Varhelji: Sljedeća prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila za vladavinu prava

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji u toku svog obraćanja u Evropskom parlamentu kazao je da je trenutni prioritet saradnja sa Vladom Crne Gore kako bi pomogli aktuelnoj vlasti da obaveze pretoče u opipljiv napredak na terenu, posebno u oblasti vladavine prava.
Varhelji: Sljedeća prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila za vladavinu prava

Nakon izbora prošlog avgusta Crna Gora prolazi kroz tranzicioni period, međutim, zadovoljan sam što pristupanje Evropskoj uniji ostaje glavni prioritet nove crnogorske Vlade – rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji tokom rasprave u Evropskom parlamentu o izvještaju za Crnu Goru izaslanika Tonina Picule.

“Rasprava o Crnoj Gori u Evropskom parlamentu: Naš prioritet je sada raditi sa vladom Crne Gore kako bismo im pomogli da svoje obaveze pretoče u opipljiv napredak na terenu, posebno u oblasti vladavine zakona”, objavio je Varhelji na Twitter-u.

Uz revidiranu metodologiju za koju se Crna Gora opredijelila i sa kojom se Savjet Evropske unije saglasio postoji, kako je kazao, prilika da se u proces uvede snažnije političko vođstvo i ubrzana integracija.

  • Radujem se održavanju prve „političke“ Međuvladine konferencije sa Crnom Gorom već sljedećeg mjeseca. Jasno je da je sljedeća prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila za vladavinu prava iz poglavlja 23 i 24. Prije ovoga nijedno poglavlje neće biti zatvoreno – istakao je Varhelji.

Sada je, prema njegovim riječima, potrebno još rezultata u ključnim kritičnim oblastima, kao što su sloboda medija, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i obnovljena posvećenost sprovođenju reforme pravosuđa.

  • Pozitivno je što smo već vidjeli posvećenost nove vlade u brojnim ključnim oblastima – rekao je Varhelji.

Naveo je i nekoliko primjera iz izvještaja Picule, poput toga da “crnogorski parlament preduzima korake za povećanje transparentnosti i učešća”.

  • Ipak, potreban je više međustranačkog dijaloga kako bi se mogao postići istinski napredak u reformama vezanim za Evropsku uniju, posebno u pogledu imenovanja sudija. Vlada je najavila i postepeno ukidanje šeme ekonomskog državljanstva. Ovo je vrlo dobrodošlo – istakao je Varhelji.

Što se tiče reforme tužilaštva, pozdravljaju da je Crna Gora u procesu revizije Zakona o državnom tužilaštvu dva puta zatražila mišljenje Venecijanske komisije.

  • Vjerujemo da će se Crna Gora pozabaviti svim preostalim pitanjima kao što je istaknuto u ovom mišljenju, kako kroz zakonodavstvo, tako i kroz njegovu primjenu – kazao je Varhelji.

Njihov prioritet je sada da, kako je naveo, rade sa vladom kako bi pomogli da svoju posvećenost pretoče u opipljiv napredak na terenu, posebno u oblasti vladavine prava.

  • Sa ciljem sprovođenja reformi vezanih za EU, bez poništavanja ranijih postignuća – naglasio je Varhelji.

Vakcine

Podsjetio je da će Evropska komisija između maja i avgusta u sedmičnim tranšama isporučiti 651.000 doza vakcine Fajzer/Bajontek zemljama Zapadnog Balkana. Crnoj Gori će, kako je naveo, biti isporučeno više od 42.000 doza.

  • Evropska unija stoji uz zapadni Balkan u borbi protiv kovida-19 od početka pandemije. Pružili smo hitnu podršku, uključujući opremu i preusmjerili sredstva za ublažavanje socijalno-ekonomskog uticaja krize koronavirusa. Poseban fokus bio je na zdravstvenom sektoru, a prve isporuke vakcina sada će osigurati vakcinaciju svih zdravstvenih radnika u prvom redu u regionu, kao i nekih drugih najugroženijih grupa. Stalo nam je do naših partnera – rekao je Varhelji.

Bili su, kako je naglasio, uz Crnu Goru od početka pandemije.

  • Evropska unija je zaista vrlo brzo opredijelila 53 miliona eura za odgovor na hitne zdravstvene potrebe i podršku ekonomskom i socijalnom oporavku u Crnoj Gori. Pored toga, Evropska unija je odobrila 60 miliona eura makrofinansijske pomoći, a mi trenutno pripremamo izdavanje druge tranše od 30 miliona eura za koju se očekuje da će biti izdata do kraja maja – najavio je Varhelji.

Ekonomija

Posvećeni su i obnovi ekonomije, što je, dodaje, svrha Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan koji su usvojili prošlog oktobra.

  • Sa značajnim iznosom do 28 milijardi eura ovaj plan ima potencijal da učini Zapadni Balkan mnogo atraktivnijim za investicije i promijeni stvarnost na terenu za ljude u regionu. Plan će ojačati infrastrukturu, otvoriti radna mjesta, povećati potencijal za rast lokalnih preduzeća, poboljšati život građana Crne Gore i doprinijeti otpornijoj budućnosti – naglasio je Varhelji.

Plan nudi i put za uspješnu regionalnu ekonomsku integraciju koja će pomoći ubrzanju konvergencije sa Evropskom unijom i zatvoriti razvojni jaz između naših regiona, što će na kraju ubrzati proces evropskih integracija.

  • Evropska unija je kao najveći pružalac finansijske pomoći i glavni crnogorski trgovinski partner i glavni investitor u zemlji na mnogo načina finansijski uključena. Radimo sa Crnom Gorom i evropskim međunarodnim finansijskim institucijama kako bismo osigurali da Crna Gora iskoristi puni potencijal Ekonomskog i investicionog plana i osigura zdrave investicije potrebne za rast i oporavak, istovremeno obezbjeđujući ozbiljne reformske obaveze od Crne Gore za poboljšanje konkurentnosti i upravljanje javnim finansijama – zaključio je Varhelji.
×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Zakulisna politička igra komesara Varheljija

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Brižit Makron oduševila stilskim izborom na suprugovoj inauguraciji (FOTO)

Policija će snimati večerašnju litiju u Podgorici

(FOTO) Jezero na Lovćenu: Požurite da ga vidite, ovo je put do njega

Rusija: Preuzeli smo kontrolu na lukom u Marijupolju