test

Izglasana nova Vlada, 41 poslanik dao podršku Krivokapiću

Standard

04/12/2020

13:34

Poslanici u crnogorskom parlamentu danas će glasati za izbor 42. vlade mandatara Zdravka Krivokapića. Nastavak sjednici zakazan je za 11 časova.



Podrškom 41 poslanika izglasana je 42. Vlada Crne Gore, na čijem će čelu biti Zdravko Krivokapić.

Za predloženu Vladu nije glasalo 28 poslanika, jedan je bio uzdržan, dok 10 nije glasalo.

Nakon glasanja, Zdravko Krivokapić, shodno propisima, položio je zakletvu.

Mandatar Zdravko Krivokapić, u završnom obraćanju, kazao je da je u Parlamentu doživio da bude prikazan kao neko ko ništa ne zna. Ponovio je da građane neće dijeliti.

“Mi tražimo transparentan rad – svakog javnog funkcionera, počev od Zdravka Krivokapića”, naveo je on. Vlada će, kako je kazao, trajati četiri godine. Kazao je i da predložene članove Vlade nije pitao jesu li Srbi, Crnogorci, koje su vjere ili u koju crkvu idu.

Prema njegovim riječima, nema te ekonomije koja je važnija od sistema vrijednosti. Poručio je i da će se ova Vlada zalagati za “pravdu za sve”.

“Moj đed je došao iz Amerike uoči balkanskih ratova da bi oružjem branio CG. A kako ste vi dočekali mlade ljude koji dolaze da pomognu Crnoj Gori”, naveo je Krivokapić komentarišući kandidate za ministe. Kazao je da je ovo priča o timskom radu i da je okupio ljude koji znaju.

“Danas je iskazana pobjeda 41 poslanika i to je pobjeda građana”, naveo je Krivokapić.

15:52

Poslanik DF-a Milan Knežević u završnoj riječi je kazao da je DF zajedno sa SPC i mitropolitom Amfilohijem dao najveći doprinos pobjedi.

“Kada smo ujedinjeni protiv neprolaznih vrijednosti, niko nam ne može ništa”, kazao je.

Dodao je da je vjerovao u pobjedu i da mu nije žao čak ni da nije u Parlamentu jer je ostvario i ljudski i politički san.

“Oni koji su me optuživali za fotelje sada su uzeli fotelje. Možda da sam se odrekao svojih stavova sad bi me čekao mercedes i dvije sekretarice, pa ne bih bio Pipun nego Bred Pit”, dodao je.

15:48

Poslanik Boris Bogdanović iz Demokrata kazao je da će Vlada imati punu podršku sve dok se bude držala programskih principa.

15:42

Poslanik Branko Radulović u završnoj riječi kazao je da se boji da će nezadovoljstvo naroda, a ne poslanici u Skupštini tražiti ostavku Zdravka Krivokapića i nove Vlade.

15:34

Šef poslaničkog kluba SNP-a Dragan Ivanović rekao je da oni podržavaju Vladu i da će svi iz pozicije glasati za nju, te da građani to očekuju što prije.

15:24

Poslanik GP URA Miloš Konatar je kazao da je danas veliki dan.

“Ja sam danas ponosan što ću glasati za ovu Vladu jer je prva demokratska u istoriji Crne Gore. Građani ne dajte da vas plaše, Crna Gora će nastaviti put ka EU i ostaće sekularna, građanska, multinacionalna”, kazao je on.

Od 1990. ovo je najpoštenija Vlada koja je izabrana u crnogorskom parlamentu, istakao je Konatar.

15:17

Šef poslaničkog kluba Socijaldemokrata poslanik Ivan Brajović u završnoj riječi rekao je da već tri dana razgovaraju o ekspozeu i upitao da li uopšte razgovaraju jer je mandatar Krivokapić odabrao da odsluša diskusiju.

“Niste nam pružili priliku za razgovor, čuli ste puno kritika Vašeg ekspozea. Niste zavrijedili glas Socijaldemorkata, ali bićemo konstruktivni kada je nešto u interesu građana Crne Gore. Danas biramo 42. Vladu Crne Gore, države koja je sekularna, antifašistička, multietnička, država na koju smo ponosni, a poštovane kolege glasaćemo za Vladu koja je jednovjerska, gotovo jednonacionalna, ona u kojoj nema predstavnika 45 odsto građana. Ova Vlada nema podršku dvije trećine građana Crne Gore. Ovo je Vlada za koju će iskreno da glasa 5, 6 od 41 poslanika parlamentarne većine, ostali nisu ni u čemu saglasni kako su kazali”, rekao je Brajović.

15:14

Poslanik BS Ervin Ibrahimović u završnoj riječi kazao je mandataru Krivokapiću da je uspio da udruži opoziciju i poziciju, što je korak za demokratiju ali veliki izazov.

“Spotakli ste se već prvih dana, niste otvorili dijalog onamo gdje treba. Građani su očekivali da ćete im poslati poruku kako ćete odgovoriti na izazove. Isto tako, građani su očekivali da ćete poslati poruku kako vidite multietničku, proevropsku Crnu Goru jer su to njeni temelji.

Bošnjačka stranka kao odgovorna i državotvorna neće podržati ovu vladu jer nas niste ubijedili u to da ćete zaustaviti podjele u ovoj državi”, kazao je Ibrahimović.

15:05

Poslanik SDP-a Raško Konjević kazao je da želi uspjeh budućoj Vladi jer će to biti uspjeh Crne Gore.

“Brzo će se Vaš kurs prepoznati kroz Zakon o budžetu. Neka Vaš prvi korak bude da obezbijedite pravdu. Nosite pristojnu političku odgovornost, nikad se nigdje nije izabrala vlada koja ima manju podršku u parlamentu od Vaše. Nemojte ništa shvatati lično, bez obzira što Vas nećemo glasati želim Vam sreću”, kazao je Konjević.

Rekao je da misli da nije dobro što je Krivokapić ćutao tri dana u parlamentu.

“Gospodine Krivokapiću, otvorite dosijea. Pazite da se ne iznenadite. Nemojte da Vam se desi da ne ostanete bez nekog bliskog saradnika”, kazao je Konjević.

14:42

Poslanik DF-a Branko Radulović kazao je da se ponudio da napravi program, da je prvi predložio predsjednika Skupštine Bečića i premijera Krivokapića, zbog sloge.

“Povukao sam se na posljednje mjesto, a zatim i sa posljednjeg mjesta da bih doprinio imao sam dva razgovora u četiri oka sa gospodinom Krivokapićem. A on je rekao da smo mi neznaveni za njegovu Vladu i jalova opozicija”, rekao je Radulović.

“Gospodine Krivokapiću stalno se pozivate na gospodina Spajića, znate li koliko Spajića ima ovdje i koliko Spajića korača Crnom Gorom?”, pitao je Radulović mandatara.

Kazao je Krivokapiću da je njegova vlada nejaka.

14:24

Predstavnik Albanske liste Fatmir Đeka prvo se obratio na maternjem jeziku onima koji su im ukazali povjerenje.

“Pomno smo pratili tromjesečni proces i primijetili brojne uvrede na račun manjina, posebno Albanaca, to ne smije da radi niko, a naročito ne neko ko predstavlja vlast, zato njihov poziv nismo smatrali iskrenim”, kazao je Đeka.

Dodao je da će po stepenu poštovanja ljudskih prava cijeniti uspješnost Vlade, ali da je neće podržati.

14:22

Poslanik SNP-a Dragan Vukić kazao je da je ekspoze usaglašen sa principa SNP-a, posebno rečenica da je potrebno samo jedno, da živimo život dostojan čovjeka.

“Nastavićemo da realizujemo sve što smo obećali građanima. Pokušaćemo svi zajedno da jednu po jednu stvar ispravljamo, da radimo sve suprtotno od onoga što je radila prethodna vlast”, kazao je Vukić i istakao da će podržati Vladu.

14:02

Poslanik Bošnjačke stranke Amer Smailović kazao je da je danas u Skupštini potvrđeno sve ono zbog čega BS ne želi savez sa DF-om.

Osvrćući se na ekspoze kazao je da Bošnjačka stranka neće podržati ovu Vladu.

13:34

U ovu polemiku uključila se i poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić koja je kazala da riječ Srebrenica kod muslimana i Bošnjaka ne samo u Crnoj Gori, već u BiH, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji, gdje egzistiraju Bošnjaci u posljednjih hiljadu godina – je najvažnija riječ.

“Preko osam hiljada ubijenih muškaraca, žena od nula do 90 godina je ubijeno u jednom danu. To nije zločin, to je genocid i htjeli su da potru naš narod gumicom, ali nisu uspjeli, mi smo tu. Bošnjačka stranka će se uvijek boriti za svakog Bošnjaka i muslimana u Crnoj Gori”, kazala je ona.

Dodala je da je ovo jedna od izjava u nizu koje slušamo u kontinuitetu “od dotičnog gospodina kome neću prezime da pominjem”.

“To da smo lažna stranka, kako je rekao, ne govori 16 i po hiljada na posljednim izborima koje smo ostvarili”, kazala je ona.

“Gospodine mandataru još jednom da Vam kažem, ovo je treći dan kako slušamo razne kvalifikacije na račun manjina, ponosno kažem jer sam Bošnjakinja – Bošnjaci u Crnoj Gori imaju i te kako obraza i uvijek će plivati uzvodno, nikad nizvodno , jer nizvodno se svašta kotrlja”, zaključila je Strujić Harbić.

13:33

Odgovorio je i poslanik Jovan Vučurović i kazao da misli da u Srebrenici nije bio genocid.

13:32

Poslanik Ervin Ibrahimović (BS) reagovao je na izlaganje poslanika Vučurovića (DF) i kazao da su iznijete notorne neistine, te negiranje genocida koje je, kako je kazao, “strašna stvar jer imamo presuđene ratne zločince u Hagu, gdje nisu bili sudije Rožajci i Crnogorci”.

“Neistine i podmetanje da su Rožajci izvršavali ubistva su strašne, ako je koji grad poznat po humanosti onda je to Rožaje. Srpskoj vojsci je podršku dalo Rožaje, zašto ne pričate o dobrim stvarima. Rožaje je i 92, 93 i 98. prihvatilo veliki broj izbjeglica. Ružno je kolega da radite to i pričate da imaju dvije strane tamo, u Rožajama su svi Rožajci, nema dvije strane”, kazao je on.

Dodao je da Crna Gora nije država jednog naroda, nego i islamskog i hrišćanskog i jevrejskog naroda, te da se ne smije dozvoliti da se dijelimo po nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

13:10

Reagovala je i poslanica DPS-a Aleksandra Vuković i kazala:

“Samozvani moralni zdravac poslanik Vučurović pomenuo je “dukljanski nacizam”. Neću se obraćati njemu, nego direktno Krivokapiću mandataru. Sve vrijeme sam se Vama obraćala i dala svoj moralni sud što ste prihvatili da budete na čelu liste čiju politiku oličava Vučurović i navela više razloga zbog čega nije trebalo kao univerzitetski profesor i čovjek koji je pokušao da promijeni praksu političkog ponašanja pristali da budete na čelu te liste, nikada Vas ništa neće opravdati. On je kazao da je Crnu Goru isključivo stvarao srpski narod, dragi moji Albanci, muslimani Bošnjaci, Hrvati, Srbi i Crnogorci, dakle, ima li Crne Gore kada vam se jedan poslanik obrati kao neonacistima. Zamislite da je iko iz klupa DPS one koji su bili u litijama koje smatramo političkim nazvao neonacistima.

Kažete da hoćete da se vrati Sveti Sava u škole, pa ko ga je proćerao? Nije DPS, Svetog Savu je proćeralo svetosavlje i doktrina koju su formirali oni koji su slijedili velikonacionalni srpski projekat, nije Crna Gora”, kazala je Vuković.

13:00

Poslanik DPS Dragutin Papović reagovao je na izlaganje poslanika Vučurovića i kazao predsjedniku Skupštine da je morao da reaguje na ovo izlaganje i oduzme riječ pomenutom poslaniku. Kazao je i to da je on slika i prilika današnje parlamentarne većine.

12:55

Poslanik Jovan Vučurović iz DF-a pokazao je u parlamentu sliku jednog od predvodnika litija iz Berana i rekao da je napadnut i prebijen. On je optužio DPS.

“Poslanik Nikolić je juče pomenuo da smo gospodin Krivokapić i ja vodili skup s Kuča i držali govor ispred Hrama i ocijenio da je to izazvalo epidemiološki rizik. To je klasična laž kojima je sklon taj gospodin. Glavni krivac je policija i Duško Marković koji je poslao policiju u Kuče. Oni su krenuli automobilima i nisu krišili mjere, ali sačekala ih je policija izvela iz auta i nije im dala da krenu. Krivokapić je rekao da neće ići dok ljudi ne krenu za njim i to je trajalo nekoliko sati.

A to što on viri iza balkona kao špijun i gleda šta se dešava, da kažem narod se okupio ispred Hrama i krenuo da oslobodi svoje zatočene braću i sestre na Bioču i onda kad su oni vidjeli da nekoliko hiljada ljudi ide tamo i vidjeli da bi bili pregaženi pustili su da se dođe do Podgorice, tada je održan skup ispred Hrama Hrisotvog vaskrsenja u Podgorici”, ispričao je Vučurović.

On je kazao da zbog borbe DF-a glasaće za ovu Vladu rekavši da je to način da se “dukljanski nacizam” skine s vlasti.

“Isključivo srpski narod je stvarao Crnu Goru. Takođe, da srpski jezik i srpski pisci da nađu ponovo svoje mjesto u udžebnicima odakle su ih protjerali montenegrinski nacisti. Ovo je svetosavska i Nemanjićka država”, kazao je Vučurović.

Vučurović je u svom izlaganju kazao da je u Rožajama pobijeno 52 žena i djece, a 4 pravoslavna sela spaljeno. “Za ove zločine koje su počinili muslimani iz Rožaja niko nije odgovarao”, kazao je on.

12:28

Poslanik DPS-a Branko Čavor kazao je da su dobro shvatili da nova pozicija ne kritikuje zato što ne podržava mandatara, nego zbog raspodjele funkcija.

“Voditi jednu državu ne znači raspodjelu funkcija, već jedan ogroman teret i odgovornost. Mi smo za vas dežurni krivci i za svaku vašu nesposobnost optužite nas. Tako i u ekspozeu koji nema jasne vizije i konkretna rješenja za izazove”, rekao je on.

Čavor je dodao da niko od njih nije protiv Srba već protiv velikosrpstva. Te da su kandidati i članovi nove većine primjer koliko su to Srbi bili progonjeni i diskriminisani.

“Zloupotreba jedne vjerske zajednice i njenih vjernika je poseban pečat ukupnoj trenutnoj parlamentarnoj većini”, kazao je.

On je kazao da ova Vlada nije ekspertska već eksperimentalna i da će to biti loš i skup eksperiment.

“Gospodine Krivokapiću Crkva se oko Vas angažovala litijama, sastavljanjem liste i očekuje da uzvratite ostvarenjem njenih ciljeva koji često nisu u skladu sa građanskom Crnom Gorom. Ja Vas pitam kakav će uticaj Crkve biti na Vas i Vašu vladu, jer ste kazali da ćete raditi u interesu svih građana”, dodao je Čavor.

12:16

Predrag Bulatović DF je kazao da on snažno podržava novu Vladu i mandatara.

“Bilo bi licemjerno da glasamo Vladu, a radimo sjutra jedni portiv drugih, ja u tome neću učestvovati”, kazao je on.

Obratio se i mandataru osvrćući se na ekspoze.

“Morate da imate jasan stav prema montiranom državnom udaru koji je zadržao 2016. DPS na vlasti, gdje su naše kolege osuđene. Morate da se izjasnite jer ako ćutite kao novi prvi čovjek vlasti, Vi ohrabrujete Milove kadrove da bez dokaza donose određene odluke. Morate da se izjasnite zbog prijava i hapšenja poslanika DF-a. Morate da date stav oko SDT Milivoja Katnića i izađete sa planom o reformi tužilaštva”, dodao je Bulatović.

Osvrnuo se na predlog da za potpredsjednika Vlade izaberu Dritana Abazovića.

“On se predstavlja kao potpredsjednik Vlade za bezbjednosni sektor. Vi ga niste za to predložili, to tako ne piše u Vašem predlogu, Vi se morate ponašati prema zakonu”, rekao je Bulatović Krivokapiću.

Bulatović je kazao da je lirska politička priča to što je Dritan Abazović saopštio da mu je nuđen 21 milion.

“Potpredsjednik Vlade kad to kaže to je državno pitanje koje se tiče i Vas i drugih, jer ako je njemu toliko nuđeno, treba da se istraži politička korupcija, hitno i najhitnije. Pozdravljam gest Abazovića koji je otišao sa Demokratama i DF-om, jer je mogao i sa DPS-om”, zaključio je.

12:00

Proceduralno se javio predsjednik poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković i tražio kaznenu repliku zbog riječi Božovića upućenih njima, odnosno što je iznio tvrdnju da su šefovi DPS-a naredili određena ubistva.

“Jasno je imputirao da su naši šefovi naručili ubistva. Očigledno da smo zašli u način ponašanja, a to je da se etiketiraju ljudi suprotno onome što je naveo mandatar u ekspozeu i saopštavanju nekih tvrdnji bez ikakve argumentacije. Dakle, imate mogućnost da sva saznanja saopštite nadležnim državnim organima. Saopštiti kvalifikaciju da su naši šefovi naručili ubistva određenih ljudi je toliko teška da zaslužuje krivičnu prijavu, ukoliko tu konstataciju ne možete da dokažete.

Još jedna stvar se ovdje čula, da se navodno znaju neke stvari o ovim ljudima koji sjede u klupama DPS-a, izvolite sve informacije koje imate iznesite ovdje javno.

Osim toga sinoć je budući potpredsjednik Vlade kazao da je neko ponudio 21 milion eura da ne bude u sastavu ove koalicije i ne podrži Vladu, smatraćemo neodgovornim odnos organa ukolliko ne pokažu posebnu pažnju ovoj činjenici. Ako ne, budite sigurni da ćemo mi pokrenuti to”, izlaganje je Živkovića.

11:50

Poslanik DF-a Milo Božović obratio se mandataru Krivokapiću tražeći od njega odgovor zašto je potpisan postizborni Sporazum tri koalicije.

“Jedna stvar je profesore i molio bih Vas da pokušate u Vašem odgovoru da nađete riječi da pojasnite i dovedete na jednu mjeru prihvatljivu nama da razumijemo zašto je to urađeno, Sporazum nesrećni koji ste potpisali bez ikakvog razgovovra sa nama i bez ikakve potrebe. Taj sporazum niti nešto znači bilo kome, niti nama. Mi nemamo obavezu prema Sporazumu i to je svima jasno. Mi smo jedna grupa ljudi koja ne uvažava simbole i himnu države Crne Gore, ali mi ne ugrožavamo ovu državu samo pokazujemo da se ne slažemo sa tim što su ti simboli nametnuti poslije referenduma. I moraće da dođe dan kad ćete se o tome dogovarati sa nama”, kazao je Božović.

Druga stvar, kako je dodao, ovo je jedina država koja je dva puta priznala Kosovo.

“Bez razloga, mi nismo ništa pokretali jer znamo da nemamo tu snagu, a da imamo mi bismo to uradili”, rekao je on o povlačenju priznanja Kosova.

11:37

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović je rekla da je Krivokapić posato pravi politički fenomen.

“Od starta ste bili nedostatni, a vaše poruke su bile kontradiktorne. Želim da vas podsjetim na gostovanje u Nikšiću na televiziji nekoliko dana prije izbora. I tada mi je bilo sve jasno. Nijeste ste ustezali da navodite podatke i brojke a sada ste rekli da nećete da se bavite brojkama jer nemate podatke”, rekla je Pejović Krivokapiću i dodala da je on tada rekao da nijeste ljubitelj Skupštine.

Ona je pitala mandatar kako se osjeća kada oni koji su ga stavili na vrh liste govore da ih je politički odžepario.

“Slavodobitno ste najavljivali ukidanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Rekli ste nevjerovatnu stvar da je to zakon za vjernike, a ne za nevjernike, jer će nevjernike već neko prizvati i biće preobraženi. Ne mogu da shvatim da tako doživljavate duhove zakona. Ako ste mislili da ste postali time moderan lider, grno ste se prevarili. Upravo ste dokazali suprotno”, naglasila je Pejović.

11:26

Božena Jelušić, poslanica koalicije “Crno na bijelo” je rekla da se glasanje za novu vladu pretvorilo u identitetsku priču.

“Glasanje za novu Vladu se pretvorilo u borbu za identitet. I to nije ništa čudno. Zato je cijelom svijetu potrebna nova ljevica a ne neoliberalizam. Ovaj narod je osiromašenm, nejednakosti su nerastajuće. Glasamo između burazerske ekonomija ili koraka u kleronacionalizam”, rekla je Jelkušić.

“Ovo je trenutak rizika, jer ne biti ovdje i ne glasati za ovu vladu bez obzira na sve njene manjkavosti bilo bi licemjereje kao što je bilo licemjerno ćutati na bzurazerski kapitalizam”, dodala je poslanica Crno na bijelo”

Ona je doadal da ova vlada nije sama po sebi dobra vijest i najavila kontrolu te vlade u parlamentu od strane URE.

“Ako pominjemo lustraciju onda na prvom mjestu moraju biti ratni zločini sa obje strane. Ako to ne uradimo tako onda smo džabe krečili”, rekla je Jelušić.

Ona je rekla da nedostaje plan razvoja Crne Gore, a da je postojao u njega bi sigurnao morala biti uključena crnogorska dijaspora, koja bi, kako je rekla, mogla da ulaže u ovu zemlju.

Komentarišući navode da nije tradicija ljubiti ruke, Jelušić je rekla da je tradicija izraz i mjesto snažnih nejednakosti.

– U toj tradiciji su žene prale noge i bile tučene. Nama je potrebno društvo jednakosti – poručila je Jelušić.

11:15

Nastavljena je sjednica crnogorskog parlamenta izlaganjem Milosava Paunović (SNP)

“Veliki mi je čast što ću prva govoriti u trećem danu ovog istorijskog zasijedanja. Prve promjene su došle iz Berana i Vasovih voda. Prve litije su krenule, takođe iz Berana i ta sa ponosom ističem”, rekla je Paunović.

Ona je dodala da građani očekuju dosta od nove Vlade i najavila podršku SNP.

Podsjećamo, u srijedu je mandatar Krivokapić predstavio ekspoze nove vlade, nakon čega su diskutovali crnogorski poslanici.

Prvi dan sjednice prošao je mirno, za razliku od jučerašnjeg koji je bio ui znaku polemike i na momente teških riječi između poslanika nove većine i opozcije.

Poslanici vlasti i opozicije različito su juče komentarisali ekspoze i sastav nove Vlade mandatara Krivokapića, a kritike su osim iz opozicije dolazile i od konstituenata nove većine.

Inače, jučerašnju sjednicu je na samom početku obilježila oštra polemika lidera Ure Dritana Abazovića sa poslanicima DPS-a.

On je DPS optužio da mu zajedno sa kriminalnim klanovima crtaju metu, a najavio je da će, bude li zadužen za bezbjednosni sektor kao potpredsjednik nove vlade, svi koji su činili kriminalna djela procesuirati.

Za potpredsjednika Vlade predložen je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, a kandidati za ministre su: ministarka odbrane Olivera Injac, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministar zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ministar javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, ministar ekologije urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović, ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Ostavite komentar

Komentari (0)