Izvor: Dan

Vukadinović: Ako Vlada opstane, insistiraće se na “Otvorenom Balkanu”

Neizvjesno je šta će se desiti 19. avgusta, kada bude glasanje o povjerenju Vladi. Ovo je svakako vlada
Vukadinović: Ako Vlada opstane, insistiraće se na “Otvorenom Balkanu”

Srđan Vukadinović

– Temeljni ugovor je potpisan, a ako Vlada nastavi da funkcioniše, insistiraće se na “Otvorenom Balkanu” kao modelu povezivanja pet balkanskih država – naveo je Vukadinović. On je istakao da, ukoliko se bude glasalo za smjenu, onda Dritan Abazović neće biti premijer, niti će biti ista struktura ministara.

– Vjerovatno će oni koji je podrže tražiti da bude poštovana izborna volja od avgusta 2020. godine, a ta izborna volja kaže da Demokratski front treba da ima svog premijera. Protivnik su ambasade i nevladine organizacije (NVO). URA je uvela kompletan NVO sektor u izvršne organe vlasti, tako da je danas NVO sektor postao vladin sektor. Demokrate će prelomiti, a kod njih postoji ostrašćenost i želja za revanšizmom. Vjerovatno će njihov zahtjev biti da Aleksa Bečić bude predsjednik parlamenta, a vidimo da su podnijeli krivičnu prijavu protiv Danijele Đurović. Nije isključeno i da traže premijera i da pokušaju uz tehničku vladu da pripreme izbore – rekao je naš sagovornik.

Prema njegovom mišljenju, situacija trenutno najviše zavisi od Demokratske Crne Gore.

– Oni se neće izjašnjavati o tome do poslednjeg dana. Govori se da je glasanje za vladu zapravo glasanje za Temeljni ugovor ili protiv njega. To nije tačno, jer je mnogo veći ulog u pitanju. Situacija će biti komplikovana. DF je prokockao svoju šansu iz 2020. godine i danas preživljavaju to da nisu bitan faktor u podršci ovoj vladi. Što prije treba ići na vanredne izbore, a izbori ne smiju biti slika prethodnih, u smislu da strane ambasade kreiraju vladu. Vlada mora biti slika izbornih rezultata – podvlači Vukadinović.

Vukadinović je istakao da izvršna vlast na čelu sa Dritanom Abazovićem prilikom formiranja nije imala šansu za uspjeh.

– Navodno je bila za evropske integracije i za rješavanje strateških ciljeva, koji bi pomogli da se brže uđe u Evropsku uniju (EU). Međutim, EU integracije su bile vezane za izbor sudija Ustavnog suda, Sudskog savjeta, a od toga nije bilo ništa. Vlada nije shvatila da te promjene ne može postići u kratkom roku na koji je oročena, a to je godinu dana, a vidimo da možda neće izdržati ni pet mjeseci. Ni da traje godinu dana, ne može na ozbiljan način pristupiti ovim stvarima, koje bi dovele do zatvaranja poglavlja. Vlada nije shvatila svoju ključnu ulogu, a to je da pripremi izbore – naveo je naš sagovornik.

Preme njegovom mišljenju, Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) nisu podnijele inicijativu za nepovjerenje odmah nakon glasanja zbog toga što nisu imale dovoljno snage za takav potez.

– Ostaje da je tekst Temeljnog ugovora potpisala Vlada koju podržava DPS, a SDP je u njoj i oni od toga ne mogu pobjeći. Oni su podržavali vladu koja je donijela tekst sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i potpisali su ga. Trebalo je da oni odmah idu na nepovjerenje, a to nisu uradili jer su kalkulisali i bili svjesni svoje slabosti. Zanimljivo je to što ako vlada ne padne, u njoj kao ministri ostaju i Ranko Krivokapić Raško Konjević. Oni su morali podnijeti ostavke istog trena kada je potpisan Temeljni ugovor, ali to nisu uradili. Trenutno imamo vladu međusobnih slabosti svih njenih konstituenata – zaključuje analitičar.

DPS nema koalicioni kapacitet

Vukadinović kaže da je Demokratska partija socijalista (DPS) trenutno dosta slaba kao partija, jer nemaju koalicioni kapacitet, a ne umiju da funkcionišu kao opozicija.

– Oni i podržavaju ovu vladu sa namjerom da poboljšaju svoj koalicioni kapacitet. Potajno su se nadali da poslije izbora mogu imati URA i možda SNP za koalicione partnere. Nije sporno da će DPS imati većinu nakon izbora, ali opet neće moći da formira vladu. Pokazalo se da manjine nisu za ozbiljnu priču, to jeste da će uvijek biti uz vlast i da zaboravljaju šta je juče bilo, ali to je tako i u drugim državama Balkana. Glasovi SDP-a su uzeti DPS-u na Cetinju i tako će biti u mnogim opštinama. Takođe, u trenutnoj vladi su URA i SNP, koje su nesigurne kada je u pitanju prelazak cenzusa. Imamo simbiozu političkog straha od marginalizacije. Pokazalo se da DPS ne zna da funkcioniše u opoziciji, a URA i SNP mogu nestati sa političke pozornice – navodi Vukadinović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pojačani apetiti većine dovode do povećanja broja ministarstava

Vukadinović: Glasanje o nepovjerenju Vladi pokazaće ko je istinski za smjenu

Crna Gora nikad nije bila u većoj krizi

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

SDT formiralo predmet protiv tri člana Odbora i v.d. direktora Regionalnog vodovoda

ANALIZA ĐUKANOVIĆEVE PORUKE: Predizborna poslanica

Katnić još avgusta 2021. istraživao veze članova škaljarskog klana i generalnog sekretara Vlade

(FOTO/VIDEO) Veliki požar u Baru, magistrala zatvorena, obustavljen i željeznički saobraćaj, ugrožene kuće, naselja ostala bez struje…