test

Vujović: Spajićeva politička sudbina u rukama Abazovića i Adžića, već ove nedjelje može izgubiti crnogorsko državljanstvo

Standard

20/02/2023

11:42

Zakoni Crne Gore ne zabranjuju da se za predsjednika kandiduje osoba sa stranim državljanstvom, ako je to dvojno državljanstvo legalno, dok su se kod Milojka Spajića stekli uslovi za oduzimanje državljastva, što treba da uradi Ministarstvo unutrašnjih poslova - saopštio je politički analitičar Zlako Vujović.



Kako je kazao Vujović Državna izborna komisija je trebala da traži koliko dugo Spajić ima prebivalište u Srbiji kako bi se sve precizno utvrdilo sa uslovima za kandidaturu.

” Ako spajić sve vrijeme neprekidno ima prebivalište u Crnoj Gori, samim tim što ima prebivalište u Srbiji može se smatrati da ga je promijenio”, kazao je Vujović.

On je dodao da nije sporno da se neko kandiduje za predsjednika sa stranim državljanstvom, ako je dvojno državljanstvo legalno.

”Naš zakon ne zabranjuje kandidaturu nekoga sa dvojnim državljanstvom kada postoje potpisani bilateralni sporazumi. Crna Gora nema potpisan taj sporazum sa Srbijom i odna se primjenjuje oduzimanje državljanstva ako je neko svojevoljno stekao drugo državljanstvo. U slučaju gospodina Spajića stekli su se uslovi za oduzimanje državljanstva. To treba da uradi MUP”, kazao je Vujović za Drugačiju radio vezu.

On dodaje da Spajić ne bi trebao da podnosi prijavu Ustavnom sudu jer bi se u tom slučaju trebala tražiti potvrda koliko on dugo ima prebivalište i sam bi se uvlačio u još veće blato.

”Spajić je napravio grešku što se previše izložio i sada rizikuje da izgubi državljanstvo. Njegova politička sudbina zavisi isključivo od Abazovića i Adžića jer ako izgubi crnogorsko državljanstvo on ne bi mogao da bude ni ministar. Ja sumnjam da se nešto dešava na toj relaciji ali isto tako bi Spajić već ove nedjelje mogao da izgubi državljanstvo”, kazao je Vujović.

Vujović dodaje da nije upitna samo kandidatura Spajića.

”Mi imamo tu još kandidata koji imaju dvojno državljanstvo. Nije tu upitan samo Spajić već i Andrija Mandić čija je kandidatura prihvaćena a sam je više puta govorio kako ima srpsko državljanstvo. I ne znam zašto se ljute što ih nazivamo pro-srpskim blokom. Pa normalno je da državljanin Srbije zastupa srpsku politiku kao što očekujem od građanina Crne Gore da podržava procrnogorsku”, kazao je Vujović.

On smatra da se Beograd odlučio da podrži Mandića jer se više puta dokazao.

” Mandić je dokazao lojalnost Beogradu i moskvi više puta do sad. Spajić jeste prosrpski orijentisan i blizak crkvi ali narastanjem pdorške Spajiću on lako može da promijeni odnos jer ako je partija krenula da raste preko 20 odsto sa eventulanom pobjede na predsjedničkim prešla bi 30. U tom slučaju ne bi više zavisio od Beograda i izašao bi iz kontrole Vučića”, kazao je Vujović.

Izvor (naslovna fotografija):

Zlatko Vujović

Ostavite komentar

Komentari (0)