Bratić: Mogu da se zakunem da nismo podnijeli prijavu Laloševiću, Živković: Skupština nije mjesto da se zaklinjete

U nastavku sjednice Skupštine Crne Gore poslanici će se izjasniti o još sedam tačaka dnevnog reda.
Bratić: Mogu da se zakunem da nismo podnijeli prijavu Laloševiću, Živković: Skupština nije mjesto da se zaklinjete

Raspravljaće o izmjenama zakona o unutrašnjim poslovima i sportu.

Počela je rasprava o izmjenama Zakona o sportu, a ministarka Vesna Bratić je kazala da su učinili sve da ovim izmjenama upodobe odredbe sa pravilima Svjetske antidoping agencije i time obezbijede nesmetano učešće naših sportista na međunarodnim takmičenjima.

”Trenutno je nivo usklađenosti naših propisa ispod minumuma, na samo 60 odsto”, dodala je Bratić. Novim izmjenama će Crna Gora, kako navodi Bratić, u potpunosti uskladiti svoje prepise sa međunarodnim pravilima, a sport će, kako ističe, biti depolitizovan.

Danijel Živković iz DPS-a je ukazao da je ono što se prije nekoliko mjeseci desilo ili moglo da se desi sa crnogorskim sport, unižavanje i ponižavanje crnogorskog dostajnastvas i ponosa.

”Da li je u pitanju nesposobnost, nemar ili čak namjera”, pita se Živković. 

On je podsjetio da je ministarstvo optužilo smijenjenog čelnika Uprave za sport Vasilija Laloševića kod SDT-a za zloupotrebu finansijskih sredstava koje su bila namijenjene za sport. 

”Devet mjeseci je ovo ministarstvo imalo priliku da upodobi pravila sa Agencijom za antidoping”, napomenuo je Živković. 

On je podsjetio i na izjave Laloševića na račun ministarstva.

”Onoliko koliko znam o Laloševiću mogu da ga kvalifikujem kao časnog i poštenog čovjeka. Najmanje je bitno ko je predlagač ovog rješenja, a kada smo mi to pokušali optuženi smo bili od ministarstva za opstrukciju. Vi se dogovorite ko je kriv, ali nemojte dovoditi crnogorski sport pred svršen čin zbog vaših propusta”, kazao je Živković.  

Na to je Slaven Radunović iz DF-a rekao da DPS čak i od ovog, kako kaže tehničkog pitanja, napravi razdor unutar vladajuće većine.

”Za stanje u sportu nije kriv niko iz vladajuće većine, već prethodna vlast”, rekao je Radunović.  

Uslijedila je polemika, tokom koje je Radunović rekao da su ”u jednom periodu naši timovi bili zapravo DPS reprezentacija”.

I Boris Bogdanović iz Demokrata je rekao da prethodnoj vlasti sportisti nijesu bili prioritet.

”Nijesu brinuli o sportistima, ali su brinuli o stotinama miliona eura i svojim kriminalnim partnerima. Trudili su se da propalice ostanu poznate, a šampioni izbrisani”, dodao je Bogdanović. Dodao je da se amandmanima Demokrata obezbjeđuje doživotna naknada našim vrhunskim sportistima. ”Time im se ova Skupština ne odužuje, već im zahvaljuje”, dodao je Bogdanović.

Damir Šehović iz SD-a je ocijenio da Vlada nije bila u stanju punih 9 mjeseci da predloži dvije tehničke izmjene u Zakonu o sportu, koje se odnose na antidoping.

”Da nijesu znali, pa i da im se oprosti, ali nažalost, nije tako. Oni su četiri puta upozoravani na tu činjenicu, prvi put još u januaru ove godine”, kazao je Šehović.

”Lalošević, za koga nemam ni jedan politički razlog da ga branim, mučki je smijenjen jer je ukazivao na taj problem”, dodao je Šehović i ocijenio da na čelu resornog ministarstva imamo osobu sa anticivilizacijskim stavovima, koja veliča ratne zločince i ko se od starta obračunavao sa FCJK.

”Kada imamo to saznanje nije ni čudoi da taj neko bježi od parlamenta i matičnog skupšstinskog odbora. A ne možete pobjeći od toga da je dobar dio vas doveden da Crnu Goru pretvori u državu bez ljušture, sa kojom se može lakše upravljati izvana. Želja će vas biti da ponizite Crnu Goru, iako se u vezi toga svojski trudite”, rekao je Šehović.    

Poslanik BS Ervin Ibrahović je za opasnost od urušavanja crnogorskog sporta optužio aktuelnu vlast.

”Za to nijesu krivi ni sportisti, ni građani, ni opozicija. Ova vlast je napravila partiitokratsku administraciju koja ne može da odgovori zadatku i zbog toga nam se dešava da ovakav nerad dovede u pitanje ugled našeg sporta”, dodao je Ibrahimović.

Vladimir Joković iz SNP-a je krivicu za problem sa anti-doping pravilima prebacio sa Laloševića, inače funkcionera SNP-a, na ministarstvo i to potkrijepio prepiskom između Uprave za sport u vrijeme kada je na njenom čelu bio Lalošević i resornog ministarstva.

”Nekome je sve ovo trebalo da smijeni Laloševića, a oni će optužbe na račun Laloševića morati dokazati”, poručio je Joković.

Kaže da je ”možda nekome smetalo što je sve Lalošević uradio u Upravi za sport”.

”Sve obeveze koje je imao je ispunio, sportski savezima su isplaćena pripadajuća sredstva i sve je izgledalo u najboljem redu. Doveden je umjesto njega gospodin Begović, čovjek za koga ni od jednog sportiste nijesam čuo lijepu riječ”, kazao je Joković. 

Dodao je da je Lalošević, koji je bio stub borbe protiv DPS-a vlasti, po treći put ostao bez posla.

”Vrijeme će učiniti svoje, a mi smo stali i staćemo iza Vasilija Laloševića”, rekao je Joković.

Draginja Vuksanović Stanković iz SDP-a je rekla da je ključno pitanje čija je odgovornost što ovaj zakon nije predložen prije pola godine, nego se čekala ”zadnja ura”.

”Razlog je svima jasan, to je opšte neznanje i nerad skoro svih predstavnika Vlade”, kazala je Vuksanović-Stanković.

Sve to dovodi, kaže, do katastrofalnih rezultata u stvarima koji čine identitet jedne države.

”Možda neko procjenjuje da nam sport nije toliko bitan. Ministarka Bratić ne priznaje crnogorsku u, naciju, zastavu, grb i himnu, pa je htjela da dobije na vremenu kako crnogorski sportisti ne bi nastupali pod crnogorskim obilježjima, i zato ćemo tražiti njenu smjenu”, dodala je Vuksanović-Stanković.

Ministarka Bratić je rekla da nije čudno da opozicija svaku priliku koristi za predizbornu kampanju.

”Ali želja će ih biti”, dodala je Bratić. Ona je negirala da je podnijeta prijava protiv Laloševića.

”Mogu da se zakunem da Ministarstvo, moji saradnici ili ja nijesmo podnijeli prijavu SDT.u”, rekla je.

”Bivša vlast je imala čitavih šest godina da odgovori na dva upitnika Svjetske antidoping agencije. Ko je bio ministar sporta tada”, kazala je Bratić. 

Poslanik DPS Danijel Živković kazao joj je da Skupština nije mjesto gdje treba da se zaklinje.

”Ako je to tačno, kako onda Crnoj Gori do ove godine nijesu izrečene nikakve sankcije. To vas potuno demantuje”, odgovorio je na to Danijel Živković.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


Pomoracnkcg

Možda hoće ČETNIKUŠA da naši sportisti budu pojačanje srbijanski sport pa da svi naši sportisti PJEVAJU himnu Srbije i donose im pobjede. ČETNIKUŠO gubi se iz Crne Gore i neka ti i gornje i donje brkove fitilji tvoj dodik. Tebe treba pod hitno dobar K… P PA ONDA DOBAR K…. C. PA PONOVO K…. P I TAKO ČITAVU NOĆ ~ I TI I SMRAD RADUNOVIĆ RAZBIKUĆA PALILI STE ZASTAVU NE USTAJALI NA HIMNU NA UTAKMICI NAŠIH PROTIV SRBIJE NAVIJALI ZA SRBIJU ~ VI STE ZASTIĐE CRNE GORE

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Papović: Da li priznajete genocid u Srebrenici, Bratić: Neću vas udostojiti odgovora

BRATIĆ NIJE HTJELA DA STAVI POTPIS: Laloševića SDT-u prijavilo lice koje ne postoji u evidenciji građana

Živković: Pitanje dana kada će biti održani novi izbori

Živković: Crnoj Gori nije potrebna nikakva “nova klonirana ekspertiza”, već izlazak iz mraka

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

MUČI VAS ANKSIOZNOST, UMOR, ISCRPLJENOST ILI APATIJA: Evo koji prirodni preparat može pomoći u prevazilaženju stresa i napetosti

ODLAZAK LEGENDE: Preminuo Dragan Ivanović, nekadašnji kapiten košarkaša Budućnosti

Na Aerodromu Podgorica spriječeno krijumčarenje narkotika

Jovović: Božović sprovodi tihu diktaturu i traži poslušne dekane