test

Vlada poručila MANS-u: “Neko” su studenti, obespravljeni radnici i srednjoškolci – odluke donijete transparentno

Standard

01/06/2023

12:37

U namjeri da doprinese transparentnosti prevashodno u procesu donošenja odluka, a podrazumijevajuće i načina trošenja budžetskih sredstava – 43. Vlada je sjednice Vlade otvorila za javnost učinivši dostupnim ''Dnevni red'' kao i materijale i zaključke sa održanih sjednica na portalu Vlade Crne Gore, poručili su iz Vlade reagujući na navode MANS-a o netransparentnom trošenju budžetskih sredstava.



Uvažavajući aktuelne političke prilike koje se odnose na održavanje vanrednih parlamentarnih izbora Vlada se, kako su kazali, nije ranije oglašavala u namjeri da ne doprinosi partijsko-političkom diskursu.

“Ipak, imajući u vidu da se prethodnih dana intenzivirao narativ o “netransparentnom trošenju sredstava” sa tendencijom da preraste u kampanju protiv izvršne vlasti, odnosno njene administracije – zainteresovanu javnost i medije koji prenose ovu i slične objave obavještavamo sljedeće: Odluke koje su predmet medijske pažnje, a tiču se preusmjeravanja sredstava iz Tekuće budžetske rezerve, odnose se na: JU Srednja stručna škola iz Nikšića za organizaciju Internacionalnog takmičenja Balkan Junior, u iznosu od 20 000,00 eura; Isplatu prve od tri tranše i ispravljanje nepravde prema 114 zaposlenih u fabrici elektroda “Piva”AD Plužine po osnovu neizmirenih zarada za period od 01.06.2012. godine – 04.09.2014. godine, u iznosu 348.700,00 eura;
Podršku Studentskom sportskom savezu Crne Gore za organizaciju Univerzitetskog sportskog prvenstva u rukometu, u iznosu od 20 000,00 eura”, saopštili su iz Vlade.

Predmetne odluke, kako dodaju, razmatrane su na 47, 49. i 50. sjednici Vlade, nakon čega su, ističu iz Vlade, učinjene dostupnim na portalu Vlade sa zaključcima koji su objavljeni nakon verfikacije.

Sve odluke su, dakle, donijete javno i objavljenje u duhu pune transparentnosti prije više od mjesec dana, odnosno:

– Fabrika elektroda “Piva” AD Plužine (materijal 26.4.2023, zaključak nakon verifikacije 8.5.2023.). Uvid se može ostvariti na linkovima:
Link na Saopštenje, Link na Materijal, Link na Zaključak

– JU Srednja stručna škola iz Nikšića (materijal 20.4.2023, zaključak nakon verifikacije 3.5.2023.) Uvid se može ostvariti na linkovima:
Link na Saopštenje, Link na Materijal, Linka na Zaključak

– Studentski sportski savez Crne Gore (materijal 6.4.2023, zaključak nakon verifikacije 20.4.2023.). Uvid se može ostvariti na linkovima:
Link na Saopštenje, Link na Materijal, Link na Zaključak.

Iz navedenog, iz Vlade kažu da se može zaključiti da su navodi o netransparentnosti neargumentovani.

“Za Vladu Crne Gore su studenti, obespravljeni radnici i srednjoškolci NEKO. Tako je od prvog radnog dana i ostaće do poslednjeg radnog minuta. Stoga pozivamo medije koji su prethodnih dana objavljivali predmetne informacije koje je, kako smo naveli, bilo jednostavno provjeriti – da objave ovo reagovanje i u narednom periodu doprinesu zaustavljanju širenja dezinformacija”, zaključuju u saopštenju.

Foto: Vlada
Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)