test

Vukadinović: Mandić i Bečić doživjeli fijasko, Milatović čovjek crkve

Standard

23/03/2023

18:59

Bilo je očekivano da lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović uđe u drugi krug predsjedničkih izbora i komotno osvoji najveći broj glasova - ocijenio je za Pobjedu politički analitičar Srđan Vukadinović.



On je istakao i da su ovo najznačajniji predsjednički izbori u Crnoj Gori u posljednjih 30 godina, te da je cjelokupna regionalna i svjetska javnost upućena na ove izbore jer od njih, kako je dodao, zavisi sudbina regiona, odnosno da li će se krenuti mirnim tokovima ka evropskom putu ili će se upasti u haos iz devedesetih godina zbog upliva drugih država.

Podrška pokretu Evropa sad raste

Naglašava da se velika borba vodila između kandidata pokreta Evropa sad (PES) Jakova Milatovića, lidera Demokrata Alekse Bečića i kandidata Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića, kao i da su najveće šanse za ulazak u drugi krug bile upućene upravo Mandiću.

– Mislilo se da će uspjeti i zapravo najveća borba bila je za ulazak u drugi krug, kako neka partija ne bi doživjela ovoliki poraz i fijasko, koji se dogodio DF-u i Demokratama. Sa druge strane, ulaskom u drugi krug Milatović je potvrdio da trend podrške pokretu Evropa sad raste i da je taj broj znatno veći od očekivanog – kazao je Vukadinović.

Mandić i Bečić su, prema njegovim riječima, glavni gubitnici ovih izbora, jer ih je, dodaje, isključiva retorika i mržnja prema Đukanoviću dovela do ovakvih rezultata.

– Procenat od 60 odsto osvojenih glasova na koje se pozivaju Mandić i Bečić je samo “anti-dpsovski” broj glasova. Nisu shvatili da ih želja za revanšizmom i mržnja prema Đukanoviću vodi ka političkom sunovratu. PES će ih u potpunosti marginalizovati i DF i Demokrate će postati beznačajni politički subjekti. “Evropa sad” u ovim izborima nije imala značajnu podršku, osim par nevladinih organizacija. Oni koračaju sami, svjesni da bi im saradnja sa bilo kojim drugim političkim subjektom oštetilo rejting, kao što je URA naštetila Demokratama – ustvrdio je Vukadinović.

Smatra da je Mandićeva i Bečićeva podrška Milatoviću samo deklarativna, zbog potencijalnih saradnji u budućnosti te da ih potajno smatraju velikim protivnicima koji im uzimaju biračko tijelo.

– Taj slučaj se neće dogoditi sa DPS-om, iako se manipuliše sa time, PES im neće oduzeti glasove jer onih Đukanovićevih 60.000 glasova manje o kojima se govori u odnosu na 2018. godinu su glasovi manjinskih naroda i dijaspore. Ukoliko se u drugom krugu ponovi taj broj glasova u punom kapacitetu onda će borba biti do kraja neizvjesna i Milatović neće biti siguran pobjednik – podvukao je on.

Dobar rezultat koji je ostvario Milatović vidi iz više razloga.

– Mandić je promijenio retoriku, i to se nije svidjelo ortodoksnim biračima DF-a koji su učvršćeni duboko u ekstremni nacionalizam i kleronacionalizam, pa im se nije dopala ideja pomiriteljstva. Pitanje je šta znači to pomirenje jer se u Crnoj Gori niko nije svađao, sasvim normalno građani idu u Srbiju kao i oni kod nas, ne dešava se ništa ni u drugim državama. Političari su oni koji treba da se pomire. I očito je Mandić mislio da pruži ruku DPS-u, jer ako je neko izričit da neće da ide sa nekim u koaliciju, a pojavi se sa ovakvom idejom pomirenja, više nego očigledno je da tu i leži da nepomirljivost i upravo zato je i doživio takav fijasko – istakao je analitičar.

Bečić doživio loš rezultat zbog podrške GP URA

Vukadinović smatra da je Aleksa Bečić doživio loš rezultat jer ga je podržala URA.

– Mnogo je veća šteta od URE nego korist. Bečić je dobio manje glasova nego na parlamentarnim izborima 2020. godine, trenutno ima devet poslanika. Danas, zajedno sa URA-om, kada se rezultat pretoči u broj poslanika, to je svega osam poslanika Demokrata i URE zajedno. Bečić je do sada vodio politiku „nemiješanja u svoj posao“, što je bila jedna hladna i inerntna politika – ukazao je on.

Pokret Evropa sad, prema njegovim riječima, predstavlja veliku prijetnju DF-u, Demokratama i URI jer im upravo oni, ističe, uzimaju glasače.

– DPS je, sa druge strane, stabilizovao biračko tijelo na nekih 36 – 38 odsto glasova. Ipak, treba napomenuti da Đukanović sada ima veome male koalicione partnere koje čine SD i LP, a pitanje da li bi neka od njih prešla cenzus. Tako da je izborni kapacitet DPS-a stabilizovan, što i danas iznosi 30 poslanika koliko je bilo i nakon 30. avgusta 2020. godine. Sa tim brojem poslanika DPS će nastaviti da pobjeđuje na izborima, bez obzira na koalicioni kapacitet – smatra Vukadinović.

Komentarišući prvi krug predsjedničkih izbora, osvrnuo se na izjave pojedinih kandidata koji, kako je naveo, zbog svoje nemoći i poraza govore da je 60 odsto „avgustvovske većine“ naraslo procenat koji je osvojio Đukanović.

– To nije tačno, ta većina koja je postojala u avgustu 2020. godine, danas je na svega 30 odsto glasova, jer je 29 odsto dobila vanparlamentarna stranka odnosno Pokret Evropa sad koja se ne može svrstati među tom većinom, jer nije ni postojala ni učestvovala na parlamentarnim izborima 2020. godine – napominje Vukadinović.

Zbog toga, kako ocjenjuje, drugi krug predsjedničkih izbora izaziva ovoliku pažnju.

– Prvi krug je ipak bio lagodan jer se vodila borba između, praktično četiri kandidata, za koje se može reći da su „združena većina“ iz avgusta 2020. godine, a Crna Gora nema tu većinu još od aprila 2022. godine, jer ta većina nije formirala 43. vladu i nije izglasala nepovjerenje istoj vladi. Ta većina je dokazala i 4. januara kao i 16. marta kada je Skupština raspuštena, da se ona ne može okupiti, kako bi rekonstruisali postojeću i formirali novu Vladu, što je nezamislivo po svim osnovama – podsjeća on.

PES prijetnja za DF, Demokrate i URU

Vukadinović smatra da se u ovom trenutku vodi velika borba između DF-a, Demokrata i URE jer im Pokret „Evropa sad“ odvlače glasače dok oni, prema njegovim riječima, tonu sve dublje.

– Ako procenat glasova pretočimo u brojeve poslanika, Bečić i URA zajedno imaju osam poslanika, a DF umjesto 27 koliko je imao 2020. godine, sada ima 15 ili 16 poslanika. Sada je PES mnogo veća opasnost DF-u i Demokratama od Đukanovića jer im odnose glasove. U svakom slučaju prvi krug je donio iznenađenje u smislu broja glasova koje je osvojio Milatović, ali ta cifra se prelila iz Demokrata i DF-a. Pri tome, URA je totalno nestala, što je veoma dobro jer je ona zapravo bila najveća šteta posle izbora 30. avgusta. Nije to bila ni SPC, ni DF već samo URA, jer je to politički subjekat kojem istina i dogovor nisu bili u prvom planu, nego očigledno nešto sasvim drugo – ukazao je Vukadinović.

Podsjeća da je predsjednički kandidat Jakov Milatović ranije izjavio da se iz inostranstva vratio kako bi podržao litije.

– Ne treba zaboraviti da je Milatović čovjek crkve koji je izjavio da se iz inostranstva vratio kako bi podržao litije. I naravno da će crkva i u ovim izborima igrati veliku ulogu, pokušaće da mobilišu glasače, ali ipak snaga tih litija nije više ista kao kada je Amfilohije Radović bio živ jer je on bio glavni koordinator i organizator svega. Danas taj uticaj nije toliko velik jer su učesnici litija vidjeli da su zloupotrebljeni i da nisu dobili što im je bio obećano – rekao je on.

Drugi krug

Kada je riječ o drugom krugu predsjedničkih izbora, Vukadinović navodi da će to biti i neka vrsta protesta građana zbog cjelokupnih dešavanja na političkoj sceni.

– Crna Gora predstavlja i jedan regionalni fenomen, jer se preko naše države, odnosno predsjedničkih izbora posmatra i mjeri stabilnost Balkana – da li će ostati na putu evropskih integracija ili će doći do dekonstrukcije koji će unazaditi život u ovom dijelu Evrope. Zato mislim da je drugi krug izbora više od proste matematike, sabiranja glasova i od toga ko će kome dati podršku, a kome ne – ocijenio je Vukadinović.

Drugi krug će, prema njegovim riječima, biti veoma složen proces, ne samo za Crnu Goru, već i za cijeli Balkan i Evropu.

SDP-u potrebna temeljna promjena

Govoreći o izbornom rezultatu kandidatkinje Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović-Stanković, naš saogvornik kaže da to nije bila dobra odluka.

– Vuksanović-Stanković nije trebalo da se kandiduje na predsjedničkim izborima, prije svega zato što bi suverenistički blok bio jedinstven u nastupu jednog kandidata. Ona je na ovim izborima testirala kapacitet svoje stranke, vidjevši da je je taj kapacitet veoma loš i da je on na ivici cenzusa, tačnije ispod cenzusa, ukoliko budu odlučili da nastupaju samostalno na predstojećim parlamentarnim izborima – rekao je Vukadinović.

Podnošenje ostavke vidi kao odgovoran potez i čin koji bi trebalo da slijede i ostali političari.

– Prije svega, tu mislim na političare iz DF-a i Demokrata koji su doživjeli katastrofalni poraz jer nisu ušli u drugi krug. Navodno se predstavljaju kao pobjednici, ali oni to nisu – naglašava Vukadinović.

Smatra da je SDP-u kao partiji potrebna temeljna transformacija, prevashodno u svojim idejama i proevropskim određenjima.

– Socijaldemokratska partija ne može svoju politiku bazirati na događajima iz devedesetih godina. Nije sporan značaj tih događaja, ali život teče brzo, interesi i potrebe građana se mijenjaju, pojavljuju se novi politički subjekti. Smatram da im je potrebna velika reforma ukoliko žele da pređu cenzus i uđu u Skupštinu sa minimalnim brojem poslanika. Takođe, nijesam nijesam siguran da će ovaj procenat glasova koji je osvojila na izborima baš ići Đukanoviću u drugom krugu – ocijenio je Vukadinović.

Ohrabruju poruke dijaspore

Komentarišući vrlo mali procenat pripadnika manjinskih naroda u prvom krugu predsjedničkih izbora, Vukadinović navodi da je primjetno da u opštinama poput Tuzi, Plava, Gusinja nije bila velika izlaznost. Ipak, kako kaže, ohrabruju poruke koje stižu iz same dijaspore.

– Vidjećemo što će uraditi pripadnici manjinskih naroda i njihove stranke jer nije bila velika izlaznost u opštinama gdje uglavnom žive, kao što su Tuzi, Plav, Gusinje.. Treba uzeti u obzir i da ih je većina u dijaspori. Iz rukovodstva dijaspore dolaze glasovi da oni ovu situaciju neće lako prepustiti i da u drugom krugu mogu mnogo doprinijeti – poručio je on.

Ne smatra da je Jakov Milatović „sigurni pobjednik“ predsjedničkih izbora jer postoji više primjera gdje su „favoriti“ ulazili u drugi krug, a izlazili kao gubitnici.

– Imamo primjer Borisa Tadića u Srbiji kada su mu ankete u prvom krugu davale šanse kao sigurnom pobjedniku, pa je ipak u drugom bio poražen od Tomislava Nikolića. Drugi krug izbora nije samo matematika, već širok proces čije rezultate ćemo vidjeti 2. aprila – zaključio je Vukadinović.

Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)