test

Volkov: Teško opravdati ćutanje SDT-a; Olenik: Pravo javnosti da zna ako je vlast umiješana u kriminal

Standard

22/09/2022

21:42

Specijalno državno tužilaštvo je, uz sve specifičnosti, državni organ i mora odgovarati na pitanja medija koja su u javnom interesu, smatra advokat Mihailo Volkov.

Osvrnušni se na navode M Portala o povezanosti premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića sa organizovanim kriminalnim grupama, sagovornici Gradska TV su ocijenili da javnost ima pravo da zna ukoliko su vršioci vlasti umiješani u kriminalne radnje.

Specijalno državno tužilaštvo je, uz sve specifičnosti, državni organ i mora odgovarati na pitanja medija koja su u javnom interesu, smatra advokat Mihailo Volkov.

“Teško da možemo naći opravdanje da neki državni organ ne odgovara na pitanja i upite koji se ponavljaju, uz urgenicje koliko sam ja razumio, od strane medija. Zaista, ne očekuje se da prosto državni organi ćute”, kaže Volkov.

Tužilaštvo nije dužno da odgovori na pitanja medija koja bi bila kontraproduktivna za istragu, kaže advokat Aleksandar Olenik. Ipak, naglašava kako bi u slučajevima, u kojima postoji sumnja u nezakonitu umiješanost funkcionera na vlasti, konkretno premijera kojem je izglasano nepovjerenje Dritana Abazovića, tužilaštvo trebalo više da informiše javnost.

“Sumnjam da će bilo šta biti objavljeno, a verovatno i urađeno od strane tužilaštva u Podgorici, dok god je gospodin Abazović na vlasti. Tek kad on i formalno i suštinski ne bude više imao poluge izvršne vlasti u svojim rukama, tek onda možemo da očekujemo da Tužilaštvo nešto uradi po tom pitanju, pa tek onda i da obavesti javnost o tome. Jer, nažalost, i u Srbiji i u Crnoj Gori, očekivati da Tužilaštvo uradi bilo šta protiv predsednika Vlade ili Vlade u tehničkom mandatu je prosto nezamislivo”, objašnjava Olenik.

Uvjeren je da sama činjenica, da je Abazović priznao da je, dok je bio potpredsjednik Vlade imao kriptovani telefon, dovoljna ne samo za njegovo saslušanje, već i konkretnije mjere.

“Bezbjednosno i pravno najveći problem je što je on ljude iz kriminalnih krugova obavještavao ili dijelio informacije u vezi naimenovanja i postavljanja osoba vršioca funkcija u sektorima bezbjednosti. To je dovoljno ne samo za pokretanje istrage i za saslušanje gospodina Abazovića, nego i za neke konkretne mere, jer mislim da je time ugrožena i bezbjednost i država Crna Gora”, ističe Olenik.

Na rad državnog organa i njegovu otvorenost prema medijima ne smiju uticati bilo kakvi srodnički odnosi, kažu naši sagovornici, odgovarajući na pitanje da li je mogući razlog što SDT ne odgovara, pored ostalih i na pitanje u kojoj je fazi slučaj jednog od komandanata u Protiv-terorističkoj jedinici Petra Kneževića i to što je, prema saznanjima Gradske RTV, njegov rođeni brat šef obezbjeđenja glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

“Zaista principijelno mislim da ko god radi u nekom državnom organu, mora odgovarati na upite medija i građana, pa čak i u situaciji kada je neko lice prijavljeno za eventualno izvršenje krivičnog djela, pa sve i da ima srodnika u tom državnom organu”, smatra Volkov.

Državne organe Crne Gore, kao i u drugim zemljama, plaćaju građani koji imaju pravo na informacije od javnog značaja, koje će im biti plasirane na pravi način, poručio je Volkov.

Izvor: Gradski
Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: Gradski.me

Ostavite komentar

Komentari (0)