test

Vujović: URA će podržati manjinsku Vladu, očekujem agresivnu reakciju DF-a

Standard

17/11/2021

15:15

Analitičar Zlatko Vujović, komentarišući najavu opozicije da će krenuti u skupštinsku proceduru smjene Vlade, kaže da je to očekivan potez.

“Posljednjih mjesec-dva bilo je dosta direktnih i direktnih komunikacija opozicije i dijela vladajuće koalicije, vidjeli smo poziciju Vlade koja je stalno bila sve slabija  slabija, brojne sukobe unutar vladajuće parlamentarne većine pa je procedura o smjeni Vlade je nešto što je logičan slijed. Očigledno da opozicija nije htjela da izađe sa tom inicijativom dok nije sigurna da to može naići na podršku makar dijela parlamentarne većine. Očekujem da sadašnja Vlada neće imati podršku pokreta URA”.

Abazović bi volio da opstane Krivokapićeva vlada, ali to nije moguće

Govoreći u emisiji Drugačija radio veza na Anteni M, o tome što je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da je URA za dijalog sa DF-om,  te da nijesu razgovarali sa DPS-om o konceptu manjinske Vlade jer se nadaju da će pregovori sa partijama na vlasti na kraju biti uspješni,  Vujović kaže  da razumije poziciju Abazovića.

“Vjerovatno bi Abazović najviše volio da može opstati postojeća pozija Vlade, ali to je neodrživo jer pritisak zapadnih partnera postaje previše velik. Tako je logičan slijed ići u scenario manjinske Vlade iz koje bi, ako bi se tako nešto ostvarilo, URA dobila dosta, a pri tome ima jak argument da je iscrpjela sve mogućnosti za dogovor sa Demokrata i DF-om”.

Skretanje glave u stranu skupo koštalo DPS

Smatra da bi u manjinsku Vladu ušle manjinske partije i SDP, a najvjerovatnije i SD. Vjeruje da bi takva Vlada imala jednu vrstu privremenog karaktera.

“Ta Vlada može biti priprema za nove izbore, to je jedan scenario, a drugi scenario je rekonstrukcija Vlade nakon nekog određenog vremena i ulazak onih partija koje su sada van tog okvira zato što DPS u ovom trenutku nema koalicioni potencijal, odnosno ovim će ga dobiti. Skretanje glave u stranu skupo je koštalo DPS. Ukoliko bi i u toj manjinskoj Vladi pokušao da ide sa istom pričom, završio bi mnogo gore i nikad se ne bi oporavio od novog poraza”.

Vujović ističe da je Abazović i dalje u poziciji “game changer”-a.

“Može da donese odluku da se ponovo promijene karte i da se promijeni sama struktura vladajuće većine. On, naravno, za sebe vidi šansu da postane novi premijer”.

Demokrate plaćaju cijenu vlastite arogancije

Govoreći o samoizolaciji Demokrata, Vujović kaže da ono što je DPS radio tokom vlasti, Demokrate su sebi dozvolile u prvim mjesecima vlasti.

“To je veoma arogantan agresivan pristup i misle da oni imaju tojagu sa kojom mogu da udaraju onoga ko im se ne sviđa šta kaže. Kada na taj način otvorite previše frontova, onda ćete morati da platite cijenu. Demokrate plaćaju tu cijenu, jer gube velikom brzinom savezništva, partnerstva i povjerenja aktera, umjesto da budu ključni igrači na toj sceni. Vjerovao sam u Bečića i da će on kao predsjednik Skuptšine iskoristiti da pokaže da može da bude most koji spaja i da dogovori neka rješenja između vlasti i opozicije”.

DF je izmanuipulisan i ima razloge za reakciju

Kaže da očekuje agresivnu reakciju DF na moguću prekompoziciju vlasti u parlamentu.

“To će dosta zavisiti od planova Vučića i šta u tom trenutku njemu odgovara, da li radikalizacija odnosa ili ne. DF naravno da neće biti zadovoljan. Ako ćemo iskreno, DF je bio izmanipulisan i imaju svoje razloge da reaguju”.

Predsjednik CEMI-ja kaže da očekuje da se inicijativa za smjenu Vlade može naći na dnevnom redu Skupštine početkom decembra.

Izvor: Antena M

Ostavite komentar

Komentari (0)