test

Vukčević: Samo Ustavni sud može odlučiti da li je Đukanović povrijedio Ustav

Standard

26/09/2022

19:07

Isključivo Ustavni sud može odlučivati da li je predsjednik države Milo Đukanović povrijedio Ustav, ocijenio je doktor pravnih nauka Miloš Vukčević gostujući u emisiji ''Tema'' na Televiziji E.



„Pred nama su dvije inicijative. Jedan predlog je uputio predsjednik Đukanović za skraćnje mandata Skupštini, a drugi je predlog za pokretanje postupaka za utvrđivanje da li je predsjednik Đukanović povrijedio Ustav. Taj predlog može pokrenuti najmanje 25 poslanika, što je učinio 41 poslanik i taj predlog, ukoliko bude izglasan u Skupštini i dobije potrebnu većinu, biće upućen Predsjedniku države na izjašnjenje, a potom će biti dostavljen Ustavnom sudu, koji će u krajnjem odlučiti da li je predsjednik Đukanović povrijedio Ustav ili nije“, objasnio je Vukčević.

Pošto Ustavni sud donese odluku, napominje, odluka o eventualnoj povredi Ustava se dostavlja Skupštini koja u krajnjem odlučuje o razrješenju Đukanovića.

„Pravna norma u Ustavu je jasna, dakle o tome odlučuje Ustavni sud i on o tome odlučuje u svojoj redovnoj proceduri od većine ukupnog broja sudija. U ovom slučaju potrebno bi bilo četvoro sudija, koje mi nemamo“, navodi Vukčević.

Smatra da je najbolji izlazak iz institucionalne i pravne krize u kojoj se država nalazi, da politička elita izabere sudije Ustavnog suda.

„Svaki birač ima pravo da podnese ustavnu žalbu Ustavnom sudu na odluku Državne izborne komisije. Zato bi politička elita morala da sjedne i izabere sudije Ustavnog suda. To je najbolje rješenje. Ne bi trebalo da se vode političkim interesima. Među 19 kandidata ima onih sa profesionalnim referencama, uglednih ličnosti i pravnika iza kojih stoji iskustvo i neshvatljivo je da se među tih 19 ljudi ne može naći četvoro koji će biti izabrani u Ustavnom sudu. Stručni kriterijum mora biti isključivi kriterijum“, ističe Vukčević.

Smatra i da se sa izborom sudija Ustavnog suda uveliko kasni.

„U najbržoj mogućoj proceduri, s obzirom da prvi put Skupština glasa sa dvije trećine, a da najbrže može ponovo glasati za mjesec dana, sudije se ne mogu izabrati prije kraja novembra. Proces se odužio i očigledno da će se odluka čekati“, kazao je Vukčević.

Sociolog Andrija Đukanović smatra da se sa predlogom mandatara za sastav nove Vlade kasnilo zbog toga što je, kako je ocijenio, politička elita neodgovorna i zato što se vodi isključivo partijskim interesima.

„Postoji jedan neiskren pristup u rješavanju tog pitanja među članovima stare parlamentarne većine. Možemo smatrati neodgovornim i to što nemamo izabrane sudije Ustavnog suda. Imali su vremena i to da urade. To se izgubilo u političkim borbama oko prevlasti“, kazao je Đukanović.

Smatra da na odluke crnogorskih političara imaju uticaj međunarodna zajednica, ali i susjedne zemlje.

„Dosta se govori o interesima susjednih zemalja, prije svega Srbije, koja ima preko predsjednika Vučića direktan upliv. Premijer Abazović se optužuje da je pod uticajem predsjednika Srbije, zarad ostvarivanja nekih njihovih interesa. Vjerujem da i tu ima neke tačnosti“, ističe Đukanović.

Đukanović se boji da bi se mogla desiti situacija da se u Skupštini izglasa nepovjerenje predsjedniku Đukanoviću i bez mišljenja Ustavnog suda, čime bi se situacija mogla zaoštriti.

„Mogući su radikalni potezi, u smislu protesta, izlaska na ulice, vaninstitucionalnih aktivnosti, što svakako nije dobro u ovoj situaciji u kojoj se nalazi naše društvo koje je duboko podijeljeno, tenzično već duži niz godina. Čini se da je to najgora solucija koja može da se desi ovoj državi“, naglašava Đukanović.

Smatra da ovakva situacija odgovara URI i njenim koalicionim partnerima koji se, vjeruje, neće dobro kotirati na predstojećim izborima.

Ipak, napominje da se ne može zaboraviti ni na odgovornost DPS-a za stanje u kom se društvo danas nalazi.

„Stepen kriminaliteta, organizovanog kriminala, korupcije, sve je to posljedica vladavine DPS-a proteklih 30 godina. Nekako se stvara slika u posljednje vrijeme da je do 20. avgusta 2020. ova država funkcionisala kao država Skandinavije, da je sve bilo uređeno, a znamo da nije bilo tako. U ove dvije godine se nije mnogo postiglo, koristili su se dobro poznati metodi vladanja i modeli ponašanja. Predsjednik je rekao da su izvukli neke pouke, ali nije precizirao koje. Ne vidim da su kadrovskim rješenjima donijeli neke promjene. Problem našeg društva je što postoji razlika izmđu vizije koja je evropska, a ne ponašamo se tako. Vidjećemo ako se DPS ponovo vrati na vlast da li je izvukao pouke“, napominje Đukanović.

Izvor: TV E
Izvor (naslovna fotografija):

TV E

Ostavite komentar

Komentari (0)