Izvor: Antena M

Zirojević: Sporazum SDP-a i URE za SD nije prihvatljiv, pregovori kao na pijaci

Sporazum SDP-a i URE za SD nije prihvatljiv, poručuje portparol te stranke Nikola Zirojević, dodajući da su njihovi uslovi od starta jasni.
Zirojević: Sporazum SDP-a i URE za SD nije prihvatljiv, pregovori kao na pijaci

Nikola Zirojević

“Ono što nas posebno zabrinjava jeste da je princip odlučivanja u vladi izmijenjen. U prvobitnom sporazumu koji su potpisali 39 poslanika opozicije govorilo se o tome da će se svaka važna odluka, donositi opštim konsenzusom, svih učesnika u vladi, sada govorimo o nekoj dvotrećinskoj većini, koja je u brojkama od 18 ministarstava gdje SNP i URA zajedno imaju 11, vrlo moguće i 12, i sasvim je jasno vrlo lako dostižna. I imamo bojazan da se građanske partije svode na neki dekor u toj vladi”, navodi Zirojević.

Iz DPS-a su poručili da bi bilo dobro da u Vladu pored SDP-a uđe i SD, a Zirojević je saglasan da bi za Crnu Goru to bilo korisno. Ipak, kaže, ne pod uslovima SNP-a, i ne pod bilo kakvim uslovima.

“Mi smo sasvim jasno iznijeli naše uslove, naši uslovi su da se SNP-u ne mogu dati ključne pozicije, naš uslov je da anti-NATO partija ne može rukovoditi Parlamentom države članice NATO saveza. Naš uslov je da agenda SNP-a ne može dominantno biti agenda nove vlade, i bez obzira na bilo koje funkcije koje bi nam mogle biti nuđene, ti neki principi koje smo od starta postavili su glavni i osnovni uslov za eventualnu participaciju SD-a u vladi”, pojašnjava on.

Upitan koje su im pozicije nuđene, Zirojević je kazao da su razgovarali sa funkcionerima URE i da su ti pregovori izgledali kao na pijaci.

“Nuđena su ministarstva, odbrana, pa javna uprava, nakon toga su nuđena rukovodeća mjesta u EPCG, CEDIS-u… Toliko je neozbiljno izgledala sva ta priča, mi smo bukvalno svakog dana dobijali različite ponude. Prosto mi dođe ispod nivoa da uopšte govorim o načinu na koji je čitav taj proces vođen”, kaže Zirojević.

Navodi i da sastav Vlade, koji su objavili mediji, u sebi sadrži više proruskih faktora nego vlada Zdravka Krivokapića.

“Ukoliko je spisak ministara tačan, vlada je plod trulih kompromisa i može nam se desiti da ta vlada bude gora od ove koju smo početkom godine smijenili”, zaključuje Zirojević.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Zirojević: U Crnoj Gori najugroženiji oni koji vjeruju u građanske principe

Pala Vlada Zdravka Krivokapića

ZIROJEVIĆ za Standard: Vezivno tkivo manjinske Vlade morao bi biti interes Crne Gore i svih građana

Joković: Između puta u Evropsku uniju i tradicionalnih odnosa sa Rusijom biramo EU

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Krivična protiv Jovanovića, pronađene dvije puške u ilegalnom posjedu

Zirojević: Sporazum SDP-a i URE za SD nije prihvatljiv, pregovori kao na pijaci

VEŠOVIĆ: Vuković nosilac, na listi samo kompetentni i nekompromitovani

Recept dana: Neobično slavsko predjelo – Slani rolat sa makom