Vojinović prisustvovao ministarskom sastanku u Tirani

Ministar prosvjete Miomir Vojinović učestvovao je na ministarskom sastanku Upravljačke platforme Zapadnog Balkana za kulturu, istraživanje , inovacije, obrazovanje i osposobljavanje koji se održao u utorak 28. juna u Tirani, u organizaciji Evropske komisije i Vlade Republike Albanije.
Vojinović prisustvovao ministarskom sastanku u Tirani

Ovaj događaj je je nastavak Agende Zapadnog Balkana pokrenute na Samitu, koji je održan u Brdu, kod Kranja u Sloveniji, prošlog oktobra i predstavlja jedinistvenu priliku za razmjenu iskustava i unapređenje saradnje između regiona i zemalja Evropske unije u oblastima obrazovanja, kulture, istaživanja i inovacija.

U kontekstu koncepta Obrazovanja za održivi razvoj, i njegovog uključivanja u obrazovni sistem Crne Gore, ministar Vojinović je ukazao na reformske procese u pogledu integracije ciljeva održivog razvoja u nastavne programe. Takođe, ministar Vojinović je naglasio značaj usvajanja ključnih strateških dokumenata kao što su Akcioni plan za integraciju održivog razvoja, koji predstavlja Aneks Strateškog plana reforme obrazovanja, a koji je stvorio uslove za strateško uvođenje održivog razvoja u sadržaje sistema obrazovanja kroz dva glavna cilja: dostizanje kvaliteta obrazovanja za sve i povećanje sadržaja na temu održivog razvoja u nastavnim programima, od predškolskog do univerzitetskog nivoa.

Prema riječima ministra Vojinovića, Ministarastvo prosvjete je razvilo i implementiralo Nacionalni nastavni plan i program za sve nivoe obrazovanja, koji uključuje međunastavne teme – Obrazovanje za održivi razvoj, sa ciljem preusmjeravanja i sprovođenja snažnijeg modela Obrazovanja za održivi razvoj u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, što doprinosi integrativnom pristupu opštem obrazovanju i omogućava veći stepen korelacije između sadržaja različitih predmeta i predmetnih oblasti, a sve u cilju razvoja ključnih kompetencija učenika.

Ministar Vojinović je predočio da je više od 25 % nastavnika na svim nivoima obrazovanja prošlo kroz program obuke za primjenu Obrazovanja za održivi razvoj u nastavi ukazujući na posebnu prednost programa koja se ogleda u njegovoj dostupnosti djeci od najranijeg uzrasta – predškolsko obrazovanje, tačnije u uzrasnom periodu kad djeca razvijaju navike i izgrađuju stavove o vrijednostima održivog načina življenja.

Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabriel, u finalnom izlaganju istakla je vodeću ulogu obrazovanja i osposobljavanja u postizanju bliže saradnje između zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije, te da je debata sa ministrima Zapadnog Balkana pokazala važnost koja se već pridaje integraciji podučavanja i učenja o ekološkoj održivosti u sisteme obrazovanja i osposobljavanja.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Skandalozne odluke Mitrovićevog ministarstva: Ne znamo kakav vazduh udišemo ni kakvu vodu pijemo

VUJANOVIĆ: Zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana umjesto “Otvorenog Balkana“

VOJINOVIĆ ZA STANDARD: Očekuju nas veliki troškovi zbog tužbi direktora, religijski uticaj ne smije biti prisutan u školama

Vlada: Zaokružen institucionalni okvir za održivi razvoj

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Škaljarski klan obezglavljen: Ko je bio Jovan Jovica Vukotić?

Vesna Bratić odbila donaciju Bemaxa za opremanje škole u Tološima koja je zbog toga otvorena sa starim namještajem

VUKOTIĆA IZREŠETAO UBICA NA MOTORU- sa njim bile djevojka i kćerka

Ko je bio Nikola Asanović koji je danas poginuo u mjestu Obzovica