi stanje Odboru.

10.53

Poslanik DPS Predrag Bošković kazao je da će podržati inicijativu Raška Konjevića i da je nedopustivo da prve aktivnosti v.d. direktora ANB budu medijski nastupi.

10.45

Predsjednik Odbora Milan Knežević otvorio je raspravu na četvrtu tačku dnevnog reda Inicijativa člana Odbora mr Raška Konjevića za kontrolno saslušanje v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića na temu „Rad ANB u svijetlu poštovanja garantovanih ustavnih i zakonskih prava“.

Poslanik Raško Konjević saopštio je da je uputio zahtjev direktoru ANB da mu dostave informacije kojima raspolažu u vezi sa licem Stevan Simijanović, te da nije dobio ni mogućnost da ima uvid, niti bilo kakvu informaciju od Agencije za nacionalnu bezbjednost.

”Ne smijemo dozvoliti praksu da imamo ovakav odnos prema članovima Odbora, mislim da je deset dana sasvim dovoljno da se ispoštuje zakon”, rekao je Konjević.

Što se tiče konkretno tačke dnevnog reda on je inicijativu uputio u drugoj polovini januara, iz razloga što se o radu ANB saznaje iz novina.

”Direktor Agencije je 25. januara saopštio da će informacije i dokaze koje je prikupio biti predati Odboru za bezbjednost, a mi nemamo nikakvu informaciju o tim aktivnostima danas”, rekao je Konjević.

Podsjetio je i na to da je Vukšić rekao da će obavijestiti Odbor i o paljenju dokumentacije, ali da Odbor ni danas o tome nije obaviješten nakon mjesec dana.

”Direktor Agencije bio je u obavezi da uputi zahtjev da se na njegovu inicijativu sazove sjednica i da obavijesti članove Odbora o onome što tvrdi u medijskim tekstovima, da se kršio Ustav i ljudska prava. Imajući u vidu da ništa od onoga što je govorio u medijskim nastupima, Odbor nema, mislim da inicijativa o saslušanju zaslužuje da se o njoj pozitivno izjasnimo”, rekao je Konjević.

Odbor za bezbjednost i odbranu o inicijativama za saslušanje Vukšića i Abazovića

Predsjednik Odbora Milan Knežević utvrdio je da sjednica ima kvorum, a prisutni su glasali za to da ona bude otvorena za javnost.

Na dnevnom redu sjednice je izbor zamjenika predsjednika Odbora.

Članovi Odbora raspravljaće i o Izvještaju o radu tog skupštinskog tijela za prošlu i Planu parlamentarnog nadzora za ovu godinu.

DNEVNI RED: 

  1. Izbor zamjenika predsjednika Odbora
  2. Izvještaj o radu Odbora za bezbjednost i odbranu za 2020. godinu
  3. Plan parlamentarnog nadzora za 2021. godinu
  4. Inicijativa člana Odbora mr Raška Konjevića za kontrolno saslušanje v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića na temu „Rad ANB u svijetlu poštovanja garantovanih ustavnih i zakonskih prava“
  5. Inicijativa člana Odbora mr Raška Konjevića za kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića
  6. Tekuća pitanja

Za zamjenika predsjednika ovog Odbora predložen je Mevludin Nuhodžić poslanik DPS-a.

Ovaj predlog jednoglasno je podržan.

Po pitanju druge tačke dnevnog reda, Knežević je saopštio da oni neće glasali za Izvještaj o radu prethodnog Odbora jer smatraju da nije obavljao kontrolnu ulogu, već bio produžena ruka DPS-a.

”To je period besprizornog progona SPC i lidera i poslanika Demokratskog fronta”, rekao je Knežević.

Odbor nije usvojio Izvještaj o radu Odbora za bezbjednost i odbranu za 2020. godinu, jer je pet poslanika glasalo za, šest protiv dok je jedan bio uzdržan.

Odbor je jednoglasno donio Plan parlamentarnog nadzora za 2021. godinu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Đoković u Kotoru, pružio podršku Beštijama

Saslušanja zbog dešavanja 13. jula: Nikšićani pušteni, Cetinjanin čeka izjašnjenje tužioca

Hrebičkova: U EU crkva ne može biti iznad države

Marija Vuković nije uspjela da se plasira u finale Svjetskog prvenstva