test

Vladimir Božović ni nakon godinu i po nije vratio diplomatsku iskaznicu

Standard

13/05/2022

13:07

Ambasada Republike Srbije i poslije godinu i po, od kada je bivši ambasador te zemlje u Podgorici Vladimir Božović proglašen personom non grata, Crnoj Gori nije vratila diplomatska dokumenta, saznaje Standard.

Prošle godine u maju mjesecu Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, čijom su odlukom krajem novembra 2020. Božoviću prestale sve diplomatske funkcije u Crnoj Gori, je odgovorilo da tražilo od Ambasade Srbije vraćanja dokumenata ali se to do danas nije desilo.

”Ministarstvo vanjskih poslova je, u skladu sa ustaljenom praksom koja se primjenjuje po prestanku ambasadorske funkcije, verbalnom notom tražilo od Ambasade Republike Srbije vraćanje diplomatskih legitimacija u januaru ove godine (2021.) Ambasada Republike Srbije još nije vratila diplomatske lične karte i poresku identifikacionu karticu, izdate bivšem ambasadoru Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimiru Božoviću i članovima njegove porodice”, rečeno je tada iz resora vanjskih poslova.

Odluka o uskraćivanju gostoprimstva Božoviću iz MVP-a je obrazložena njegovim kontinuiranim miješanjem u unutrašnja pitanja Crne Gore, ali i time da su ambasadorovo ponašanje i izjave nespojive sa standardima obavljanja diplomatske funkcije.

Božović je, međutim, od tada u više navrata boravio u našoj zemlji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore ranije je rečeno kako Božović, bez obzira na status nepoželjnog diplomate, u našoj zemlji može da boravi kao građanin.

” Za nas je gospodin Božović državljanin Srbije, koji u tom svojstvu može da boravi u Crnoj Gori, po pravilima koja važe za bilo kog drugog državljanina Republike Srbije”, naveli su tada iz MVP.

Objašnjavaju i da to podrazumijeva da Božović u bilo kom trenutku, sa civilnim pasošem Republike Srbije, može ući u Crnu Goru.

” Sa druge strane, posljedica proglašenja diplomatskog predstavnika neke države personom non grata podrazumijeva da nadalje nema pravo da obavlja diplomatske funkcije u toj državi, obavlja zvaničnu komunikaciju, sastanke sa predstavnicima državnih organa države prijema, uživa diplomatski imunitet i diplomatske privilegije”, istakli su iz MVP.

Izvor (naslovna fotografija):

Filip Filipovic

Ostavite komentar

Komentari (0)