Izvor: pobjeda

Zeković: ANB kompromitovana, na udaru SNP, URA, i ja sam ‘žrtva nadzora’

Agencija za nacionalnu bezbjednost u potpunosti je kompromitovana i djeluje bez demokratskog nadzora i kontrole, upozorio je u izjavi za Pobjedu organizacioni koordinator Građanske inicijative 21. maj, Aleksandar Saša Zeković.
Zeković: ANB kompromitovana, na udaru SNP, URA, i ja sam ‘žrtva nadzora’

Aleksandar Saša Zeković

Umjesto da obavlja poslove nacionalne bezbjednosti, Agencija se, ističe Zeković, koristi za podrivanje ustavnog poretka, pritiske prema građanskim aktivistima, ali i za razbijanje političkih partija samo zato što ne pristaju na propadanje zemlje, širenje nacionalizma i produbljivanje podjela.

“U toku je podrivanje nacionalne bezbjednosti Crne Gore od strane dijela Vlade i same ANB. Na udaru su naročito Socijalistička narodna partija i Građanski pokret Ura. ANB aktivno radi na disciplinovanju ovih partija jer su pokazale odlučnost i političku hrabrost da se suprotstave daljim manipulacijama i zloupotrebama premijera Zdravka Krivokapića koji se protivi svakom nadzoru nad radom njegove vlade. Zloupotrebe ovlašćenja su brojne i svjedočimo drskom negiranju ljudskih prava, slobode mišljenja i izražavanja”, kaže Zeković.

I sam je, naglašava naš sagovornik, žrtva „nadzora“ ANB-a.

“U stambenoj zgradi u kojoj stanujem česti su agenti ANB-a. Tačno je da je naš ulaz dobro povezana i bliska zajednica, ali saradnici ANB-a kao da ne znaju da imamo video-nadzor i da nam nije teško primijetiti muške osobe, zrele dobi, koje po zgradi „šetaju“ sa praznim tanjirom u rukama i kutijom sira ispod miške. Čim napuštim stan, operativci hitaju (bez korišćenja lifta) ka sedmom spratu. Doživjeli su i određene neprijatne, ali i smiješne situacije pokušavajući da se sakriju u štokovima vrata”, dodaje Zeković.

Upozorava i da se unutrašnja kontrola u okviru ANB-a gotovo ne sprovodi.

“Građanske demokratske strukture unutar postojeće Vlade, ali i međunarodni faktor aktivan u Podgorici, nijesu smjeli pristati da se, nakon direktora, i za generalnog inspektora, koji vrši unutrašnju kontrolu u ANB-u, takođe imenuje kadar koji je blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi i interesima Srbije i Rusije. U ovom trenutku građani Crne Gore, ukupne demokratske snage, ali ni potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji predvodi svojevrsnu odbranu zemlje, ne mogu računati na zakonitu i konstruktivnu ulogu i ponašanje ANB-a. To je posebno opasno, naročito u situaciji dalje radikalizacije prilika pri čemu se naročito ne može isključiti mogućnost narušavanja javnog reda i mira u intenzivnijem i većem obimu”, kategoričan je Zeković koji se duže od dvije decenije aktivno bavi bezbjednošću i ljudskim pravima, a od 2005. do 2020. bio je član i predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Vjeruje, kako kaže, da naši američki partneri primjećuju sve više sličnosti u ponašanju dijela aktuelne crnogorske administracije sa populističkim i destruktivnim ponašanjem njihovog bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

“Premijer Krivokapić sa najbližim saradnicama i uz pomoć partija koje ga podržavaju nastaviće sa subverzivnim i antiustavnim djelovanjem. Čelnici Vlade, Skupštine i ANB-a postaju prijetnja po nacionalnu bezbjednost Crne Gore. Njihovi postupci su nespojivi sa vladavinom prava. Oni smišljeno društvo vode ka nasilju i potpunom kolapsu samo da bi sačuvali i ostvarili neprikladne lične interese”, upozorava Zeković.

Uvjeren je da će se „uspostavljanjem i konsolidovanjem novih vlasti, imenovanjem nove uprave u ANB-u stvoriti uslovi da se otvore detaljne i objektivne istrage o svim dešavanjima i zloupotrebama u ANB-u“, te da će imenovanje generalnog inspektora Agencije postati „vodeće stručno, bezbjednosno i ljudsko-pravaško pitanje“.

Građani okupljeni u neformalnoj organizaciji Građanska akcija Feniks oglasili su se u četvrtak, upozoravajući da imaju saznanja da ANB „masovno prikuplja, obrađuje i procjenjuje podatke koji se odnose na veliki broj građana i građanki Crne Gore koji se protive ovoj nedemokratskoj i kleronacionalističkoj vlasti i iskazuju privrženost građanskoj, nezavisnoj, sekularnoj i suverenoj državi Crnoj Gori“.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Zeković: Selektivan pristup policije; Ne iznenađuju prijetnje Krivokapića

Brajović: Još jedna u nizu nezakonitosti Vlade i njenog predsjednika

Podržan predlog za saslušanje Vukšića i Abazovića, Bošković: Kad ste plaćali smještaj u Ambasadoru mogli ste tražiti informacije

Zeković: Niko ne spominje odgovornost Krivokapića zbog odluka zasnovanih na lažima

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Pogledajte ko su članovi Glavnog odbora SD: Čak 50 odsto novih lica

Dražen Burić dobija novi mandat kao vršilac dužnosti VDT?

SO Budva: Sjednica do 29. ili prinudna uprava

SJEDNICA U GLUVOJ SOBI: Saslušanje čelnika Vlade, policije i tužilaštva o zapljeni kokaina