test

Vlahović: Lekić će do posljednjeg daha voditi bitku da u životu bude premijer, bar na petnaest minuta

Standard

04/01/2023

17:13

Euforija oko formiranja 44. Vlade danas se pretvorila u razočaranje zbog još jednog propalog pokušaja da se obnovljena parlamentarna većina od 30. avgusta dogovori i sastavi Vladu. Da Vlade 'neće biti' poručio je nakon današnjeg sastanka nesuđeni mandatar Miodrag Lekić.



Predsjednik CHO, nekadašnji šef crnogorske diplomatije i ambasador u Vašingtonu i Rimu Miodrag Vlahović nije iznenađen današnjim ishodom pregovora jer, kako kaže, URA i SDNP žele da što duže traje aktuelno stanje, odnosno tehnička vlada u kojoj oni drže gro resora. Vlahović ne isključuje da DF sa opozicijom glasa za raspuštanje Skuptine, ali vjeruje da to neće učiniti prije konsultacija sa “patronima” iz Beograda.

Evo šta je u kratkom razgovoru za Antenu M kazao Miodrag Vlahović:

Antena M: Da li je na djelu manevar Ure i SNP da nastave sa svojom vladavinom do 2024, s obzirom na to da nijesu dali podršku Lekićevoj vladi na današnjem sastanku, prema riječima Andrije Mandića?

Vlahović: Moguće. Abazoviću ne odgovara da prestane da bude “premijer u odlasku”, jer mu ta pozliija – svi smo tome svjedoci – itekako odgovara. Njegov je uticaj višestruko veći od procenta podrške građana Pokretu URA, koji je na granici cenzusa. Pored toga, niko iz “stare većine” nije oduševljen da on koordiniše službama bezbjednosti, a još manje da njegovi priučeni kadrovi vode ovo što je ostalo od “crnogorske diplomatije”.

Još je gora situacija, što se cenzusa tiče, ona vezana za SNP – pa ta partija, inače vođena na način koji je i tužan i smiješan, vrlo zainteresovana da ostane aktuelno stanje sa njihovim ogromnim brojem ministarskih mjesta u “tehničkoj” vladi.

“Mandatar” Lekić je tako shvatio da mu neće biti lako – pošto i sam dolazi iz praktično nepostojeće partije – da ubijedi političare iz pomenutih struktura da se pomaknu iz udobnih pozicija vlasti.

Antena M: Takođe, da li se kod nekih partija parlamentarne većine ipak stvorio strah od prijetnji prekidom EU integracija i nadvladao ih?

Vlahović: I to je moguće, mada ne mislim da se radi o strahu od jasnih upozorenja koja stižu iz EU i iz SAD, jer je njih baš briga za našu evropsku agendu, već o strahu za sopstvenu političku budućnost.

Svima je jasno da se krši Ustav. Abazoviću je, uz to, vrlo jasno da se uskoro može suočiti sa teškim i vrlo konkretnim optužbama vezane za ilegalnu prodaju cigareta, ali i za neke druge “poduhvate”.

Antena M: Da li smatrate da je realno da DF i aktuelna opozicija glasaju za skraćenje mandata Skupstini kako bi osujetili gore navedeni plan SNP i Ure?

Vlahović: I to je moguće. Ne treba isključiti ni taj scenario – mada bih, ipak, podsjetio da će se gospoda i drugovi iz Demokratslog fronta svakako savjetovati sa svojim patronima iz Beograda (i/ili iz Moskve) o svojim daljim potezima.

Zbog svega pomenutog razumijem razočaranje poslanika Lekića, koji će do posljednjeg daha voditi bitku da u životu bude premijer.

Bar na petnaest minuta, da parafraziramo Endija Vorhola.

Izvor: Antena M
Izvor (naslovna fotografija):

Miodrag Vlahović

Ostavite komentar

Komentari (1)

Hurem

04 Jan. at 17:35

Leka -starac Foco od stotinu ljeta nebi zalio jedan sekund da se zove premijer ili nedaj boze presjednik pa da umre.ZELJA CE GA BIT….PENZIJA