test

VELIČANSTVENI SKUP U PODGORICI: Bedem preko kog više neće proći

Standard

09/11/2022

07:33

Sprečavanje rušenja ustavnog poretka i povlačenje pučističkog Zakona o predsjedniku, dogovor o izboru sudija Ustavnog suda i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora - to su zahtjevi sa sinoćnog protestnog skupa u Podgorici, građanskom okupljanju pod sloganom ,,Ima nas“ na kojem se, prema procjenama organizatora, okupilo više od 17 hiljada ljudi.



Skup je počeo i završio intoniranjem crnogorske himne, a na mirnom i dostojanstvenom okupljanju, na kojem su se vijorile crnogorske, zastave Evropske unije, Ukrajine i SAD, a građani uglas pjevali crnogorske pjesme.

Nosili su transparente sa natpisima: „Sa fašizmom nema relaksacije“, „Ima nas“, „Ne damo Ustav“, „Hoćemo izbore“…

Skup na platou ispred Skupštine Crne Gore bilo je jedno od najvećih okupljanja građanki i građana od vremena referenduma.

PUT ČASTI I SLOBODE
Poručili su da je sinoćni skup zapravo skup odbrane Ustava Crne Gore i skup protiv nastavka srozavanja svih institucija naše države.

Okupljenima su se obratili, ispred gorganizatora protesta, izvršni direktor foruma slobodnih građana „Luča“ Nebojša Mrvaljević, predstavnici političkih partija Danijel Živković, Adnan Striković, Jelena Marković, Nikola Zirojević, građanska aktivistkinja Svetlana Pajović-Musić, predsjednik

Opštine Šavnik Jugoslav Jakić, politički analitičar Danilo Kalezić, crnogorska odbojkaška reprezentativka Tanja Bokan, i student Ilija Vujačić.

Skup je protekao mirno i bez incidenata, a na samom početku izvršni direktor foruma slobodnih građana „Luča“ Nebojša Mrvaljević skrenuo je pažnju da se ne dozvole bilo kakve provokacije i pozvao okupljene da dostojanstveno pokažu razliku između pristojne Crne Gore i one druge koja ovih dana ruši institucije.

Građanska aktivistkinja Svetlana Pajović-Musić poručila je da je osnovna obaveza svakog građanina Crne Gore da izađe i da se suprotstavi okupacionoj Vladi i skupštinskoj većini koja je pogazila sopstveni Ustav sopstvene države.

Skupština je izgubila legitimitet! Vlada vrši tiraniju, zakona više nema, institucija nema! Svaka ćutnja i nepružanje otpora u ovakvom istorijskom momentu je davanje legitimiteta onima koji predano rade na rušenju crnogorske države, ekonomije, zdravstva, privrede, i rušenju svih nacionalnih i državnih interesa – istakla je ona.

Naglasila je i da je Ustav sekularne države „njeno sveto pismo“ i upitala, kako kaže, rušitelje, da li znaju kako su nasilnici i tirjanstvo prolazili u Crnoj Gori.

Nijeste snosili nikakve pravne, niti političke posljedice za svoja nedjela, ali do danas. Ali, od danas – nišata više neće biti isto. Mogli ste što hoćete, ali nećete i dokle hoćete – kategorična je Pajović-Musić.

Ukazala je da postoje dva puta – put časti i slobode i put srama i izdaje i poručila i međunarodnoj zajednici da su krojači svoje sudbine i da neće dozvoliti ruskim i srpskim agentima i plaćenicima da nas skrenu da evropskog puta i da nam obesmisle državu.

Pitala je okupljene hoće li zaboraviti Belveder, 13. jul u Nikšiću, prodaju crnogorskih grobova Crkvi Srbije, povike „kukaju Turci, leleču bule“… Okupljeni su joj odgovorili uzvikujući: Ne!

Jezikom koji odlično razumiju, riječima jednog od najodanijih crnogorskih sinova šaljemo im poruku: „Ja sam svoju zaždio svijeću, da se predam ne mogu i neću”. Crna Goro nema predaje – zajedno, ima nas – zaključila je Pajović-Musić.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković kazao je prisutnima da više nemamo vremena za pojašnjenja i objašnjenja i istakao da su to činili pune dvije godine koje su, kako je rekao, „odvele državu na oltar izdaje i prodaje i udarili na temelje građanske evropske i moderne Crne Gore“.

SLOŽNI I JEDINSTVENI

  • Nema više što da objašnjavamo i pojašnjavamo. Sada su se drznuli da udare na kičmu države, da udare na Ustav, na zlatnog orla sa grba, na crvenu boju sa zastave, da udare na pretke koji su krv prolivali i na našu majku Crnu Goru koja ih je hranila ispod plavoga svoda – ukazao je Živković.

Udarili su, dodao je, kukavički i iza leđa, besprizorno, vjerujući da je stvar u Crnoj Gori završena.

Misleći da nemamo hrabrosti da im odgovorimo. Našu pristojnost i civilizovan odnos, našu toleranciju i uvažavanje onoga koji misli drugačije tumačili su kao slabost. A nijesu bili svjesni da smo ih kao slabije od sebe čojski štitili sve dok prije nekoliko dana nijesu prešli i posljednju liniju koju smo im bili spremni istolerisati – istakao je Živković.

Poručio je i da su, vjerujući da je sve završeno, potcijenili stamenu, slobodarsku Crnu Goru.

E pa evo ima nas, i ne da nije završeno, nego je tek počelo. Tek smo počeli i čuće nas i danas i sjutra i svakog dana, čuće nas na svakom mjestu, na ulici, na trgu, zgradi, svuđe će se vijoriti crvene zastave i pjevati majskoj zori, čuće nas nikad jače i nikad glasnije, jer od večeras ništa više neće biti isto – poručio je Živković.

Naglasio je i da „nema više bijelih rukavica“, umivene retorike, pristojnosti sa rušiteljima.

Udarili su na obraz i dostojanstvo, a kada se dostojanstvo brani u Crnoj Gori, zna se šta to znači. Zato sam im i vidio strah u očima. Zato što znaju da nema nema veće svetinje od odbrane države koja je stvarana vjekovima – ocijenio je.

Naglasio je i da se više ne bore samo da bi sačuvali institucije, Ustav i pravni poredak, već da bi se i u „knjigama učilo o tome kako su dostojno stali na branik vrijednsoti građanske i evropske Crne Gore“.

I borimo se da nas neko ne upiše na dnu stranice kao propratne i blijede pojave koje su samo nijesmo stajale dok se rušio ustavni poredak idok se rušila Crna Gora. Nećemo nijemo stajati, ovo je bedem preko kog više neće proći – poručio je Živković.

Moraju, dodao je, biti složni, jedinstveni i zajednički istrajavati na ostvarenju zahtjeva.

Crnoj Gori trebaju izbori! Moramo povratiti red, moramo povratiti institucionalnu snagu, moramo se vratiti na evropski put i moramo učini Crnu Goru pristojnim domom za svakog ko u njoj želi za živi, uči, zasniva porodicu i vezuje svoju ličnu sudbinu – poručio je Živković.

Prisutnima se obratio i poslanik SDP-a Adnan Striković koji je kazao da je Crna Gora kroz istoriju znala kako da se suprotstavi i poručio da se neće navići na primitivizam i sluganstvo.

Nećete nas naviknuti na to da ova država ne pripada svima jednako. Nećete nas naviknuti da je normalno, uz cinične osmjehe, gaziti po Ustavu Crne Gore. Da je normalno da Jole Vučurović drži časove demokratije i štiti manje brojne narode. Vazda je bastalo Crnogorcima tiraninu stati nogom za vrat, basta i Bošnjacima, Albancima, Hrvatima ali i časnim Srbima – istakao je Striković.

Odustati, kako je rekao, neće – kadri su da istraju do konačne pobjede građanske, multivjerske, antifašističke, evropske, čojske i sojske Crne Gore.

NA PRAVOJ STRANI
Portparol SD-a Nikola Zirojević istakao je da među okupljenima nema ni trunke straha, jer znaju da su na pravoj strani i jer brane građansku Crnu Goru.

Ne plaše Dritanovi suzavci i gumeni meci, ne plaši nas njegova vika, dreka i prijetnje, jer da smo se takvih plašili, ove države ne bi bilo, a mi bismo bili nečije sluge, baš kao što je to danas Dritan Abazović – kazao je Zirojević.

Prokomentarisao je i poziv za dogovor oko sudija Ustavnog suda i poručio da nema sjedanja za isti sto sa rušiteljima Ustava.

Predsjednik Crne Gore nije ime i prezime, predsjednik Crne Gore je državna institucija. Ne smijemo dozvoliti da funkcija prvog čovjeka države bude na ovaj način srozana, ne zbog aktuelnog predsjednika, nego i zbog njega, ali i zbog svakog sljedećeg – poručio je Zirojević.

Okupljene je pozdravio i politički analitičar Danilo Kalezić koji je kazao da se dosta ćutke posmatralo kako „politička posluga Aleksandra Vučića sistematski uništava ste što su stvarali crnogorski preci“.

  • Ko ne sluša pjesmu, slušaće oluju, reče li pjesnik! Dosta smo „pjevali”. Dosta smo – liše Belvedera – gotovo ćutke posmatrali kako jeftina politička posluga Aleksandra Vučića sistematski uništava sve što su stvarali naši preci – naši đedovi i prađedovi – istakao je Kalezić.

Jedan je put, dodao je, kojim idemo – evropski i zapadni, a cilj Crne Gore je EU, a ne rusko-srpska gubernija.

Obratio se i odlazećem premijeru Abazoviću i ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću i poručio im da neće više gaziti i ponižavati Crnu Goru.

ODBRANA DRŽAVNOG DOSTOJANSTVA

  • U kobnom naumu Abazovića i Uru prati dvojac, kojim komaduje ruska agentura sa sjedištem u Crkvi Srbije. Oni su bili spremni da žrtvuju živote 10 Crnogoraca za jednog popa. Nećeš, Dritane, nećete Spajiću i Milatoviću – istakao je Kalezić.

Crnogorska odbojkaška reprezentativka Tanja Bokan istakla je da je sinoćni protest, protest svih građana koji brane institucije i državno dostojanstvo.

I zato im sa ovoga skupa moramo poručiti – ima nas. Ima nas koji nećemo dozvoliti da od države naprave lakrdiju, da unište institucije! Ima nas koji ćemo braniti dostojanstvo Crne Gore svuda i na svakom mjestu. Timski, zajedno jer ponavljam – ima nas! Ne damo te, Crna Goro – poručila je Bokan.

Student Ilija Vujačić kazao je da ovo nije prvi put da se sa kiljena države brani nezavisnost.

Udarali su ođe i veći i bolji od šake petokolonaša. Isuviše su slabe prazne glave izdajnika i domaćih i stranih da bi udarale u tvrdi crnogorski krš. Zalud kuju okove i zvekeću lancima. Ne ljube lance Crnogorci, ni lance, ni tuđe skute, ni mantije zločinaca natopljene krvlju nedužnih i nemoćnih. Budi se mladosti crnogorska – poručio je Vujačić.

Predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić podsjetio je na borbu koju vode u tom gradu u kojem njihovi politički protivnici misle da su toliko urušili državu da mogu određivati biračko pravo građanima.

Upravo njima želim da poruči da je možda Šavnik mali, ali je ljubav prema Šavniku i Crnoj Gori i jača i veća od svake sile kojoj se suprostavlja. Kap je prelila čašu, probudite se usnule institucije, nezainteresovana međunarodna zajednice, dok ne bude kasno – istakao je Jakić.

Prisutnima se obratila i predsjednica Liberalne partije Nikšić Jelena Marković koja je istakla da evropski put nije gaženje Ustava i ocijenila da je protest u interesu svakog građanina.

Jer je Ustav ono što treba da nas drži na okupu i usmjerava u svakodnevnom životu i radu. Izdajnici hoće da Ustav prilagode sebi, interesima nekih drugih država kako bi obespravili i osiromašili još više ovaj narod i državu Crnu Goru – naglasila je Marković.

Ocijenila je da je Ustav urušen potpisivanjem takozvanog Temeljnog ugovora sa SPC, ali i usvajanjem izmjena Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Zbog skupa bilo pojačano i prisustvo policije
Tokom jučerašnjeg dana u Podgorici je, u centru grada i oko zgrada državnih institucija, bilo pojačano prisustvo policije. Osim toga, iako su organizatori najavili miran skup ispred zgrade Vlade parkirana su bila i oklopna vozila.

GI „21. maj“: Učesnici protesta izrezane gume na autu zbog isticanja crnogorske zastave
Iz Građanske inicijative „21. maj“ je saopšteno da je sinoć automobilu hercegnovskih registarskih oznaka, na kojem je vidljivo bila istaknuta crnogorska državna zastava, neko izrezao gume.

Građanka, čiji je identitet poznat Građanskoj inicjativi „21. maj“, učestvovala je na javnom okupljanju ispred Skupštine Crne Gore. Na zadnjem sjedištu svog vozila imala je vidljivo istaknutu crnogorsku državnu zastavu što je huligana ili više njih izgleda isprovociralo i natjeralo da joj izrežu i izbuše gume na privatnom motornom vozilu koje je bilo parkirano u dijelu grada „Preko Morače“, uz Bulevar Svetog Petra Cetinjskog i u blizini ugostiteljskog objekta „Alpe Bar“ – kazali su oni.

Iz GI „21. maj“ su poručili da osuđuju ovaj čin, te pozivali Upravu policije, kojoj je incident prijavljen, da identifikuje i procesuira počinioca zbog krivičnog djela oštećenje tuđe stvari.

Nikšićani napravili kolonu dugu 9,5 kilometara, kod Budoša čekali pola sata
Kolona od više stotina auta koja je na jučerašnji skup krenula iz Nikšića zaustavljena je ispred tunela Budoš. Građani su tamo zadržani otprilike pola sata, nakon čega su nastavili ka Podgorici.

Zajednički prevoz bio je organizovan iz više crnogorskih opština, a građani su u Glavni grad stizali u kolonama.

Eraković nakon protesta: Tek smo počeli, nema uzmicanja
Poslanik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković oglasio se nakon sinošnjeg protesta održanog ispred Skupštine u Podgorici i poručio da nema uzmicanja.

On je nabrojao zahtjeve koji su i saopšteni.

I tek smo počeli: 1. Povlačenje izmjena Zakona o Predsjedniku; 2. Deblokada Ustavnog suda; 2. Hitno raspisivanje vanrednih izbora. Nema uzmicanja – napisao je Eraković u objavi na Tviteru.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)