test

Vuksanović Stanković, Strujić Harbić, Nimanbegu i Mugoša neće učestvovati u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu

Standard

15/06/2021

14:50

Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva je trebao da bude mjesto dogovora, kompromisa i afirmacije demokratske i političke ozbiljnosti i odgovornosti aktera na političkoj sceni, saopštili su danas članovi Odbora iz redova opozicije Draginja Vuksanović Stanković, Kenana Strujić Harbić, Genci Nimanbegu i Boris Mugoša.

Oni poručuju da zbog neregularnosti neće više učestvovati u Odbora, jer smatraju da ne postoji suštinska namjera parlamentarne većine za realizacijom ciljeva zbog kojih je Odbor obrazovan, a to su sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva i uspostavljanje punog povjerenja javnosti u izborni proces.

“Mi, članovi Odbora iz opozicije, smo od samog početka njegovog rada pokazivali veoma posvećen odnos prema svim njegovim zadacima. O tome između ostalog svjedoči i činjenica da je u okviru radnih grupa Odbora upravo najviše uradjeno u onoj kojom je rukovodila članica Odbora iz opozicije. Takođe, prisustvovali smo i svim sjednicama Odbora sa ciljem da se stvore neophodne pretpostavke za njegov kvalitetan, odnosno učinkovit rad”, navode u saopštenju.

Nažalost, dodaju, već kod kompletiranja sastava Odbora pridruženim članovima iz reda NVO i akademske zajednice, članovi Odbora iz reda parlamentarne većine su pokazali manjak volje za dijalogom i kompromisom, a višak politizacije cijelog ovog procesa i pristupa koji u prvi plan ima kriterijum političke poželjnosti a ne kvalitet ponuđenih referenci.

To je posebno, dodaju, došlo do izražaja prilikom izbora predstavnika akademske zajednice.

“Naime, na prvom javnom pozivu za izbor dva pridružena člana Odbora iz reda akademske zajednice nije bilo prijavljenih kandidata. Nakon toga raspisan je drugi javni poziv na kojem su se prijavila dva kandidata. Oko jednog kandidata je na poslednjoj sjednici Odbora postignuta saglasnost prisutnih članova da ne ispunjava uslove javnog poziva i prešlo se na glasanje oko prijavljenog kandidata za kojeg je utvrđeno da ispunjava uslove javnog poziva”, ističu u saopštenju.

U pitanju je kandidat koji je već duži niz godina na domaćoj i na međunarodnoj sceni javno prepoznat upravo po ekspertizi u izbornoj problematici.

“Radi se o kandidatu koji je koordinirao monitoringom svih nacionalnih izbora u Crnoj Gori od 2000. do 2012. godine i između ostalog, kao jedan od predstavnika građanske inicijative, svojevremeno zastupao na plenarnom parlamentarnom zasijedanju nekoliko zakonskih rješenja koji su među zadacima i aktuelnog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu. Navedeni kandidat je Generalni sekretar Evropske mreže organizacija za monitoring izbora ENEMO, član Upravnog odbora globalne mreže posmatrača izbora GNDEM i učesnik brojnih međunarodnih misija za nadgledanje izbora. Devet puta je bio šef Međunarodnih posmatračkih misija za nadgledanje izbora (ENEMO), a trenutno vodi misiju nadgledanja izbora u Moldaviji. Ima objavljenje radove u međunarodnim časopisima i kjnigama renomiranih stranih izdavača i jedini je univerzitetski profesor izbornih sistema u Crnoj Gori”, ističu u saopštenju.

U situaciji, poručuju, kad postoji samo jedan kandidat i to neko ko ima sve navedene reference, koje apsolutno odgovaraju uslovima javnog poziva, glasovima protiv i uzdržan šest od sedam članova Odbora iz reda parlamentarne većine taj kandidat nije dobio potrebnu većinu da bude pridruženi član Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

“Podsjećamo javnost da pridruženi članovi Odbora iz reda NVO i akademske zajednice nemaju pravo odlučivanja u Odboru već je njihova uloga da svojom ekpertizom doprinesu donošenju kvalitetnijih zakonskih rješenja, što dodatno poteze parlamentarne većine čine diskutabilnim. Sve navedeno ukazuje da u dosadašnjem radu Odbora kod parlamentarne većine ne postoji suštinska namjera da se realizuju ciljevi zbog kojih je Odbor obrazovan a to su sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva i uspostavljanje punog povjerenja javnosti u izborni proces”, pojašnjavaju iz Odbora.

Zbog toga, oni, članovi Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu iz reda opozicije, neće dalje učestvovati u ovakvom radu Odbora dok se ne kreira ambijent u kojem će dijalog i kompromis u njegovom radu biti važniji od partikularnih uskopartijskih interesa baziranih na principima poželjnih i nepoželjnih partnera u cijelom ovom procesu.

“Kompleksnost društveno-poličkog ambijenta i neophodnost unapređenja izbornog ambijenta zahtijevaju da se sa terena priče o reformama i neophodnom dijalogu pređe na konkretna djela, odnosno da se fokus sa puke forme pomjeri na suštinu. O cijeloj problematici ćemo obavijestiti Delegaciju EU u Crnoj Gori i predsjednika Parlamenta, sa ciljem da se stvore sve neophodne pretpostavke za eventualni dalji rad Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, odnosno našu participaciju u njegovom radu jer bez predstavnika opozicije Odbor nema kvorum za rad”, navode u saopštenju.

Ostavite komentar

Komentari (0)