test

Za ekonomski oporavak Crne Gore do 2026. potrebno 4,35 milijardi eura

Standard

03/03/2022

21:24

Vlada Crne Gore je na danas održanoj sjednici, utvrdila Predlog zakona o Kreditno – garantnom fondu s Izvještajem sa javne rasprave.



Kako je saopšteno, usvojena je Platforma ekonomskog oporavka Crne Gore 2022 – 2026. godine sa Izvještajem sa javne rasprave.

“Potreba za izradom ovog cjelovitog dokumenta proizašla je iz procjene aktuelne Vlade da je postojeće stanje i nagomilane probleme u privredi, uz prateće ukupne ekonomske anomalije, nemoguće riješiti bez dubljih i korjenitih promjena, kako bi se ostvarili opipljivi ekonomski rezultati i osigurao ubrzani razvoj Crne Gore. Platforma predstavlja temelj za dalje dizajniranje konkretnih aktivnosti koje će se u budućnosti sprovoditi kroz strateška dokumenta”, navedeno je u saopštenju Vlade.

Dokument sadrži veliki broj povezanih podataka koji svjedoče o teškom stanju koje je zatečeno, kao i konkretne aktivnosti i mjere koje su pažljivo pripremane sa svim ključnim akterima crnogorskog društva.

“U okviru Platforme ekonomskog oporavka definisano je šest operativnih ciljeva za njenu realizaciju: Razvoj privrede Crne Gore 2022 – 2026. godine; Stabilizacija socio-demografskih izazova, jačanje kadrovskih potencijala; Kvalitetnija realizacija infrastrukturnih projekata; Makroekonomska stabilnost, snažne i održive javne finansije; Inovacije, digitalizacija i zelena ekonomija i Dobro upravljanje, efikasna koordinacija i monitoring strateških dokumenata i projekata. Kako bi se pratila realizacija operativnih ciljeva, definisano je 19 prioriteta, i u okviru njih 41 indikator. Dodatno, definisane su 243 mjere kako bi se implementirali principi ekonomskog oporavka. Finansijski plan za realizaciju Platforme iznosi 4,35 milijardi eura (kumulativno za četvorogodišnji period)”, dodaje se u saopštenju Vlade.

Na današnjoj sjednici, utvrđen je Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o obligacionim odnosima, Predlog zakona o izmjenama Zakona o parničnom postupku i Predlog zakona o izmjenama Zakona o vanparničnom postupku.

Predloženim izmjenama se ovi zakoni usaglašavaju sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola, čime će se stvoriti svi neophodni uslovi za njihovu nesmetanu primjenu nakon što stupe na snagu, što je posebno važno s obzirom na to da se radi o povezanim zakonskim propisima za koje je nužno obezbijediti međusobnu konzistentnost.

Vlada je dala saglasnost na Predlog odluke o odobrenju direktnog dugoročnog kredita „Monteputׅ“ doo Podgorica i Predlog odluke o izmjeni Odluke XXII Vanredne skupštine akcionara Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore A.D. Odlukom IRF odobrava društvu „Monteputׅ“ dugoročni kredit u iznosu od 7.000.000,00 eura sa grace periodom od 18 mjeseci i rokom otplate od 84 mjeseca. Namjena kredita je nabavka opreme za potrebe upravljanja, održavanja i naplate putarine na autoputu Bar-Boljare, dionica Smokovac-Mataševo.

“Usvojena je Informacija o kreditnom aranžmanu između Razvojne banke Savjeta Evrope i IRF-a – Programski zajam – Finansiranje opštinske infrastrukture u Crnoj Gori u oporavku od COVID-19 i data saglasnost na tekst Predloga okvirnog ugovora o kreditu u iznosu od 30.000.000 eura. Namjena ovog kredita je poboljšanje životnih uslova u urbanim i ruralnim područjima kroz finansiranje izgradnje, rehabilitacije i modernizacije komunalnih usluga, infrastrukture putnih mreža itd. U oblasti zaštite životne sredine kreditom će se finansirati projekti usmjereni na smanjenje i tretman čvrstog i tečnog otpada, smanjenje zagađenja vazduha, sprovođenje mjera za uštedu energije i poboljšanje energetske efikasnosti”, dodaje se u saopštenju.

Krajnji korisnici kredita su opštine, javna, mješovita ili privatna lica koja će sredstva koristiti za prihvatljiva ulaganja u okviru oblasti finansiranja. Takođe, cilj ove kreditne linije je poboljšanje uslova života i smanjenje teritorijalne nejednakosti u Crnoj Gori finansiranjem prioritetnih investicija u lokalnu infrastrukturu u nedovoljno razvijenim opštinama.

“U cilju ekonomskog oporavka i oživljavanja turističke privrede u postpandemijskom periodu, Vlada je donijela odluke o privremenom oslobađanju od pribavljanja viza za državljane Republike Jermenije i Republike Kazahstan. Imajući u vidu stalni rast interesovanja turista iz ovih zemalja za posjetu Crnoj Gori, ovim odlukama se njihovim državljanima ukidaju vize za vrijeme trajanja turističke sezone od 1. aprila do 31. oktobra 2022. godine”, navodi se u saopštenju Vlade.

Vlada je usvojila Informaciju o modelu obezbjeđivanja sredstava za potrebe efikasnijeg funkcionisanja timova za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

Usvojen je Program monitoringa životne sredine Crne Gore za 2022. godinu.

“Program obuhvata šest oblasti, i to: kvalitet vazduha, alergeni polen suspendovan u vazduh, stanje ekosistema priobalnog mora Crne Gore, sadržaj opasnih i štetnih materija u zemljištu, radioaktivnost u životnoj sredini i buka. Za sprovođenje Programa monitoringa obezbijeđena su finansijska sredstva iz budžeta Crne Gore u iznosu od 459.737 eura. U diskusiji je naglašeno da je realizacija programa monitoringa životne sredine jedan od osnovnih zadataka iz ove oblasti, jer rezultati monitoringa čine osnovu za ocjenu ukupnog stanja životne sredine u Crnoj Gori, preporuke u planiranju politike zaštite, kao i izradu godišnjeg izvještaja o stanju životne sredine. Rezultati monitoringa životne sredine će poslužiti u definisanju preporuka i mjera koje treba sprovesti u narednom periodu u cilju poboljšanja stanja”, dodaje se u saopštenju.

Takođe, monitoring životne sredine je važan faktor u planiranju politike zaštite životne sredine, kao i pokazatelj potrebe ugradnje principa i načela zaštite životne sredine u razvojne i strateške dokumente drugih sektorskih politika kao što je industrija, poljoprivreda, energetika i drugi.

Vlada je donijela Odluku o izradi Detaljnog prostornog plana za prostor koncesionog područja za izgradnju vjetroelektrane na lokalitetu Brajići – opštine Budva i Bar.

“Programskim zadatkom je predviđeno da vizija razvoja prostora u obuhvatu Plana treba da prati viziju razvoja primorskog regiona koji, kao važan prostorni, ekonomski i društveni resurs, treba da se usmjereno i kontrolisano razvija, uz održivo korišćenje prirodnih potencijala. U okviru izrade planskog dokumenta ovaj prostor će biti sagledan u širem kontekstu, a eventualna izgradnja vetroelektrane mora se planirati na osnovu odgovarajućih uslova i smjernica nadležnih institucija, istražne i tehničke dokumentacije i odgovarajućih procjena uticaja na životnu sredinu”, navodi se u saopštenju.

Donijeta je Odluka o izmjenama Odluke o bližim uslovima i postupku za isplatu staračke naknade. Odlukom se pojednostavljuje procedura, pri čemu se na efikasniji način reguliše realizacija od momenta podnošenja zahtjeva do momenta ostvarivanja prava. Takođe, u direktnoj komunikaciji sa strankama skraćuju se procedure čime se ubrzva proces realizacije zahtjeva, smanjuje mogućnost nesporazuma i mogućnost javljanja sudskih procesa.

Vlada je donijela planove upravljanja vodama na vodnom području Jadranskog i Dunavskog sliva koji su pripremljeni kako bi se osiguralo efikasno upravljanje vodama rječnih slivova u zemlji, uzimajući u obzir sadašnju praksu, dostupnost podataka i resursa.

Dokumenti su izrađeni u skladu sa zahtjevima Okvirne direktive EU o vodama i nacionalnog zakonodavstva u oblasti upravljanja vodama i zaštite prirode, na osnovu kojih se uspostavlja pravni okvir kojim se štiti i poboljšava status svih voda i zaštićenih područja, uključujući ekosisteme koji zavise od vode, te sprečava pogoršanje njihovog statusa i obezbjeđuje dugoročno održivo korišćenje vodnih resursa.

“Usvojena je Informacija o potrebi formiranja interresorne radne grupe za analizu i odobravanje nacionalnih odgovora na aktivirane mjere. U Informaciji se navodi da je Crna Gora, kao članica NATO-a, u obavezi da uspostavi sistem kriznog upravljanja koji će biti kompatibilan NATO sistemu odgovora na krize, a koji je definisan NATO priručnikom za sistem kriznog upravljanja. Interresorna radna grupa će biti formirana na nacionalnom nivou i baviće se analizom aktiviranih NATO mjera i odobravanjem nacionalnih odgovora na aktivirane mjere, čime će biti ispunjena obaveza u NATO sistemu kriznog upravljanja i izvještavanja po ovom pitanju”, zaključuje se u saopštenju Vlade.

Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)