Izvor: Pobjeda

Vukšić u višemilionskom poslu sa Rusima u Stolivu

Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić, iako ne bi smio, uključen je u pregovore o kupoprodaji vrijedne nekretnine u Stolivu, a prošle sedmice tim povodom sastao se sa nekoliko ruskih biznismena, saznaje Pobjeda.
Vukšić u višemilionskom poslu sa Rusima u Stolivu

On sistematski radi na smanjivanju kapaciteta u oblasti suprotstavljanja djelovanju ruskog faktora u Crnoj Gori

– Riječ je o višemilionskom poslu. Predmet kupoprodajnog ugovora je vrijedna nekretnina u Stolivu, odnosno zemljište velike površine – rekli su sagovornici Pobjede.

Kažu da je Vukšić na sastanku zastupao potencijalnog kupca.

– U ovom poslu on će naplatiti ogromnu proviziju izraženu u procentima od ugovorene cijene. Lično je učestvovao na sastanku – ističu naši sagovornici.

Dodaju da se radi o ruskim biznismenima sa ogromnim kapitalom, ljudima koji imaju konekcije sa državnim strukturama Ruske Federacije.

Vukšić je tako po dva osnova u ozbiljnom sukobu sa zakonima i propisima. Iako je do prije nepune dvije godine bio advokat, kao direktor ANB-a ne bi smio da se i posredno uključuje u te vrste poslova, a poslovanjem sa sumnjivim ruskim biznismenima ugožava poštovanje međunarodnih sankcija uvedenih zbog agresije na Ukrajinu, Rusiji i njenim državljanima bliskim režimu u Kremlju.

Pobjeda je u više navrata pisala o bliskim vezama Dejana Vukšića sa biznismenima iz Rusije, ali i ruskim obavještajcima s kojima je u poslovne kombinacije ušao na preporuku Crkve Srbije.

Od kada je, 17. decembra 2020. godine, kao v. d. imenovan za prvog čovjeka ANB-a njegova osnovna misija je stavljanje u službu naše agencije ruskim i srpskim agenturama.

– On sistematski radi na smanjivanju kapaciteta u oblasti suprotstavljanja djelovanju ruskog faktora u Crnoj Gori. Smjene koje je počeo odmah nakon dolaska u Agenciju, kada je uklonio najiskusnije operativce koji su godinama dali najveći doprinos u borbi protiv ovog izuzetno značajnog izazova i učestvovali u brojnim operacijama sa partnerskim službama, jasno ukazuju na to – ističu naši izvori iz ove službe.

Na njihova mjesta, podsjećaju, postavio je službenike koji nemaju nikakvog iskustva na ovim poslovima.

– Potreban im je duži period samo za upoznavanje sa problematikom. Interesantno je i da se sve ovo dešavalo u susret napadu Rusije na Ukrajinu i tek sada, po svim relevantnim analizama i procjenama, pojačanog rizika od ruskog malignog uticaja – dodaju naši sagovornici.

Pisali smo da je Vukšić u potčinjavanju ANB-a interesima ruskih i srpskih službi imao izdašnu podršku mnogih preletača koji mu servilno služe.

– Među najagilnijima su i dalje Nikola Laušević i Momčilo Vukčević – ističu naši izvori iz ANB-a.

Ovaj dvojac bio je direktno uključen i u akciju brutalnog napada policije na građane na Cetinju 5. septembra, koji su se u prijestonici okupili u znak otpora odluci crnogorskih vlasti da ispune zahtjev Beograda da mitropolit Crkve Srbije Joanikije Mićović bude hirotonisan u Cetinjskom manastiru.

Prošle sedmice na sjednici Odbora za odbranu i bezbjednost Vukšić je imao žustru polemiku sa poslanikom Demokratske partije socijalista Predragom Boškovićem, braneći se da nije „ruski čovjek“. U raspravi je tada upozorio Boškovića kako zna kuda se kreće i sa kim se druži, spočitavši mu da se nalazio u lokalu koji je vlasništvo bezbjednosno interesantne osobe – Vuka Vulevića i postavljajući pitanje što je tu radio.

Nagovještaj da je Bošković pod prismotrom naljutio je poslanike, jer podatak koji je Vukšić saopštio može mu biti dostupan jedino praćenjem određenih osoba ili mjerama tajnog nadzora. Jedan od zaključaka Odbora bio je da Vukšić za naredni sastanak pripremi informaciju: da li su i po čijem nalogu određeni poslanici crnogorskog parlamenta praćeni ili pod mjerama tajnog nadzora.

Vukšić je na sjednici Boškovića optužio i da, sa sebi bliskim medijima, mjesecima vodi kampanju protiv njega.

Braneći se od napada da mu je bliži Kremlj od Podgorice, Vukšić je potegao i „argument“ da je, prije angažmana u ANB, bio na listi advokata Ambasade SAD i konstatovao da, ako je ,,ruski čovjek“, onda ne bi bio na američkoj listi pravnih zastupnika…

U više navrata pisali smo da je kao advokat, Vukšić zastupao brojne ruske državljane u kupovini nekretnina na Crnogorskom primorju i tada uspostavio ,,građanske kontakte“ sa više ruskih obavještajaca.

Ukazali smo i na njegove veze sa Crkvom Srbije, preko koje je i ušao u politiku, kao nosilac proruske i prosrpske koalicije koju je predvodio Demokratski front – za lokalne izbore u Kotoru 30. avgusta 2020.

– Rukovodstvo ANB-a u potpunosti je stavljeno pod kontrolu obavještajnih službi Ruske Federacije. Aktuelni menadžment ne preduzima nikakve aktivnosti na planu suprotstavljanja djelovanju ruskih službi u Crnoj Gori – upozorili su sagovornici Pobjede u februaru, kada smo prvi objavili informaciju o tajnim susretima predsjedavajućeg Skupštine Crne Gore Strahinje Bulajića sa ruskim agentom Viktorom Antipinim, koji je nekoliko dana nakon toga protjeran iz naše zemlje kao persona non grata.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

OPASNE IGRE: Da li je Vukšić određene poslanike stavio na mjere tajnog nadzora?

Vukšić patriote evidentira pod stavkom “nasilni ekstremizam”

Vukšić preuzima punu kontrolu uz pomoć BIA

IGRAČI ,,SRPSKOG SVETA“: I litijaši u stroju ANB-a

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Medojević ostaje u Istražnom zatvoru još dva mjeseca

SAD uvele sankcije Svetozaru Maroviću

Auto-put Smokovac – Mateševo: Završeno 99,1 odsto radova, isplaćeno 750 miliona eura

Vlahović: Dužnost medicinskog radnika je da liječi, a ne da vrijeđa pacijente