test

Zakon o predsjedniku – izlaz iz političke krize ili ustavni puč? Janović: Ako ovaj pravni akt uđe u pravni promet, jasno je da institucije sistema ne postoje

Standard

03/11/2022

20:33

Poslanik DPS Nikola Janović rekao je večeras u emisiji ''Argumenti'' da je Crna Gora jedina zemlja na svijetu u kojoj oni koji su zaduženi za poštovanje Ustava ''ga ruše i to još priznaju''.

Vidjeli ste da su svi međunarodni partneri oglasili i poslali poruku da se ne ruši Ustav. Ako ovaj pravni akt uđe u pravni promet, jasno je da institucije sistema ne postoje”, kazao je Janović.

Prema njegovim riječima DF kao “antidržavna” partija godinama nastoji da uruši institucije Crne Gore.

Poručio je da je van Parlamenta “većinska Crna Gora koja će braniti tekovine države”.

Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora) kazao je da je međunarodna zajednica ćutala kada su počela kršenja Ustava.

“Nije jasno da li je sve što je uradila a aktuelna većina ispravno, jer nemamo ustavni sud. Ali prvo kršenje Ustava počelo je kršenjem Ustava od strane Mila Đukanovića”, kazao je Danilović.

Dodao je da bi volio da po ovom pitanju dobijemo stav Ustavnog suda.

“To bi stabilizovalo CG. Ja nisam nimalo srećan što smo bili primorani da, da bismo stabilizovali situaciju. Može biti da smo pogriješili, ali nam greške zasigurno neće ispravljati niti ambasadori Kvinte niti Milo Đukanović. Možemo da pozovemo kolege da izaberemo Ustavni sud 20. novembra. Ustavni sud tada neka odluči je li došlo do rušenja ustava, to neka ne rade NVO”, kazao je Danilović.

Branka Bošnjak (Demokratski front) kazala je da definitivno nije riječ o ustavnom puču, nego je došlo do dopune pravnog akta kojim se bliže regulišu određena pitanja.

“Ovaj zakon je suprotno ustavnom puču, i samo za cilj ima izlazak iz krize. Đukanović je prvi prekršio Ustav”, kazala je Bošnjak.

Bošnjak je kazala da su predlagači Zakona o predsjedniku propisali šta se dešava ukoliko ne postoji podrška 41 poslanika.

“Da Predsjednik ima dvije opcije. Da da mogućnost nekome ko ima dominantnu većinu, ili da predloži skkraćenje mandata Skupštini. Ako to Skupština odbije, Predsjednik ima pravo da predloži mandatara”, kazala je Bošnjak.

Boris Mugoša (Socijaldemokrate) kazao je da je jedini član ovog zakona koji je ustavan, onaj koji se odnosi na to kad stupa na snagu.

“Došlo je do kršenja Ustava u više tačaka. Jedan član govori da može da Skupština imenuje mandatara, iako po Ustavu to može da odradi samo Predsjednik države”, kazao je Mugoša i dodao da su čak mijenjane Ustavne norme.

On tvrdi da terminologija Zakona o predsjedniku “nema dodira sa pravom”.

“Stručnjaci su u šoku da je ovakav Zakon došao dio skupštinske procedure, a ne da je usvojen”, kazao je Mugoša.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Screenshot/RTCG

Ostavite komentar

Komentari (1)

Trile

04 Nov. at 01:35

A šta radi ova konkubina ograničenog Radulovića,pa to je sramota za svaku ženu Crne Gore.