Izvor: Pobjeda

VEŠOVIĆ: Vuković nosilac, na listi samo kompetentni i nekompromitovani

Predsjednik Odbora Glavnog grada DPS-a Časlav Vešović ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da bi nosilac liste te partije na lokalnim izborima u Podgorici trebalo da bude aktuelni gradonačelnik Ivan Vuković. Vešović je dodao da su Vukovića za nosioca liste preporučili izuzetni rezultati u razvoju Glavnog grada.
VEŠOVIĆ: Vuković nosilac, na listi samo kompetentni i nekompromitovani

– I kao građanin Podgorice i kao predsjednik podgoričkog odbora, dijelim takva očekivanja partijske mreže i svih onih koji vole ovaj grad, jer bez dobrog i posvećenog gradonačelnika, a takvog Podgorica već ima, nema ni razvoja po evropskim uzorima – rekao je Vešović.

Vešović je kazao i da bi na listi DPS-a trebalo da se nađu samo kompetentni i nekompromitovani kadrovi.

POBJEDA: Ubrzo će se raspisati izbori u Podgorici, koji će biti održani u junu ove godine. Mnogo se spekulisalo u javnosti oko budućeg nosioca liste DPS-a na predstojećim lokalnim izborima. Da li ste na organima partije donijeli takvu odluku i da li su učinci aktuelnog gradonačelnika Glavnog grada, dr Ivana Vukovića, unaprijed odredili pol poziciju?

VEŠOVIĆ: Apsolutno spremni očekujemo raspisivanje izbora, jer su rezultati ogromnog rada vidljivi na svakom koraku i, što je još važnije, razvoj se odvijao ravnomjerno u svim djelovima grada. Budući da se približava kraj četvorogodišnjeg mandata, pokrenuli smo procedure u okviru partije koje podrazumijevaju predlaganje kandidatkinja i kandidata za odbornice/ke. Nakon niza održanih sastanaka sa partijskom bazom u svim djelovima Podgorice, opšti utisak je da naše članstvo izuzetno cijeni rezultate koje je DPS, sa aktuelnom upravom grada, ostvarila. Već sada je jasno da su naše programske ideje budućeg razvoja superiorne u odnosu na one koje artikulišu naši politički rivali. Ukoliko ih uopšte imaju.

Sublimirajući pozitivne reakcije i konstruktivne kritike iz svakodnevnog razgovora sa sugrađanima, dobijamo na uvid informacije da aktuelna gradska uprava doseže simpatije i naklonost izvan dosadašnje podrške našoj partiji. Zato bi bilo prirodno da nosilac liste na narednim izborima ponovo bude čovjek koji je uspješno vodio Glavni grad, a to je gradonačelnik Ivan Vuković. I kao građanin Podgorice i kao predsjednik podgoričkog odbora, dijelim takva očekivanja partijske mreže i svih onih koji vole ovaj grad, jer bez dobrog i posvećenog gradonačelnika, a takvog Podgorica već ima, nema ni razvoja po evropskim uzorima. U prilog takvom stanovištu, sva sprovedena istraživanja daju nam mnogo razloga za optimizam i uvjereni smo da ćemo nakon lokalnih izbora biti u poziciji da formiramo većinu koja će upravljati Podgoricom i u naredne četiri godine, sa istim ili još boljim rezultatima. Govorim o ličnom utisku na temelju iskustva i prikupljenih impresija građana i članova, ali shodno partijskoj proceduri, nadležni organi će donijeti konačnu odluku o nosiocu i najboljem sastavu oborničke liste sa kojom ćemo se predstaviti.

POBJEDA: Početkom ove godine, predsjednik DPS Milo Đukanović saopštio je da partijska reforma ima zadovoljavajuću dinamiku, ali da je od izuzetne važnosti da taj proces bude završen na temeljan i kvalitetan način. Stiče se utisak da je proces kadrovske reforme započet, ali daleko od kraja. Da li će na listi biti mjesta za one koji, po mišljenju javnosti, i one koja podržava DPS – nijesu reprezentni predstavnici javnih funkcija i predstvljaju teret samom DPS-u?

VEŠOVIĆ: Za takve, kako ih opisujete, apsolutno nema mjesta na listi. Proces partijske reforme, uključujući i kadrovsku, kako ste i sami kazali, počeo je organizacijom vanrednog Kongresa DPS. Te aktivnosti su nastavljene u svim sredinama i na svim nivoima partijskih struktura. Nova perspektiva iz koje smo sagledali sve svoje nedostatke, ali i prednosti u odnosu na pokazanu destrukciju novoformirane, vladajuće većine od 2020. godine do danas, daje mi za pravo da vjerujem da će javnost prepoznati reformski kapacitet DPS-a, naročito podgoričkog, i princip njegovanja kompetentnih, nekompromitovanih i nepokolebljivih ljudi više nego bilo koja druga partija.

U politici, kao specifičnoj djelatnosti u kojoj je javnost uključena kao krajnji sud, nije dovoljno biti dobar u opsegu razumijevanja ličnih dostignuća. Morate i druge uvjeriti u ispravnost sopstvenog postupanja. Ako javnost ima loš utisak o vama, onda se morate potruditi da ga koriguje ili tražiti drugu profesiju zarad bolje profesionalne afirmacije. Sa druge strane, svjedočimo katastrofalnim učincima i nesagledivoj šteti učinjenoj Crnoj Gori u prethodnom periodu od strane samozvanih eksperata, pa dio javnosti pozitivno percipira i takve aktere političke i društvene stvarnosti. Siguran sam ne u velikom broju i ne zadugo.

POBJEDA: Nedavno je odlazeći ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić ocijenio da bi njegov kolega Jakov Milatović bio ,,sjajan gradonačelnik“, a Milatović potvrdio da ne bježi od kandidature. Da li se mogu ozbiljno tumačiti izjave dvojice ministara koji nijesu izdvojili ni cent iz budžeta za obećavane kapitalne investicije?

VEŠOVIĆ: Vjerujem da građani Podgorice nijesu skloni ,,sado-mazo“ političkom principu i da neće ni pomišljati da svoju i perspektivu razvoja grada povjere onima koji su pokazali isključivo rušilački karakter.

Najmanje je bitna ličnost koja se spominje kao opcija protivkandidata. Sastav smijenjene vlade je tragična stranica naše istorije, a svaki od njih personifikacija: propadanja državnih interesa, međunarodnog sramoćenja, gotovo milijarde eura zaduženja bez i jedne nove investicije, na desetine hiljada koji su ostali bez posla, nezapamćene inflacije, najvećeg broja smrtno nastradalih od korona virusa po glavi stanovnika, obesmišljavanja svrhe policije uskraćenih za vozila i uslova za rad. Pamtićemo ih po tome da nijesu otvorili nijedno novo radno mjesto osim za dubinsku, nepotističku mrežu bratićki i bratića po familijarnoj i crkvenoj preporuci, da monopolske firme finansijsku godinu završavaju sa milionskim gubicima, poput CEDIS-a, a da su zauzvrat svakom domaćinstvu, doslovce, donijeli mrak.

POBJEDA: Negativno djelovanje odlazeće Vlade je vidljivo na svakom koraku, a to se posebno odnosi i na saradnju sa Glavnim gradom.

VEŠOVIĆ: Da. Istakli su se po intelektualnoj lijenosti sprovedeći brutalni revanšizam, populizam, po ugrožavanju finansijske sigurnosti, uvećanom nasilju u javnom diskursu i naglašenoj međunacionalnoj netrpeljivosti. Služeći tuđim interesima, potpuno su zaustavili integrativni proces ka Evropskoj uniji. Naduvavanje ekonomskog balona, koji se širi kao tempirana bomba, prijeti da će eksplodirati u rukama građana Crne Gore sa prividnim zadovoljstvom zbog kratkoročnog povećanja zarada, za koju mogu kupiti mnogo manje nego što su ranije. Ako pogledamo šta su priredili građanima Podgorice, ne postoji valjani argument kojim bi objasnili kako su zaustavili izgradnju bulevara na Starom aerodromu, da su uskratili saglasnost za promet nepokretnosti čime bi se generisao novi razvoj ili pak saglasnost za kupovinu novih autobusa kako bi korisnicima javnog prevoza bio dostupan savremen i bezbjedan transport. Opstruirali su gradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i zamalo ugrozili vrijedne donacije koje je gradska uprava uspjela da obezbijedi sa međunarodnim partnerima. Nijesu izgradili ni jedan vrtić i školu, što je u njihovoj direktnoj nadležnosti.

Domet malicioznih tviteraša je ismijavanje gradnje i rekonstrukcije ulica i bulevara, jer im pečaćenje asfaltne baze nije donijelo željeni efekat. Kada se budu spremali za najavljenu kandidaturu, neka imaju na umu da im sve ovo Podgoričani neće zaboraviti.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Penzioneri nijesu u ,,Evropi sad“

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Danilovgrad: DPS 27,1 odsto, Evropa sad 22,9, DF 14,7

STANDARD SAZNAJE: Kod Slijepčevića pronađeno skoro 20.000 eura, u toku detaljan pretres helikoptera?

Uhapšen Dejan Slijepčević, pokušao da unese novac za kupovinu glasova

Šavnik: Krivična prijava protiv člana odbora, Aleksić: Glasač nije iz našeg grada