Abazović: Restrikcije na koncesije samo prema ljudima koji ne rade u skladu sa zakonom; Krivokapić: Osnivač vjerskih škola uzurpator crnogorskih kulturnih dobara

Počela je sjednica Vlade koju možete uživo pratiti na našem portalu.
Abazović: Restrikcije na koncesije samo prema ljudima koji ne rade u skladu sa zakonom; Krivokapić: Osnivač vjerskih škola uzurpator crnogorskih kulturnih dobara

Foto: Vlada Crne Gore

Na dnevnom redu je i informacija o primjeni Odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i listi proizvoda .

Krivokapić je kazao da je potrebno pogledati koje mjere bi bile dobre i ključne za građane.

Premijer u tehničkoj Vladi Dritan Abazović je istakao da treba vidjeti da imamo sve proizvode na tržištu.

“Više puta smo izlazili u susret građanima, to nije malo za malu Crnu Goru. Učinili smo sve da građanima olakšamo kriznu situaciju. Prihvatam inicijativu da se o ovom razgovara i da se vidi da li se još neke cijene mogu umanjiti”, dodao je on.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić kazao je da je potrebno što prije pripremiti projekat kod Evropske unije, a koji se tiče viza. Abazović je kazao da treba napraviti novi softver za apliciranje za vizu, da se ne ide preko drugih konzulata.

Istakao je da bi prihodi bili mnogo veći, te da bi to bila velika stvar za Crnu Goru. Naknade za pripravnike najkasnije do kraja sljedeće sedmice

Na predlog ministra finansija Aleksandra Damjanovića usvojen je predlog da niže akcize na gorivo ostanu na snazi do 1. novembra.

Ministar prosvjete u tehničkom mandatu Miomir Vojinović predložio je da se na dnevni red uvrste i tačke o osnivanju i finansiranju vjerskih škola. Usvojen je izvještaj sa prethodne sjednice kao i dnevni red.

Počela je 21. sjednica Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu. Kako je najavljeno nakon sjednice biće objavljeno saopštenje za javnost.

Krećemo u realizaciju izgradnje puta Tivat – Jaz”

Generalni sekretar u MKI Petar Odžić je kazao da je potrebno obezbijediti 32 miliona, uz saglasnost da se uđe u proces potpisivanja ugovora s izvođačem.

“Vodili smo računa i odredili i posebnu kriznu stavku koja može da koriguje određene cijene koje ne prale mjesečnu stopu inflacije”, objasnio je Odžić.

Abazović je kazao da je cilj da se krene u realizaciju puta Jaz-Tivat.

“Ako sve bude okej, cilj je da se početkom oktobra potpiše ugovor i krene u realizaciju”, kazao je Abazović.

Krivokapić je kazao da se pametni uče na tuđim, a mi na svojim greškama.

“Treba ići u izradu zakona o eksproprijaciji, svako zakašnjenje nas košta”, kazao je Abazović.

Krivokapić je kazao da se provjeri da li je s obe strane puta 12 metara, jer je to od važnosti za adekvatnu izgradnju puta.

“Restrikcija samo prema ljudima koji ne rade u skladu sa zakonom”

Vlada je raspravljala i o informaciji o realizaciji Javnog oglasa za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju nemetalične mineralne sirovine arhitektonsko – građevinskog (ukrasnog) kamena „Žoljevica“, opština Andrijevica s Predlogom odluke o dodjeli koncesije i Predlogom ugovora o koncesiji.

Odžić je kazao da je dužina trajanja koncesije trideset godina.

“Vlada nije protiv nikoga revanšistički opredijeljena. Ako su sve procedure zadovoljavajuće, nemam ništa protiv. Restrikcija postoji samo prema ljudima koji ne rade u skladu sa zakonom”, tvrdi Abazović.

Krivokapić je predložio da se napravi uporedna analiza sa zemljala EU, kako bi se što bolje uskladili.

Šćekić tvrdi da se mroa detaljnije sagledati ova informacija.

“Ja se lično ne slažem da se ovakvi resursi daju na trideset godina, posebno ako znamo da je u prethodnom periosu bilo mnogo problema, ja sam protiv ovoga”, naveo je Šćekić.

Kovač je istakao da je bitno čuvati nacionalne interese, bez obzira o kojoj se firmi radi.

“Nelogično je da neko traži koncesiju na 30 godina”

“NIkakav pollitički kontekst nema moje reagovanje”, tvrdi Kovač.

Konjević je kazao dapo zakonu o koncesijama, Vlada može da je da na rok do 30 godina.

“Preko 30 godina odlučuje Skupština”, istakao je Konjević.

Podsjetio je i da je vlada Zdravka Krivokapića dala prijedlog da se ovo radi.

“Možemo mi ovo odlagati, svejedno je. Imajmo u vidu da treba čuti resornog ministra. Uvijek treba analizirati, ai ovo je bila tenderska procedura po odlukama prethodne Vlade, samo da se držimo činjenica”, kazao je Konjević.

Abazović je kazao da Vlada sama donosi odluke na način na koji misli da treba.

“Na nama je konačna odluka i nelogično je da neko traži koncesiju na 30 godina. Ima firmi koje se više bave politikom nego mi. Zna se koje su, aktivne su u javnom životu”, tvrdi on.

Joković je kazao da želi da razmišlja kao privrednik, a čim se tu politika umiješa to nije dobro.

“Ako imamo čega to je kamen, svaki je prelijep. Ostavimo ovo za sljedeću sjednicu, ne treba da gledamo ko se javio”, kazao je Joković.

Vojinović: Nema razloga da ne usvojimo informaciju o vjerskim školama

O vjerskim školama, Vojinović je kazao da škole posjeduju lincencu izdatu od prethodnog ministarstva, ali da im nedostaju finansije.

“Nema razloga da se danas ne izjasnimo u tom pravcu”, kazao je Vojinović.

Konjević je kazao da misli da nije dobro kad za isti propis imamo različit propis.

“Država je imala iskiustva s vjerskim školama i tokom 2018. godine je usvojena informacija o finansiranju Medrese. Računam da smo takvu proceduru trebali da primijenimo i u ovom slučaju. Ono što ja vidim kao razliku, ja ovdje ne vidim odluku Nacionalnog savjeta za obrazovanje. Vidim da ćemo imati vjersku školu koja će primjenjivati opšti javni program. Ako je to tako ne vidim zašto bi se finansirala”, kazao je Konjević.

Kako dodaje, materija je osjetljiva i ne misli da imamo potrebu da pravimo razliku među vjerskim školama.

Vojinović tvrdi da nema nikakvog različitog pristupa.

“Medresa je svoj program inovirala s devet novih predmeta, zbog toga je morala da prođe proceduru preko Nacionalnog savjeta”, naveo je Vojinović.

Krivokapić: Osnivač vjerskih škola uzurpator crnogorskih kulturnih dobara

Krivokapić kaže da je osnivač škole konstantno protiv nacionalnih interesa Crne Gore.

“Do skoro nepriznata organizacija osniva škole, a prihvataju na obrazovni program, taman kao što ste vi i DF prihvatili NATO. Nijedna sekularna država ne daje toliki novac za vjerske škole, a istovremeno skida s budžeta 16 škola i vrtića. Naš Ustav striktno odvaja vjerske ustanove od države. Ali i neki drugi zulumi su se završili, pa će i ovaj”, kazao je Krivokapić.

Abazović kaže da se stalno vraćamo na iste teme.

“Ovdje stalno postoji potreba da se nešto obesmisli”, kazao je on.

Konjević je pitao da li će ove dvije škole imati vjerske predmete.

“Vjerovatno hoće”, odgovorio mu je Vojinović.

Nakon kraće rasprave, informacija o finansiranju je usvojena.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pala Vlada Dritana Abazovića

Konjević: Vlada Krivokapića nije poništila zaključak iz 2019. kojim je Sinjajevina određena kao vojni poligon, utisak da je Injac davala otkaze iz političkih razloga

Skandalozne odluke Mitrovićevog ministarstva: Ne znamo kakav vazduh udišemo ni kakvu vodu pijemo

Vlada usvojila nacrt Temeljnog ugovora sa SPC bez kvalifikovane većine, Krivokapić nakon sjednice kazao da “temeljni ugovor” nije usvojen i da će se morati ponovo glasati

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Zeković: Abazović da razmotri dalje angažovanje Jelene Maraš na poziciji sekretarke Vijeća za nacionalnu bezbjednost

U toku sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost

Ko je pustio informaciju da je Zvicer ubijen: Kriju se dva scenarija

Ivanović: Nijesam hapšen niti privođen, nemam veze sa švercovanjem cigareta