Vuković-Sekulović: “Skupština građana” veliko dostignuće i uspjeh za parlament i državu

Skupština Crne Gore, u saradnji sa Evropskim parlamentom, organizovala je drugu ''Skupštinu građana'', inovativni instrument za učešće građana u procesu odlučivanja i kreiranja politika. Tokom foruma održanog 24. i 25. septembra 2022. godine u Podgorici, građani su precizirali i formulisali stavove i preporuke na temu korupcije u zdravstvu i javnom sektoru, a govoreno je i o mogućim strategijama kojima bi ovu problematiku trebalo rješavati sistemski, saopšteno je iz Skupštine.
Vuković-Sekulović: “Skupština građana” veliko dostignuće i uspjeh za parlament i državu

Foto: Skupština CG

Otvarajući forum u ime Skupštine Crne Gore, zamjenica generalnog sekretara Skupštine Milena Vuković-Sekulović istakla je da je ,,Skupština građana” jedinstveni projekat Skupštine Crne Gore koji predstavlja veliko dostignuće i uspjeh ne samo za parlament već i za državu.

Vuković-Sekulović je naglasila da je ,,Skupština građana” iskorak koji je važno napraviti u cilju šireg uključivanja građana u političke procese, jačanja povjerenja u demokratske institucije i pružanja doprinosa razvoju građanskog aktivizma u Crnoj Gori.

Grupa od 50 građana koja je učestvovala na prvoj „Skupštini građana”, i na drugom forumu razgovarala je o mjerama za borbu protiv korupcije u zdravstvu i javnom sektoru.

“Građani su u neposrednom razgovoru sa predstavnicima klubova poslanika Skupštine Crne Gore poslanicima Daliborkom Pejović, Dejanom Đurovićem, Tamarom Vujović, Vladanom Raičevićem i Boženom Jelušić razmotrili stepen realizacije prvobitnih preporuka, diskutovali o stavovima građana povodom date teme, kao i konkretnim predlozima za rješavanje ključnih pitanja za građane u oblasti zdravstva i javnog sektora”, naveli su iz Skupštine.

Nakon dva dana debate, učesnici ,,Skupštine građana” su, dodaju, usvojili preporuke kvalifikovanom većinom, koje će biti zvanično predstavljene poslanicima Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta tokom posebnog sastanka u Skupštini Crne Gore.

“Crna Gora je prva država van Evropske unije koja je na ovaj način neposredno uključila građane u svoj rad, a Skupština Crne Gore prvi parlament u kojem su realizaciju ovog inovativnog projekta podržale institucije Evropske unije. Druga „Skupština građana’’ održana je u saradnji i pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta i uz podršku organizacija civilnog društva CEDEM i CDT”, zaključuju u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Održana “Skupština građana”: Predstavnici građani iznijeli preporuke za borbu protiv korupcije u zdravstvu i javnom sektoru

Smijenjen Aleksa Bečić

Darmanović: Manevar Vlade ima vrlo slabe šanse za uspjeh

Bilčik Bečiću: Vaša Skupština pokazuje regionalno liderstvo u otvorenosti i demokratskom razvoju

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Đukanović: Tragikomični pokušaji aktuelne parlamentarne većine da pobjegne od izbora, vrijeme je da se na vlast vrati DPS

Laličić: Sud u Londonu potvrdio nestručnost Milatovića, grobar crnogorske ekonomije građane može koštati dodatnih sto miliona eura

Medojević Abazoviću: Ispitaćemo tvoje veze sa klanovima i o tome obavijestiti naše američke partnere

Sjećate li se Ruženjke iz filma “Varljivo leto”, sa kojom je Štimac izgubio nevinost: Varala je supruga a danas izgleda OVAKO…