Izvor: Dan

Vujović: U ovom momentu postoje dva dobra rješenja

Direktor Centra za monitoring (CeMI) Zlatko Vujović smatra da je formiranje oročene manjinske vlade moguće i legitimno ako se obezbijedi potrebna većina, ali da prioritet treba da bude stvaranje uslova za izbore na svim nivoima.
Vujović: U ovom momentu postoje dva dobra rješenja

Zlatko Vujović

On je podsjetio da CeMI godinama zagovara održavanje izbora na svim nivoima u istom danu nakon izborne reforme. Nakon toga treba lokalne izbore održavati uvijek u istom danu, prateći rješenja iz Bosne i Hercegovine.

”To znači da i u svim opštinama treba održati lokalne izbore u istom danu bez obzira kad su prethodno održani. Tome treba da prethodi dogovor oko svih pravosudnih funkcija za koje je potrebna kvalifikovana većina. Besmisleno je insistirati na hitnim izborima kad nemamo potpun sastav Ustavnog suda, koji je posljednja instanca u slučaju postojanja izbornih neregularnosti. Da ne govorimo o brojnim v.d. stanjima. Dakle, potrebna je deblokada institucija, a nakon toga izbori koji bi udahnuli novu energiji, toliko potrebno na putu evropskih integracija”, rekao je Vujović.

Po njegovoj ocjeni, da bi sve ovo bilo moguće, potreban je kompromis koji bi doveo do najmanje 49, odnosno 54 glasa u Skupštini Crne Gore.

”Koliko god to izgledalo teško ostvarivo, ipak je moguće. Međutim, za to je potrebno da svi akteri ne insistiraju na maksimalističkim zahtjevima, te da shvate da je takva većina privremena”, istakao je Vujović.

Komentarišući nedavni pad vlade premijera Zdravka Krivokapića i moguće formiranje manjinske vlade uz podršku Demokratske partije socijalista (DPS), on je rekao da je raspad vlasti bio očekivan.

”Doskorašnja vladajuća većina bila je sastavljena od tri raznorodne koalicije, koje su samostalno nastupile na prethodnim parlamentarnim izborima. Time je neupitan njihov izborni legitimitet. Ključni imenitelj njihovog objedinjavanja poslije izbora bila je smjena DPS-a, što se i desilo. DPS je u opoziciji, iako to mnogi ne shvataju. Time je nestao ključni faktor njihovog objedinjavanja, a sa druge strane su isplivala brojna pitanja koja su produbljivala jaz između tih koalicija. Shodno tome, bilo je logično očekivati pad Vlade i raspad vladajuće koalicije”, naveo je Vujović.

Smatra da je demokratski da se pokuša naći nova parlamentarna većina, a ako se to ne može, onda treba ići na izbore.

”Vjerujem da su za Crnu Goru moguća dva dobra rješenja u ovom trenutku. Prvo je formiranje proevropske stabilne vlade koja bi dobila tehnička mjerila i privela kraju proces evropskih integracija koristeći partnersku podršku za takav scenario. Manje je važno da li bi ta vlada bila manjinska ili većinska, koliko bi bilo važno da ima sposobne ljude, a ne da bude svedena na raspodjelu plijena. Ako to nije moguće, onda bi drugi prihvatljivi scenario bio da Vlada pripremi izbore kroz prethodno sprovedenu izbornu reformu i rješavanje pitanja izbora ključnih ljudi u pravosuđu za koje je potrebna kvalifikovana većina”, kazao je Vujović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Da li je Beograd Crnu Goru ostavio na miru?

Smijenjen Aleksa Bečić

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

PREUZIMANJE KONTROLE: Spremaju smjene Milutina Đukanovića, Nikole Rovčanina, Vladimira Čađenovića…

SDT podiglo optužnicu protiv osam osumnjičenih za dvostruko ubistvo na Veruši

Zapljena cigareta nije garancija da će šverc biti zaustavljen

Beograd: U Dunavu nađeno tijelo muškarca, sumnja se da je Matej Periš