Izvor: Pobjeda

Vujović: Od Demokrata zavisi rasplet političke krize

Stiče se utisak da se ovoj vladi bliži izglasavanje nepovjerenja, te da je ono neizbježno. Međutim, veće šanse ima scenario formiranja nove vlade ograničenog mandata koja bi pripremila izbore i ispunila uslove za dobijanje završnih mjerila. Demokrate će najvjerovatnije biti oni koji će razriješiti postojeću političku krizu – ocijenio je za Pobjedu Zlatko Vujović, politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring, nakon usvajanja „temeljnog ugovora“ sa SPC i odluke DPS-a da uskrati povjerenje Vladi.
Vujović: Od Demokrata zavisi rasplet političke krize

Vujović je poručio da je Abazovićeva vlada propustila veliku šansu.

– Umjesto evropske, nametnula je agendu koja je produbljivala podjele. Sada je potrebno da se proevropske snage objedine, te stvore uslove za ispunjavanje završnih mjerila, te uslove za održavanje izbora na svim nivoima. Da bi tako nešto bilo moguće, potrebno je formiranje nove vlade, tehničke ili manjinske, koja bi uz podršku najmanje 49 poslanika obezbijedila ispunjavanje evropske agende, ali i uslova za održavanje izbora – kazao je Vujović.

Moguća dva scenarija

Prema njegovim riječima, moguća su dva scenarija.

– Prvi, da postojeća i dalje vladajuća parlamentarna većina formira novu ili rekonstruiše postojeću vladu, što bi podrazumijevalo neke značajne izmjene, a druga opcija je pravljenje nove parlamentarne većine u kojoj bi Demokrate zamijenile SNP i Uru – istakao je Vujović.

Ako je suditi prema prvim najavama aktuelnog premijera i SNP-a, smatra Vujović, oni se nadaju da bi mogli, makar kao Krivokapićeva vlada, „plivati“ u nemanju parlamentarne većine spremne da glasa za smjenu. Ne vjerujem da je to očekivanje realno, a ni opcija da tri koalicije koje su izabrale Krivokapića mogu podržati Abazovićevu vladu. Jedini spas ovoj vlasti bi mogla donijeti SPC, odnosno da ona pokuša da utiče da Demokrate pruže spas Abazoviću. Upravo će ovo biti najveći test uticaju SPC – istakao je Vujović.

Poručio je da će Demokrate najvjerovatnije biti oni koji će razriješiti postojeću političku krizu.

– Njima se iznenada otvorila velika prilika da normalizuju odnose sa zapadnim partnerima, vrate i prošire pozicije u vlasti, zaštite svoje sadašnje partijske funkcionere u vlasti koji su ubrzano dobijali otkaze odlukama sadašnje vladajuće koalicije, ali i da uzvrate udarac SNP-u i Uri koji su im nanosili veliku štetu. Svakako, Demokrate su dobile ponovo šansu, koju su propustili na jesen prošle godine. Vidjećemo da li su spremni da je, poučeni iskustvom, iskoriste ovog puta – kazao je Vujović.

Srbija hoće kontrolu

On je, na pitanje zašto je premijer Abazović insistirao i sve učinio da se usvoji ovakav ugovor i kome odgovara ovakav scenario, rekao da to doživljava „kao dio šire regionalne igre u kojoj Srbija pokušava da iskoristi momenat, te preuzme kontrolu nad još jednom državom Zapadnog Balkana“.

– U tom planu najvažnije je da zaustavi crnogorsko članstvo u EU, te dalje destabilizuje Crnu Goru, uz pokušaj instaliranja političkih snaga pod direktnom kontrolom predsjednika Vučića. SPC igra važnu ulogu, tako da je ovo druga crnogorska vlada koja je, u posljednjih nešto više od pola godine, izgubila podršku većine koja ju je izabrala i to upravo zbog toga što je SPC kontrolisala njenu agendu, ali i odlučivanje – kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, Beograd i Tirana su svjesni da imaju male šanse da se u skorije vrijeme pridruže EU, te pokušavaju da preuzmu kontrolu nad blokom država te da kao šestorka pregovaraju o članstvu.

– Time bi pojačali svoje pozicije, te pokušali da se postave kao ključni igrač u regionu – kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, kako EU i njene države članice gledaju na Abazovićevo ponašanje, imaćemo prvi test na ministarskom sastanku kojim predsjedavaju Borelj i Abazović.

– Da li će ministri vanjskih poslova biti lično prisutni kako je bilo planirano ili će njihova ministarstva biti predstavljena na nižem nivou. Broj prisutnih ministara vanjskih poslova će biti odgovor da li i koliku podršku Abazović uživa među članicama EU. Izostanak ličnog prisustva ministara vanjskih poslova bi bio ravan fijasku sadašnje vlade i njenog premijera, odnosno slanje poruke u kojoj nema podrške potezima koje je premijer povlačio – dodao je Vujović.

Komentarišući to što nacrt ugovora sa SPC nije usvojen kvalifikovanom većinom, shodno sporazumu o formiranju Vlade, Vujović je kazao da je tekst ,,temeljnog ugovora“ usvojen u skladu sa Poslovnikom.

Grubo prekršen sporazum

– Pitanje je zašto Poslovnik nije usklađen sa sporazumom o formiranju Vlade. To je pitanje i za Abazovića, ali i za druge potpisnike koji imaju svoje predstavnike u Vladi Crne Gore. No, sve ovo ne umanjuje političku odgovornost Abazovića da nije ispoštovao sporazum. Čak i ako za trenutak zanemarimo posljedice usvajanja „temeljnog ugovora“, činjenica da je dio koalicionih partnera grubo prekršio sporazum dovoljan je razlog da se uskrati podrška Vladi – istakao je Vujović.

Komentarišući odsustvo dvije ministarke Maše Vlaović i Jovane Marović sa sjednice Vlade kada se glasalo o „temeljnom ugovoru“, ali i izlazak ministra Maraša Dukaja iz sale, Vujović je istakao da Vlada donosi odluke većinom ukupnog broja svojih članova, a ne prisutnih, što znači da je nečije nepojavljivanje sjednici jednako glasanju protiv.

– Jasno je da su tri ministra koja nijesu bila u sali iskazali svoj stav da su protiv potpisivanja ovakvog ,,temeljnog ugovora“. To je politički hrabar i principijelan potez. To što nijesu prisustvovali sjednici je bio vid kompromisa prema zahtjevima premijera da ne učestvuju u raspravi, te time ne doprinesu produbljivanju unutarpartijskih podjela – dodao je Vujović.

Primjena ugovora vodila bi daljoj klerikalizaciji društva i destabilizaciji zemlje

– Primjena ovakvog ugovora vodila bi daljoj klerikalizaciji društva, produbljivanju podjela i daljoj destabilizaciji zemlje – smatra Zlatko Vujović.

– Uvođenje, recimo, vjeronauke vodilo bi stvaranju jednovjerskih odjeljenja, a onda podjeli pravoslavaca na one crnogorske i srpske nacionalnosti. To bi nas dovelo do scena sukobljavanja djece, getoizaciji… Škole ne bi bile sigurno mjesto za odrastanje djece, već sredstvo za produbljivanje podjela. Ovaj dokument je poslužio i kao sredstvo da se pokuša zaustavljanje ubrzanog učlanjivanja Crne Gore u EU. Vidjećemo uskoro koliko uspješno – dodao je Vujović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Vujović: Insistirati na temeljnom ugovoru i ”Otvorenom Balkanu” znači spriječiti brzo članstvo Crne Gore u EU

Abazovićeva Vlada u riziku zbog prijedloga Temeljnog ugovora sa SPC

Belada: Crna Gora je za SPC virtuelna država i eksperiment psihološkog rata

Temeljni ugovor između SPC i Crne Gore i dalje je tajan: Crkva Srbije time pokazuje svoju moć

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Crnogorsko zastiđe

Ana Đukanović: Da nije došlo do poravnanja spor bi vjerovatno završio pozitivno za Plantaže

Đukanović: Premijer rekao da se neće glasati o Temeljnom ugovoru, nikada mi nije palo na pamet da razgovaram sa Medenicom o predmetima

PORAVNANJE ILI DIL: Kako su Plantaže izgubile 350 hiljada eura i više hiljada kvadarta zemljišta