Izvor: Pobjeda

UZNEMIRAVANJE: Zbog komentara na Fejsbuku hitna noćna saslušanja?!

Noćna posjeta policije porodičnom domu odbornice u nikšićkom parlamentu i građanske aktivistkinje Tatjane Knežević-Perišić u utorak veče, nešto poslije 20 sati, uznemirila je i nju i njenu porodicu, a dvojica policajaca koji su došli da joj uruče poziv za „saslušanje“, zakazano za 21.30 sati, nijesu znali da joj kažu zašto u to doba mora da ide u policijsku stanicu i daje izjavu.
UZNEMIRAVANJE: Zbog komentara na Fejsbuku hitna noćna saslušanja?!

Tanja Perišić Knežević

– Bila sam zatečena. Nije mi bilo jasno o čemu se radi. Ni u pozivu koji mi je uručen nije se navodilo kojim povodom me pozivaju – rekla je ona za Pobjedu.

Protivzakonito postupanje

Aktivista za ljudska prava i organizacioni koordinator Građanske inicijative „21. maj“ Aleksandar Saša Zeković, komentarišući za Pobjedu ovu noćnu posjetu policije, ocjenjuje da je zabrinjavajuće što ova služba nastavlja sa praksom protivzakonitog pozivanja u službene prostorije.

– U pozivu koji je uručen građanima je navedeno da se pozivaju zbog prikupljanja obavještenja. Stalno ponavljam da to nije dovoljno konkretno i razumljivo pojašnjenje za pozivanje građana. Uprava policije ima legitimno pravo da zbog efikasnog obavljanja svojih poslova poziva građane radi prikupljanja obavještenja, ali u pozivu mora biti jasno i precizno naznačen konkretan razlog pozivanja. To je i ovom prilikom izostalo – upozorava Zeković.

Ističe i da „postupanje policije nije bilo pravedno ni kod činjenice da se poziv uručuje u 20 ili 20.30 sati, a istom se građaninu naređuje da se u službene prostorije policije mora pojaviti već u 21.30 sati“.

– To nije dovoljno vrijeme da se eventualno kontaktira, konsultuje i obezbijedi advokat. Moja je poruka građanima da kod ovakvih poziva, koji su nepotpuni i nezakoniti, imaju pravo da ne pruže nikakvo obavještenje policiji – objašnjava Zeković.

A Knežević-Perišić tek je u policijskoj stanici saznala razlog hitnog poziva na saslušanje. Pozvali su je da „prikupe obavještenja“ zbog njenog komentara na Fejsbuk stranici RTV Nikšić, koji je postavila dvadesetak dana ranije, 5. aprila, reagujući na saopštenje kapetana Vojske Crne Gore Radomira Čanjaka, a koji je zbog toga protiv nje i ostalih koji su komentarisali podnio krivične prijave?!

Nije joj objašnjeno zašto je Tužilaštvu bilo hitno da baš u utorak veče prikuplja „obavještenja“.

Prijava Čanjaka

U saopštenju koje je objavila RTV Nikšić Čanjak je, povodom događaja na Bogetićima u aprilu 2021. godine, pored ostalog, ocijenio kako je neprihvatljivo ćutanje institucija na taj incident. Istakao je da je tada „bez ikakvog povoda, a naočigled policijskih službenika na kukavički i bezobziran način napadnut i pretučen od strane većeg broja pristalica organizacije poznate kao ‘Patriotsko-komitski savez Crne Gore’ koja je tog dana organizovala protest i blokadu magistralnog puta Nikšić – Podgorica“.

Knežević-Perišić, koja je bila predsjednica PKS-a i učesnica protesta na Bogetićima, u komentaru na ovo saopštenje napisala je da Čanjak izmišlja i da nije bio u nesvijesti, „niti je pao, niti je branjeno ambulantnim kolima da prođu“. Napisala je i da je Čanjak izašao iz autobusa i napao demonstranta „pa je dobio po nosu i vratio se u autobus“, te da su ostali izašli iz autobusa i „prošli barikadu potpuno mirno“…

Kategorična je da je Čanjak saopštio neistine i da ga niko iz PKS nije dotakao.

– Rečeno mi je tada da je, izašavši iz autobusa, dovikivao policijskom službeniku: „Što ova crnogorska go..a vodenim šmrkom ne maknu sa magistrale“ i da je zbog toga došlo do incidenta – dodaje naša sagovornica.

Uvjerena je da su ova privođenja građanki i građana u Nikšiću „još jedan pokušaj određenih struktura u politici da od Nikšićana i protesta na Bogetićima zbog namjere #nijemojavlada Zdravka Krivokapića da usvoji izmjenu Odluke o sticanju crnogorskog državljanstva prijemom, ‘napravi’ teroriste“.

– Kao što to pokušavaju mjesecima i sa demonstrantima kod Belvedera, đe se branilo dostojanstvo i čast Crne Gore – izjavila je Knežević-Perišić.

Uvjerena je da tim strukturama „hitno treba da pronađu neku crnogorsku desnicu, kako bi ‘opravdali’ ovu bjesomučnu nacionalističku i klerikalnu ofanzivu na Crnu Goru, njen identitet i istorijsko trajanje“.

Ocjenjuje da odlazeća vlast svaki građanski protest protiv te politike pokušava da prikaže kao antisrpski i teroristički akt, što je, ističe, sramotno i nasilničko izigravanje sa Ustavom i zakonima koji garantuju svakom pojedincu pravo na slobodu izražavanja, okupljanja i mirnog ispoljavanja svojih stavova.

Zastrašivanje

Slučaj krivične prijave kapetana Vojske Crne Gore protiv građana koji su komentarisali njegovo saopštenje na društvenim mrežama, prema ocjeni Aleksandra Saše Zekovića, „ni po čemu nije bio izuzetan i hitan“.

– Hitnost je isključivo u funkciji pritiska na građane koji su prepoznati kao neistomišljenici još uvijek aktuelne Vlade Krivokapić-Abazović – smatra Zeković.

Ističe činjenicu i da je Knežević-Perišić i odbornica u lokalnom parlamentu zbog čega bi, dodaje on, „u istinskoj demokratiji primarno reagovala Skupština opštine Nikišić“.

– Nije primjereno da policija disciplinuje predstavnike i predstavnice građana. Nažalost, stvara se dojam da je gradskim čelnicima u Nikšiću u interesu da policija sprovodi zastrašivanje onih koji su im opozicija – zaključio je Zeković.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

POSTIZBORNI NAPAD NA BOŠNJAKE U PLJEVLJIMA, Savjet ocijenio: Policija da ne balansira i izjednačava žrtvu sa nasilnicima, nijesu svi napadači obuhvaćeni postupkom

Zeković: Niko ne spominje odgovornost Krivokapića zbog odluka zasnovanih na lažima

Zeković: Određene strukture u policiji i ANB-u stoje iza boravka Pozdnjakova u Crnoj Gori

Zeković saslušan: Brđanin starješinama treba da objasni da su podložni kritici

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

(Video)Kad Draginja zaigra šotu

UBRZANI POSTUPAK: Zeta već od jula samostalna opština

VIDEO Milica Pavlović ispunila obećanje: U bijeloj limuzini stigla na maturu sa Srđanom

OPREZ: Preko lažnih nagradnih igara uzimaju novac