Živković: Bečić samouvjeren u svom neznanju, nastavlja sa pravnim nasiljem zakazujući novu sjednicu parlamenta

''Manje od mjesec dana je bilo potrebno da nova vlast zaglavi u krizi koju su sami izazvali, pokušavajući nedostatak svojih pravnih znanja riješiti pravnim nasiljem.''
Živković: Bečić samouvjeren u svom neznanju, nastavlja sa pravnim nasiljem zakazujući novu sjednicu parlamenta

Piše bivši predsjednik Liberalnog saveza Crne Gore Miodrag Živković

Verifikujući mandat novom poslaniku (nakon ostavke Adžića) na sjednici započetoj bez kvoruma po važećem poslovniku (i njegovim izmjenama), ostali su bez većine za dalji rad i bez mogućnoisti da sami obezbijede kvorum na svim sljedećim zasijedanjima parlamenta.

Zakazujući sljedeću sjednicu parlamenta za 20-ti januar, samo pokazuju postojanost u tvrdoglavom okretanju pogleda od stvarnosti. Ovakva kriza vlasti (ostanak bez većine) izazvana nepoštovanjem poslovnika i procedura može se riješiti samo na dva načina. Prvi je da se sačeka odluka ustavnog suda i time riješi ova pravna dilema i drugi, da se sjedne za sto sa opozicijom i pokuša dogovorom prevazići blokada parlamenta. Umjesto toga, Predsjednik parlamenta Bečić, samouvjeren u svom neznanju, nastavlja sa pravnim nasiljem i zakazujući novu sjednicu parlamenta (bez nespornog kvoruma) rizikuje ponovo donošenje odluka koje u konačnom mogu biti proglašene ništavnim.

Za očekivati je da će se ova kriza usljed postojane tvrdoglavosti i neznanja rješavati uz posredovanje međunarodne zajednice. Za očekivati je da i sadašnja opozicija tada postavi neke svoje uslove, a najvažniji uslov može i trebao bi biti oročavanje trajanja vladavine ove očigledno nesposobne družine na vlasti i termin novih izbora.Ja ovo napisah, rizikujući da me akteri demantuju u pokušaju objašnjenja da je ova kriza vlasti mnogo veća i ozbiljnija nego što se to želi predstaviti.

Pravno nasilje ne smije proći!

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Pet godina za silovanje u pijanom stanju: “Nijesam mogla da vrištim, nijesam mogla ništa…”

Bogdanović: Taj koga si savjetovala završio u Spužu, a ne u EU; Marović: Demokrate bez stava i hrabrosti

Građanska akcija Feniks: Dosta je uhođenja, građani da u ANB provjere da li se o njima prikupljaju podaci

VRAĆENE NAKNADE MAJKAMA, korisnice već u ponedjeljak mogu podnijeti zahtjev za obeštećenje