Izvor: Pobjeda

Vujović: Snaga SPC nije kao 2020. godine; Vlahović: Temeljni ugovor ne bi prošao ratifikaciju Skupštine

Jučerašnji odlazak premijer Dritana Abazovića u manastir Ostrog radi susreta sa patrijarhom srpskim Porfirijem nije dobro ni za njega ni za Crnu Goru. To je ocijenio politički analitičar Zlatko Vujović na prvom panelu konferencije ''Belveder 2021. Uzroci i posljedice'' koji su u Podgorici organizovali Crnogorski helsinški odbor (CHO) i Pobjeda.
Vujović: Snaga SPC nije kao 2020. godine; Vlahović: Temeljni ugovor ne bi prošao ratifikaciju Skupštine

Foto: Pobjeda / Đurđica Ćorić

”Abazović ima potrebu da ima intenzivne susrete sa rukovodstvom SPC. To je i potvrda da je SPC u Crnoj Gori politički akter. To što je Abazović otišao pod Ostrog nije dobro ni za njega ni za Crnu Goru”, smatra Vujović.

Može se, kako navodi, legitimno postaviti pitanje da li je nova vlada zapravo valda kontinuiteta ako se poveže sa dešavanjima koja su bila aktuelna za vrijeme vlade Zdravka Krivokapića.

”Vjerskim zajednicama je mjesto u vjerskim objektima, a nikako sa vrše vlast koja je diskriminatorka prema onima koji ne pripadaju toj vjerskoj zajednici. Da on traži da bude primljen od srpskog patrijarha takođe nije dobro”, rekao je Vujović i izrazio nadu da će Crna Gora izaći “iz spirale jer snaga SPC nije ista kao 2020. godine i stalno pada”.

Predsjednik CHO, Miodrag Vlahović smatra da se kontinuirano nameće ideja da je Crkva Srbije iznad Crne Gore.

”Konstantno se plasira teza koja je netačna. Sve vrijeme se govori o temeljnom ugovoru. Problematično je može li uopšte sa SPC da se potpise taj ugovor koji ne bi prošao ratifikaciju Skupštine. Crkva Srbije je veoma namjerno i ciljano ukinula Eparhijski savjet. Oni su Micoviću onemogucili da potpiše taj ugovor sa Crnom Gorom koji bi bio u normu unutrašnjeg prava i kao takav ne bi morao sa ide na ratifikaciju”, smatra Vlahović.

Smatra da sve treba da nas zabrine, što Crna Gora treba da bude gost na Ostrogu licu iz druge zemlje.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Temeljni ugovor između SPC i Crne Gore i dalje je tajan: Crkva Srbije time pokazuje svoju moć

VESELINOV: Velikosrpska politika se ne vodi iz ljubavi već iz gramzivosti

Temeljan, tajan i osporavan ugovor Crne Gore sa SPC

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

(VIDEO) Uhapšeno šest osoba osumnjičenih za prodaju droge

Šahmanu, Mihailoviću, Peroviću i Rajkoviću i Vukotiću zadržavanje, Hajduković će se braniti sa slobode

POGLED IZ POTOČARA: Dritanovo ministarstvo (ne)jasnih misli

(FOTO/VIDEO) Đukanović: Vjerujem da će i današnje generacije u Crnoj Gori biti na nivou istorijskog trenutka, kao što su naši preci bili tog 13. jula kojeg i noćas slavimo