test

Vag Bečiću: Skupština Crne Gore je jedan od ključnih partnera Misije OEBS-a

Standard

02/02/2022

15:15

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas sa šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori Nj.E. Dominik Vag (Dominique Waag), povodom uručenja donacije mobilne opreme za simultano prevođenje, saopšteno je iz Skupštine.

Bečić je tom prilikom izrazo zahvalnost ambasadorki na cjelokupnoj pomoći koju OEBS, kao važan strateški partner u učvršćivanju mira, demokratije i bezbjednosti u regionu, pruža Crnoj Gori u sprovođenju reformi i daljem jačanju demokratskog razvoja.

On je podsjetio a podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori, kada je u pitanju omogućavanje uživo prenosa sjednica skupštinskih odbora, nabavka robotizovanih kamera i dodatne opreme za dvije konferencijske sale, kako bi se poboljšao postojeći sistem informacione tehnologije Parlamenta, kao i donacija u vidu vrijedne informatičke opreme koja će podržati rad E-Parlamenta i održavanje elektronskih sjednica u Plavom salonu.

„Za godinu i po dana tradicionalno dobru saradnju smo dodatno učvrstili i doveli do najvećeg nivoa u istoriji naših odnosa. Takođe, zahvaljujemo i na svim donacijama Skupštini Crne Gore uz pomoć kojih smo postigli neke od najvećih poduhvata na polju jačanja otvorenosti i transparentnosti. Zato možemo reći da ste umnogome zaslužni za rezultate po kojima smo prepoznati domaćoj i međunarodnoj javnosti u ovom periodu”, naveo je predsjednik Skupštine.

Bečić je istakao značaj današnje donacije koja obuhvata opremu za simultano prevođenje koja će dodato unaprijediti rad Skupštine i radnih tijela, kao i saradnju sa međunarodnim partnerima.

Takođe, predsjednik Skupštine je kao posebnu oblast saradnje sa OEBS-om izdvojio partnerstvo na projektima koji se tiču edukacije skupštinskih službenika i parlamentaraca, te realizovanje velikog broja aktivnosti u toj oblasti.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag kazala je da je Skupština Crne Gore jedan od ključnih partnera Misije, te da je kroz snažno partnerstvo realizovano niz značajnih projekata.

„Prošle godine, 121 zaposleni u stručnoj službi Skupštine, uključujući i poslanike, učestvovali su u raznim radionicama. Rezultati naše međusobne saradnje su jasni: Skupština je transparentnija, može da obavlja svoj rad virtuelno. Rodno je osjetljiva institucija, a njeni zaposleni su stekli nove vještine“, kazala je Vag.

Ona je dodala da sa opremom koju je Misija danas obezbijedila, Skupština će moći da dosegne širu publiku pružanjem prevoda gostujućim delegacijama, stranim političkim predstavnicima i međunarodnim učesnicima.

„Mobilna oprema će omogućiti simultano prevođenje u Parlamentu na Cetinju, kao i na događajima u Vili Gorica i na drugim lokacijama, a olakšaće i učešće poslanika i njihovih timova na međunarodnim samitima i sastancima“, kazala je Vag.

Podsjetila je da je Misija prošle godine donirala Skupštini robotske kamere i opremu za direktan prenos skupštinskih zasijedanja, i sa zadovoljstvom konstatovala da je ova oprema već dobro iskorišćena. Misija OEBS-a će, prema njenim riječima, nastaviti da podržava jačanje Parlamenta kako bi ostvario dalji demokratski napredak u skladu sa obavezama i principima OEBS-a.

“Sagovornici su razmijenili mišljenja o oblastima i mogućnostima nastavka saradnje, izražavajući obostrano interesovanje za saradnju na polju zelenih politika, te ističući značajne pomake koje je Skupština napravila u domenu afirmisanja rodne politike i učešća nacionalnih manjina”, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite komentar

Komentari (0)