VUKČEVIĆ: Sjednica OIK nepotrebna, rezultati izbora kad Ustavni sud odluči po žalbama

Predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević rekao je Pobjedi da će sjednicu te komisije zakazati kada se za to steknu uslovi, odnosno kada Ustavni sud donese odluku o žalbama koje su podnešene.
VUKČEVIĆ: Sjednica OIK nepotrebna, rezultati izbora kad Ustavni sud odluči po žalbama

Ilustracija

Prethodno su članovi Izborne komisije Glavnog grada Nikola Terzić i Radosav Jokić od Vukčevića tražili da zakaže sjednicu i predložili dnevni red sa jednom tačkom: Upoznavanje članova Izborne komisije sa obavještenjem Ustavnog suda.

Taj zahtjev potpisali su i članovi OIK-a Željko Vujotić, Dragan Prelević, Janko Odović, Ljiljana Jokić Kapa, Marko Mihailović i Vladimir Vujović.

Vukčević je odgovorio na zahtjev i članovima OIK-a dostavio obavještenja Ustavnog suda koja su tražili, nakon čega je ustvrdio da ne postoji potreba da se održi sjednica Komisije sa predloženim dnevnim redom.

Obavještavam vas da ću sjednicu sazvati kad se za to bude ukazala potreba, shodno odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika, na način propisan odredbana člana 11/stav 1 poslovnika o radu Komisije – naveo je Vukčević u dopisu.

Komentarišući ovu situaciju Vukčević je Pobjedu uputio na član 11 Poslovnika o radu Komisije u kojem stoji da predsjednik Komisije saziva sjednicu i predlaže dnevni red kada postoji potreba za radom po sopstvenoj inicijativi ili na zahtjev najmanje tri člana stalnog sastava Komisije.

Kako su zahtjev za sazivanje sjednice potpisala samo dva člana stalnog saziva Komisije (Terzić i Jokić), Vukčević je pojasnio da nije ispunjen uslov iz člana 11/ stava 1 Poslovnika OIK-a.

Zanimljivo je da su zahtjev za sazivanje sjednice OIK-a članovi uputili nakon saopštenja Vukčevića u kojem je rekao da će konačne rezultate lokalnih izbora u Podgorici utrvditi nakon što Ustavni sud odluči o 14 žalbi koje su podnijete ovoj instanci.

Prilikom utvrđivanja konačnih rezultata lokalnih izbora u Podgorici 23. oktobra izborna Komisija Glavnog grada će postupati u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika kojim je propisano da OIK utvrđuje konačne rezultate izbora za odbornike u roku od 12 sati od konačnosti ili izvršnosti odluka donešenih po žalbi – saopštio je ranije Vukčević.

Tome u prilog govori i mišljenje koje je Državna izborna komisija (DRI) dala u istoj pravnoj stvari, a u slučaju OIK Plav.

OIK Plav je uputila zahtjev za mišljenje DIK-u vezano za proglašenje konačnih rezultata u situaciji kada je izborna lista LDSH-DSA Per Shqiptaret podnijela žalbu Ustavnom sudu na rješenje DIK koju Ustavni sud nije razmatrao.

Kako je postupak po predmetnoj žalbi pokrenut pred Ustavnim sudom mišljenja smo da OIK Plav ne može proglasiti konačne rezultate izbora iz razloga što Ustavni sud nije odlučio po žalbi nosioca izborne liste LDSH Per Shqiptare Mehmet Gjonbalaj – navodi se u mišljenju koje je DIK uputio OIK Plav.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Dizdarević: Ubjedljiva pobjeda u Bijelom Polju, DPS osvojio 18 mandata

HRA: Lokalni izbori i kršenje prava na djelotvorni pravni lijek za zaštitu biračkog prava

DIK u odgovoru za Standard: Pojedine OIK potvrdile nepravilne liste, rokovi istekli i ne možemo da reagujemo

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Načelniku Istražnog zatvora opet bačena bomba na kuću: Spasojević pronašao eksplozivnu napravu u dvorištu

Saobraćajna nezgoda u blizini Cijevne: Sudar tri vozila, povrijeđena jedna osoba

Vanja Milinković Savić umalo “udavio” Džaku

BEŠIĆ: “Pozorište u kući” je najbolja alegorija, partije funkcionišu na štetu građana