Ženski klub sa zamjenicom ambasadorke Češke

Na poziv Ambasade Republike Češke, radnom doručku u hotelu Podgorica, prisustvovale su predstavnice Ženskog kluba Skupštine Crne Gore, u sastavu - predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović (članica Kolegijuma Ženskog kluba), kopredsjednice Kolegijuma doc. dr Branka Bošnjak i Vesna Pavićević, kao i članice Kolegijuma Kenana Strujić-Harbić, Draginja Vuksanović-Stanković i Tamara Vujović.
Ženski klub sa zamjenicom ambasadorke Češke

Gošće je pozdravila zamjenica ambasadorke Republike Češke Petre Ali Dolakove. Pored nje sastanku su prisustvovali zamjenik ambasadora Slovačke Martin Balko, zamjenica ambasadora Austrije Ute Frajzler, kao i zamjenica ambasadora Slovenije Goranka Kroselj.

Zamjenica ambasadorke Češke pohvalila je rad i postignute rezultate koje je Ženski klub za izuzetno kratko vrijeme uspio da realizuje.

Kazala je da Ženski klub predstavlja primjer kako se i na koji način možemo boriti za bolji položaj žena i djece u modernom društvu i tim povodom uputila riječi podrške i ohrabrenja da nastave da i dalje vrijedno rade. Skrenula je pažnju na aktuelnu situaciju u Crnoj Gori, nasilje u porodici, prvenstveno prema ženama, kao i na ubistva žena od strane partnera tzv. femicidu.

Sagovornice su se saglasile da se mora naći rješenje za ovaj problem koji je u porastu u Crnoj Gori. Namjera Ženskog kluba jeste da se za početak u Krivični zakonik uvede pojam femicida kao krivičnog djela. Svakako ono što je neophodno jeste i edukacija kao i unapređenje rada socijalnih institucija i uprave policije.

Kopredsjednice B. Bošnjak i V. Pavićević upoznale su prisutne sa postignutim rezultatima Ženskog kluba kao i planom rada za budući period.

Skrenule su pažnju na osnivanje Savjeta za prava djeteta na čijem čelu će biti Premijer, ali u kome će i Ženski klub uzeti značajno učešće, kao i osnivanje Savjeta za borbu protiv siromaštva kojim će rukovoditi predsjednica Skupštine.

Predsjednica Skupštine i članica Kolegijuma Ženskog kluba Danijela Đurović naglasila je da je neophodno i organizovati postzakonodavni nadzor kako bi ispratili kako se i u kojoj mjeri usvojeni zakoni koje je inicirao Ženski klub sprovode u praksi.

Na samom kraju sastanka kopredsjednica Bošnjak je najavila reformu izbornog zakonodavstva i tražila podršku za promjene u cilju većeg učešća žena na izbornim listama na 40% i da najmanje jedno od tri mjesta bude namijenjeno manje zastupljenom polu. Takođe, navela je da treba uvesti kvote za izvršnu vlast kroz Zakon o Vladi, ali i u organima upravljanja državnim preduzećima. Zahvalila se podršci koju dobijaju i najavila dalju saradnju sa Ambasadom.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Glavni grad dodijelio priznanja: Najbolja sportistkinja Podgorice karatistkinja Jelena Maksimović

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Ženski klub Skupštine: Za prelazak granice djetetu više neće biti potrebna saglasnost drugog roditelja

Ženski klub Skupštine sa ministarkom zdravlja o Prijedlogu zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Uhapšen Novljanin Milovan Šćekić, zelenašenjem uzeo 450.000 eura

Blažić nakon odluke Ustavnog suda: Povraćaj u pređašnje stanje i raspisivanje novih lokalnih izbora

Premijerove šale javnost doživljava kao prijetnje

INSTITUCIONALIZOVANA ANARHIJA: Ministarstvo pravde ćuti ko je, kada i po kom osnovu očistio Kurtijevu kaznenu evidenciju