Izvor: Pobjeda

Vukšić patriote evidentira pod stavkom “nasilni ekstremizam”

Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić pronašao je ''pravni osnov'' pa je djelovanje crnogorskih patriotskih organizacija u zvaničnim dokumentima podveo pod stavku ''nasilni ekstremizam'', a kojom se tretira djelovanje navijačkih grupa, profašistickih organizacija, skinheda i drugih desnicarskih udruženja kojima mogu biti narušene bezbjednosne prilike u zemlji.
Vukšić patriote evidentira pod stavkom “nasilni ekstremizam”

Ilustracija

Pobjedi se javilo više službenika Agencije koji upozoravaju da je Vukšic djelovanje operativaca usmjerio na patriotske organizacije, a zabranio im da tretiraju „srpski ekstremizam“ koji je decenijama definisan kao bezbjednosni problem.

” Operativcima je naloženo da ne prikupljaju podatke i dostavljaju informacije o namjerama i konkretnim aktivnostima srpskih ekstremistickih struktura iz zemlje i regiona vezano za hirotonisanje mitropolita Joanikija, a koje su neuporedivo opasnije po nacionalnu i javnu bezbjednost Crne Gore od najavljenih protesta patriotskih organizacija i građana koji najavljuju okupljanje na Cetinju 4. septembra kada se očekuje ceremonija ustoličenja ovog episkopa Srpske pravoslavne crkve”, kazali su Pobjedi izvori iz ANB.

KONTROLA

Upozoravaju da operativci Agencije ne smiju dostavljati centrali brojna saznanja koja imaju o aktivnostima srpskih ekstremističkih struktura, uključujući i podatke da namjeravaju da angažuju pripadnike kriminalnih organizacija iz zemlje i regiona da „brane“ Cetinjski manastir od crnogorskih građana.

” Operativci Agencije došli su do podataka da je više centara iz Crne Gore, ali i okolnih zemalja angažovano na regrutovanju pripadnika kriminalnih i navijačkih grupa koje namjeravaju da uoči 4. septembra dovedu do Cetinja, kako bi zaštitili interese SPC”, ističu oni.

Jedan od tih centara, tvrde Pobjedini sagovornici, je predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević.

” Naši operativci imaju podatke da je on već mobilisao pripadnike „budvanske kriminalne grupe“, odnosno škaljarskog klana, a posredstvom njih i njihove saradnike iz Srbije i entiteta BiH Republike Srpske da budu na Cetinju i sukobe se sa crnogorskim građanima”, naglašavaju oni. 

Dio te ekipe ,,jakih momaka“, koji su u evidencijama tretirani kao bezbjednosno interesantne osobe bio je izuzetno aktivan prošle godine u pokušaju nasilnog zauzimanja zgrade Opštine u Budvi. Neki od njih su, nakon 30. avgusta, zauzeli i pozicije u lokalnoj upravi, što omogućava da klan koji stoji iza njih ima razne pogodnosti za ,,operacije“ koje sprovode u biznisu, legalnom i nelegalnom. Tvrde i da je Vukšic uključen u citavu operaciju i da pruža Careviću obavještajnu i logističku podršku. 

” Vukšic je, po instrukcijama premijera Zdravka Krivokapića, ali i zbog licne pozicije, čvrsto motivisan da, bez obzira na posljedice, omogući hirotonisanje Joanikija na Cetinju. Računaju da ce Krivokapić na taj način ponovo dobiti podršku Srpske crkve koju je u potpunosti izgubio zbog dešavanja oko temeljnog ugovora. Vukšic vjeruje i da će on uspjeti da „zacementira“ svoju poziciju „vladara iz sjenke“ “, objašnjavaju oni.

Dodaju da je Vukšic uvođenjem stavke „crnogorski ekstremizam“ prekršio zakonske norme s obzirom na to da nijednim strateškim dokumentom, kako stare tako i nove Vlade, crnogorski ekstremizam nije prepoznat kao bezbjednosni rizik.

” Nema ga u Strategiji za nacionalnu bezbjednost, Programu rada ANB koji svake godine donosi Vlada, itd… Samim tim, Agencija nema pravni osnov da prikuplja podatke o „crnogorskom ekstremizmu“, jer on nije definisan u dokumentima kojima se uređuje njen rad, a po kojima je ona obavezna da iskljućivo djeluje “, objašnjavaju oni.

Pobjeda je objavila da je prošle sedmice, na tajnom sastanku, formiran zajednicki štab tajne i javne policije sa zadatkom da osigura bezbjednu ceremoniju ustolicenja mitropolita crnogorsko-primorskog crkve Srbije Joanikija Micovica, koja je planirana 4. septembra.

SASTANAK

Formiranju ovog zajedničkog štaba, kako su juče kazali Pobjedini sagovornici, prethodio je sastanak kod premijera.

” Na sastanku kod Krivokapića su bili ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, direktor ANB Dejan Vukšić, v. d. direktora Uprave policije Zoran Brđanin i njegov pomoćnik Dragan Klikovac. Na tom sastanku premijer je insistirao da Uprava policije mora „slušati“ Agenciju i uvažiti njene informacije i procjene “,kažu oni.

Brđanina je, a pogotovo Klikovca, tvrde oni, to uvrijedilo i naljutilo. I ostali Brđaninovi pomoćnici, kada im je saopštena ova ideja, burno su reagovali i otvoreno se usprotivili da im Vukšić „komanduje“ i kadrira u Upravi policije. 

” Vukšić je nekoliko dana kasnije premijeru dostavio negativne podatke o pojedinim Brđaninovim najbližim saradnicima, predlažući čak da neki od njih budu i smijenjeni. Jedan od onih koji su dobili posebno negativne ocjene od Vukšica je i Brđaninov pomoćnik Dejan Knežević. Poslije zabilješke dostavljene premijeru Knežević se našao u nemilosti pojedinih krugova iz Vlade”, tvrde oni.

Da Krivokapići Vukšic djeluju u timu, ističu naši izvori iz ANB, bilo je jasno i kada je premijer na nedavnom kolegijumu koji je održao sa načelnicima Agencije iznio visko mišljenje o Vukšiću, brojne pohvale na njegov rad i pregnuća u aktivnostima na realizaciji interesa nove vlasti. Konstatovao je tada i da je imao pogrešno mišljenje o Agenciji i njenim službenicima, ali da se u međuvremenu uvjerio da se radi o profesionalcima koji svoj posao obavljaju odgovorno – prenose naši izvori.

Kategorični su da je Brđanin, upravo zbog inicijative Krivokapića da Vukšić preuzme „kontrolu“ i u javnoj policiji, odbio prošle sedmice da dođe na sastanak organizovan u Agenciji.

” Nije uputio ni nekog od svojih pomoćnika, već je Vukšića sveo na nivo načelnika Centra bezbjednosti Podgorica Gorana Jokića. No, Vukšic se nije obazirao na ovakav Brđaninov potez, već je do kraja sproveo instrukcije dobijene od premijera i formirao štab. Kao predstavnik Agencije u štabu je Jokićev pandan, stari i novi načelnik Centra Podgorice u ANB Bojan Vukčević, dok ce svim aktivnostima koordinirati Vukšićevi prvi saradnici Nikola Laušević i Boban Stanović”, potvrdili su Pobjedinu prethodnu priču izvori iz ANB koji su im se juče javili.

SPISKOVI

Objašnjavaju i da su Laušević i Stanović „organizacionim jedinicama na terenu naložili da identifikuju sva lica koja bi mogla učestvovati u protestima protiv hirotonisanja Joanikija na Cetinju, sa posebnim akcentom na pripadnike patriotskih udruženja i organizacija i građane koji javno iznose negativne stavove o SPC“.

” Zadatak je da se po svim gradovima naprave spiskovi svih potencijalnih učesnika na protestima, da se prate i snimaju njihove aktivnosti, a zatim da se nađe način da se kroz raznorazne pritiske, posebno u saradnji sa lokalnim vlastima i državnim organima, što veći broj njih odvrati od namjere. Za ova lica u Agenciji su otvoreni dosijei u koje se unose svi podaci o njima koji bi mogli biti iskorišćeni – poput mjesta zaposlenja, porodicnih prilika, socijalne situacije, itd…”, kažu oni.

Kažu da su odlučili da sa javnošcu podijele informacije kojima raspolažu kako bi pokušali da „osvijeste“ makar neke strukture u novoj vlasti i upozore ih što se sprema Crnoj Gori.

” Značajan broj operativaca i službenika Agencije revoltirani su zbog posljednjih dešavanja, jer shvataju da djelovanje po instrukcijama centrale, na koje su oni obavezni, nije profesionalizam već da je njihov rad zloupotrijebljen od novog menadžmenta protiv nacionalnih interesa i bezbjednosti Crne Gore. Sve cešće mnogi komentarišu da neće sudjelovati u otimanju Crne Gore od njenih građana”, kažu službenici Agencije koji su im se javili.

Aktivnosti Vukšića, upozoravaju oni, direktno su usmjerene protiv crnogorskih nacionalnih interesa, „ali i izuzetno rizične zbog mogućnosti izazivanja sukoba od strane ekstremista i kriminalaca, koji bi mogli imati dalekosežne posljedice“.

” Pribojavaju se da bi, pod uticajem srpskih i ruskih službi, ustoličenje Joanikija moglo biti iskorišćeno za izazivanje sukoba. Takav scenario ne bi bio nikakva novost, s obzirom na to da su slična dešavanja pokušana u više navrata u ranijem periodu što je operativcima Agencije dobro poznato”, zaključuju oni.

Crnogorska prijestonica centar je otpora aktuelnom režimu u našoj državi, a decenijama su i najčvršća linija odbrane Crne Gore od projekta posrbljavanja koji crkva Srbije sistemski sprovodi. Predstavnici nove vlasti svega nekoliko puta u proteklih godinu od kada su pobijedili na izborima svega su nekoliko puta došli na Cetinje, uz jako policijsko obezbjeđenje i bili dočekani i ispraćeni uz zvižduke. Građani Cetinja danima poručuju da ce pružiti građanski otpor provokaciji da Joanikije bude ustoličen u Cetinjskom manastiru i najavljuju proteste. Podržale su ih brojne patriotske organizacije, ali i stranke opozicije. Planirani događaj u crnogorskoj prijestonici nosi ogroman bezbjednosni rizik, a u svjetlu činjenica da su dva ključna čovjeka bezbjednosnog sektora u nezboru, te da su u organizaciju ustoličenja uključene i kriminalne strukture, teško je vjerovati da će proći bez incidenata.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

BOGATO U ANB: Dejan Vukšić ima šest stanova, dvije kuće, dva BMW-a, supruga dva stana, gliser i vozi treći BMW

Podržan predlog za saslušanje Vukšića i Abazovića, Bošković: Kad ste plaćali smještaj u Ambasadoru mogli ste tražiti informacije

RASKRINKAVANJE: Bilo je nelegalnog praćenja, ne i ,,paljevine“ na Žabljaku i prisluškivanja bez suda

SPAŠAVANJE REDOVA VUKŠIĆA, DRUGI DIO:Vukšić priznao propust, odgovorna je – saradnica

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vlada oprostila novom investitoru kašnjenja

Mislili smo da su mladi nedodirljivi, pogriješili smo: Ogroman danak pandemije u maloj Crnoj Gori

Mjesec dana nakon optimističnog sastanka Abazovića i predstavnika kompanije: Air Astana otkazala planirane letove za Podgoricu

Majda Mehmedović: Moja odluka da napravim pauzu što se tiče reprezentacije, nije impulsivna