Završena rasprava o Tužilačkom savjetu, sjutra glasanje

Poslanici Skupštine Crne Gore danas raspravljaju o predložena četiri člana za Tužilački savjet iz reda uglednih pravnika Siniši Gazivodi, Milošu Vuksanoviću, Borivoju Đukanoviću i Filipu Jovoviću, koji su juče dobili podršku Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.
Završena rasprava o Tužilačkom savjetu, sjutra glasanje

O predloženim kandidatima glasaće se sjutra na sjednici koja počinje u 12 časova.

Za člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika predstavnika nevladinih organizaciji ljetos je predložen Stevo Muk.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog frona Slaven Radunović rekao je da je sve ovo moglo da bude ranije gotovo.

”Još u januaru prošle godine šefovi poslaničkih klubova su donijeli zakon da 1. marta glavni specijalni tužilac ne bude više na tom mjestu gdje bi mogao da pravi štetočinstva i da bi se na tom mjestu našao neko ko bi sprovodio sve ono što građani od njega očekuju”, istakao je Radunović i dodao da “onaj koji čini štetu ne bi bio na poziciji i dan danas, da su na vrijeme to završili”.

Osvrnuo se i na kandidata Nikolu Bulatovića, koji nije izabran.

‘Nikola Bulatović je platio ceh zato što je zastupao lidere DF-a, konkretno Andriju Mandića i mene. Sad to što je on izašao na crtu, a nije bio u mišjoj rupi, to je njegov problem i zbog toga nije mogao da bude izabran. Izvinjavam mu se, ali ovaj posao je morao da se završi. Ja ne vjerujem nikome više nego ovom čovjeku, a on bi bio sposoban da ovaj posao završi kako treba”, kazao je Radunović.

Navodi da što partije imaju veću podršku manje se oslanjaju na pomoć sa strane.

” Ako poštujete građane Crne Gore, onda poštujte njihovu odluku. Oni su dali podršku onome ko ih je branio. Izabran je Borivoje Đukanović, jedan od vjerovatno najboljih kandidata u Crnoj Gori, jedan od njegovih najvažnijih predmeta je to što je advokat Darka Šarića, znači odgovara čovjek koji brani Darka Šarića, ali ne odgovara čovjek koji brani Andriju Mandića i Slavena Radunovića”, poručio je Radunović.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Danijel Živković kazao je da blijedi politički kredibilitet, dostojanstvo, principijelnost i snaga. Predloženi članovi  Tužilačkog savjeta imaju, prema njegovim riječima, jedan zajednički imenitelj.

”To je da su ih litije preporučile da budu članovi Tužilačkog savjeta i da su advokati”, kazao je Živković.

Vladajuća većina je, kako je rekao, više od godinu u “statusu quo” i danas, kako je dodao, pričaju o izboru Tužilačkog savjeta koji bi trebalo po preporukama da bude dogovor šireg međupartijskog dogovora.

” Ključno je da je voz promjena u Crnoj Gori krenuo. Neki su ostali na peronu bez mogućnosti “zbogom” i “doviđenja”, dok su neki potrčali za vozom, ali ga ne mogu stići više. Vrlo brzo ćemo imati priliku da vidimo kako to funkcioniše na djelu. Vrlo brzo ćemo imati priliku da vidimo ko je za to da Crna Gora nastavi evropskim putem”, naveo je Živković.

Ocijenio je da pripadnici vladajuće većinu ne razumije što je politička realnost, kredibilitet..

Šef poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović smatra da su ovaj trenutak građani čekali od uspostavljanja nove vlasti u Crnoj Gori.

”Ovi ljudi (predloženi pojedinci za Tužilački savjet iz reda uglednih pravnika) su garant da će pravna država definitivno da zaživi’,’ kazao je Ivanović i dodao da su garancija da će se “krenuti sa mrtve tačke”.

Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da je potreban dijalog i povjerenje, te da se mora rješavati v. d. stanje u državi.

”Nama treba nepristrasno tužilaštvu. Ovaj put to nije u tom pravcu. Šta smo napravili? Ponovo ćemo dobiti tužilaštvo kome građani neće vjerovati. Zato će Bošnjačka stranka glasati protiv predložena četiri člana za Tužilački savjet iz reda uglednih pravnika. Vrlo brzo ćemo dobiti vrlo jaču većinu, kvalitetniju, sa kojom ćemo pokušati da popravimo sve učinjeno u prethodnoj godini. Crnoj Gori treba kvalifikovana većina, koju će vrlo brzo dobiti ”, poručio je Ibrahimović i pozvao parlamentarnu većinu da povuče ovaj prijedlog.

Poslanik Boris Bodgdanović (Demokrate) kaže da su se izborili za nezavisan i nepristrasan Tužilački savjet.

“Savjet koji će raditi svoj posao, a ne posao za nekog drugog. Savjet koji neće imati cijenu. Politika će biti isključivo pravi i pravda”, navodi Bogdanović.

Kaže da CG ne smije da propusti da ima nezavisne i potpuno nepristrasne institucije koje neće zavisiti od onoga ko je trenutno na vlasti.

Pozvao je da se više nikada ne desi da najgori tužioci dobijaju najbolje ocjene.

Poslanik Boris Mugoša (SD) rekao je da su ovi predlozi isključivo dogovor političke većine.

“Posljedica toga bila je da smo pet mjeseci imali zaustavljen Tužilački savjet. Građani su, po ko zna koji put, postali taoci međusobnih uslovljavanja, ucjenjivanja parlamentarne većine”, kazao je on.

Nada da će u periodu pred nama doći do prekompozcije na političkoj crnogorskoj sceni.

Kaže da nije dobro da od četiri kandidatkinje nijedna nije prošla u uži izbor.

“Niti će Tužilački savjet da vodi istrage, niti da podiže optužnice, korektno prema građanima je pričati iskreno i otvoreno, a ne podizati njihova očekivanja”, kaže on.

Branko Radulović (PzP) smatra da ovo rješenje neće dati efikasnu demontažu totalitarnog, antievropskog režima.

“Bio sam ubijeđen da je trebalo napraviti ono što su napravila Slovačka, Rumunija, Hrvatska…Trebalo je napraviti nešto što će dati rezultate poslije nekoliko mjeseci, nažalost, to se nije desilo. Radovao sam se novoj Vladi, pa mi to radovanje bješe uzalud”, kaže Radulović.

Poslanik Raško Konjević (SDP) kaže da nova vlast nije smjela da dovede državu u poziciju malo snažnije konfrontacije sa kritikama koje se upućuju od Evropske komisije i onim što su preporuke Venecijanske komisije.

“Pokušava se to odbraniti principima da se želi depolitizovan Tužilački savjet. Postavljam pitanje, ako politički lideri mogu uticati na svog advokata da li Zvicer i Šarić mogu uticati na ovu dvojicu koji su bili advokati njihovi”, kaže on.

Konjević kaže je da će oni glasati za Sinišu Gazivodu, zato što je stručnjak i nije advokat bilo koga problematičnog.

Kad biraju advokate kako oni žele onda, kaže, ti advokati “nisu mafija”.

“Kad ih vi birate oni nisu mafija, ali dolazite u konfrontaciju sa Evropskom komisijom. Imamo i u ovom Tužilačkom savjetu možda kumova i drugova, mi smo malo društvo, ali moramo imati drugačiji pristup ne otvarate dijalog. Danas ga ne otvarate ni ovi, mislite da sa 41 glasom možete reformisati sistem”, kaže Konjević.

“Ali ne, vi želite Tužilački savjet na način da on izabere vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca šest plus šest mjeseci. Vi ste na takav način željeli da eliminišete ustavnu potrebu dogovora oko vrhovnog državnog tužioca”, naveo je Konjević.

Nema, kaže, problem ni sa tim.

“Ovdje je normalno da potrpredjsendik Vlade kaže za jednog sudiju da radi za mafiju, sad vas ja pitam za koga rade ova dva advokata”, dodaje on.

Miloš Konatar (URA) kaže da za pravdu nikada nije kasno.

“Bolje ikad, nego nikad. Ovo je važan korak ka reformi Tužilaštva, bez reforme Tužilaštva nema efikasne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”, kaže Konatar.

Navodi da su URA i CIVIS ponavljali po hiljadu puta da treba se izabere Tužilački savjet.

“Ne treba nama to zbog Evrope, nego zbog nas samih. Jer se mi ovdje moramo izboriti sa dva najveća zla, a to su korupcija i organizovani kriminal. Nema mafije u CG na koju nije udareno i na koju nećemo udariti”, kaže on.

Navodi da će podržati članove.

Tužilački savjet kompetentan

Predrag Bulatović (SNP) smatra da je Tužilački savjet kompetentan.

Smatra da neko pokušava u stilu malih dječaka i djevojčica da se obrati velikom Demokratskom frontu.

Bez DF-a ne bi bilo promjene vlasti u Crnoj Gori. Da smo mi poraženi, poniženi. Mi smo državnički ozbiljni, nama su Crna Gora i građani na prvom mjestu. Niti koga ucjenjujemo, niti imamo ultimatum prema bilo kome, niti smo bilo koga prodali. Ako je neko prihvatio da se formira Vlada do koje ne bi nikad došlo bez DF-a i jakih opozicionih partija, ako smo mi prihvatili da naši lideri budu ospravani, onda je savršeno jasno da ćemo napraviti svaki ustupak ako traže od nas naši politički partneri da bi napravili promjene”, navodi on.

Kaže da će nakon Novogodišnjih praznika u CG biti nova realnost.

“Nijesu nas vodili unutar-stranački razlozi, već državni. TS mora razrješavati probleme koji su nužni, i razriješitisve koji nijesu radili po Zakonu. Treba izabrati novog vršioca dužnosti VDT-a. Treba nam zbog toga što Evropska komisija kaže da nemamo rezultate u borbi ptotiv organizovanog kriminala i korupcije”, kaže on.

On smatra da ova Vlada, ovaj premijer i Ministarstvo pravde bez ministra ne mogu neophodne reformske promjene da sprovedu.

“Demokratski front će u u Novoj godini da počne da se bavi pitanjem statusa Vlade koja nema podršku parlamenta. Tri ministra neće dobiti podršku. Premijer je rekao da ga baš briga za odluku Skupštine”, podsjeća Bulatović.

Andrija Popović iz LP kaže da je za tu pratiju prihvatljivo jedino povlačenje predloga, ali i Zakona o budžetu naslovljenog Evropa sad.

“Kako vidimo da je rađen u Beogradu, možemo ga nasloviti Srpski svet sada, a u njemu se građanima nudi mrkva i štap”, kaže on.

Poslanik Srđan Pavićević (CIVIS) navodi da ako su išta obećali 30. avgusta građanima, to je pravda.

“Dugo je trajao period stvaranja TS, dobro je da je okončan. Ovo je država koja je karakterisana kao leglo kriminala. To je zbog toga što nije bilo pravde. Nama je pravda kao đavolu krst, od nje smo bježali”, dodaje on.

Pa onda čujemo, kako kaže, “pokupili ste te ljude na litijama”.

“Pa šta je tu loše, zbog čega to nije dobro, jesu li kvalifikovaniji oni koji su se skupljali u Splendidu”, dodaje on.

Poslanik Dragutin Papović (DPS) kazao je da parlamentarna većina priča o pravdi, te da je to bilo jedno od obećanja 30. avgusta, a godinu nakon toga od njihove pravde imamo samo bjelaško četničku tiraniju koja sprovodi progone u svim institucijama i svim sferama javnog života. 

“Dobili smo vlast koja je degradirala CG, i ta parlamentarna većina nama priča o pravdi. Vi pričate o izgradnji pravne države, vi koji se suprotstavljate mišljenju Evropske komisije”, navodi on.

Papovic je citirao Birivoja Đukanovića, kandidata za Tužiački savjet, na pitanje o Haškom tribunalu, dat na Konsultativnom saslušanju, u julu ove godine:

“Taj Haški tribunal je primarno oformljen, konstituisan, organizovan sa jednim jedinim cijem da se Srbi, istorijski gledano, degradiraju navraj nivo da svaki Srbin sjutra gubi bilo kakav kredibilitet, da je bez integriteta”.

Papović je podsjetio da je zbog sličnih stavova Skupština CG smijenila Vladimira Leposavića sa mjesta ministra pravde!

Kaže da će on njih dobiti prkos i inat.

Pravda će zakucati na svačija vrata

Poslanik Milun Zogović kaže da se potvrđuje da su za nacionalne interese srpskog naroda uvijek bili najgori bivši Srbi.

“Ti ljudi kada su odlučili da zbog materijalnih interesa prodaju sopstvenu ideologiju, od njih ste mogli da očekujete da na najgori način govore o narodu kojem su pripadali”, dodaje Zogović.

Posebnu pažnju, kaže, treba Tužilački savjet da obrati na kriminalitet bijelog okovratnika.

“Prioritetan zadatak mora da bude zloupotreba uticaja moći i vlasti. Politička država je imala političko pravosuđe, mi ulazimo u sferu u kojoj će svako morati da stane na lice pravde”, kaže on.

Poručuje da će pravda zakucati na svačija vrata.

Papović je kazao da Zogović govori na račun njegovog uvjerenja te da govori klasične neistine.

“Biti pripadnik ove ili one nacije je stvar ličnog izbora. Kritikujem zato što zastupate politiku koja je u Haškom trubunalu presuđena za genocid. Srpsk inarod ne mora da podržava tu ideologiju, one su teret srpskom narodu i teret CG. To je ravan na kojoj se Vi i ja sporimo.

Zogović je odgovorio da ne misli da je izgubio mnogo jer je on definisao vrstu međuljudskih odnosa.

“Pri tom ste pokušali da zamjenom teža nama nametnete neku ideologiju. Milsim da treba da se izdignete iznad priče genetskog inženjeringa, jer vas to vodi u neke ideologije koje su počinile veliko zlo kompletnom čovječanstvu. Ja sam govorio o bivšim Srbima, da li ste se pronašli vi tu ili ne…Dok Đukanović nije napravio promjenu ideološkog kursa, srpstvo i crnogorstvo u CG nikada nisu bili u sukobu”, kaže Zogović.

Poslanica Aleksandra Vuković (DPS) je saopštila da prije godinu kada je u crkvi ugovorena Vlada istakli su da je ona aticrnogorska i antievropska, i nema dana kada ovaj ekspertski blef nije to na djelu pokazao.

“Osvježivači su došli da uvedu Crnu Goru u EU, a dobili najgori izvještaj EK. Izbor članova TS su podredili zakonu litija i molbana. Spustili su bogougodnike pravo u Tužilački savjet. Danas je još jedan član Ustava bačen niz vodu, ovo je najeprfidnija izdaja Evropske Crne Gore. Ne mogu sljedbenici Srpskog sveta biti evropski partneri, ma koliko se silili”, kaže Vuković.

Premijer licemjer i podvala, najblaže rečeno, donio je, kaže, pun džak magle pred novogodišnje praznike.

“Godinu šansi za razgovor sa nama utrošili su na međusobne svađe, sitne račune za izdaju državnih interesa”, smatra Vuković.

Umjesto prilike da se uspostavi pravosudni sistem koji će urnisati kriminal i korupciju, stvoreni su, kako navodi, uslovi za lov na vještice i potpirivanje lomača u Crnoj Gori.

“Treba se obračunati sa političkim protivnicima, dok stvarni kriminalci mirno spavaju”, navodi ona.

Puna podrška za kandidate

Poslanik Marko Milačić (Prava Crne Gore) najavio je da će sjutra glasati za četiri predložena kandidata

Kaže da ne može ništa Tužilački savjet da uradi ako nema podršku poslanika.

“Kad god pomenete četnike mi ćemo da pričamo o kriminalnim grupama, kad god pomenete Srpski svijet, mi ćemo svijet obračuna sa kriminala. Nisam ja išao po Dubrovniku nego neko drugi, nisam ja dovodio sumnjive ruske investitore, nego neko drugi”, kaže on.

“Molim sve nas da damo podršku ovim ljudima, nema sumnje da će kadrovski osvježiti tužilaštvo”, dodaje Milačić.

Poslanik Ljuiđ Škrelja kaže da ova vijest ne miriše ni na dobru vijest ni na vijest dana, jer se ništa značajno nije desilo.

“Na puna usta građanske države odgovara se jednovjerskim i jednonacionalnim kandidatima, ništa čudno i ništa neviđeno, jer je tako i kreirana odlazeća Vlada”, kaže on. 

Koprivica je podsjetio da kada iz Sikstinske kapale izađe biljeli dim to je znak da je izabran novi papa.

“Čuli smo da je izašao bijeli dim koji oglašava izbor novih članova TS, ali budite sigurni da su političke pape u tužilaštvu danas umrle”, naveo je Koprivica.

Bez politički neutralnog tužilaštva, kaže, nema pravde.

“Volio bih da mi neko kaže koji je od ovih kandidata partijski obojen i partijski ekponiran”, kaže on.

Poslanica Marta Šćepanović (DPS) kaže da je Zakon trebao da ispoštuje mišljenje Venecijanske komisije, Ustav i mišljenje eksperata Evropske komisije.

“Isključiv motiv ovoga jeste obezbjeđivanje političke kontrole nad državnim tužilaštvom”, smatra Šćepanović.

Kaže da će parlamentarna većina urušiti nezavisnost ovoga organa.

“Predstavnici vlasti stalno govore da je tužilaštvo pod našim uticajem, nekadašnje vlasti, ali nikada nijesu za to ponudli nijedan dokaz. Zato danas žele da tužilaštvo apsolutno stave pod svoju kontrolu, navela je Ščepanović.

Poslanik Jovan Jole Vučurović (SNP) smatra da je napravljen prvi korak u stvaranju pravne države, i da će se steći uslovi da pravda zakuca na vrata svima koji su učestvovali u krivičnim djelima.

“Pravda treba da zakuca na vrata i onih koji su bili unutar Tužilaštva i sprečavali da se otkriju nateža krivična djela i da se pokrenu procesi protiv predsjednika DPS-a i svih onih koji su urušavali CG”, smatra Vučurović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Abazović: Nema kalkulacija sa prozapadnim putem, Crna Gora najbliža opciji da zadrži postojeći sastav Vlade

Abazović: Hitno izabrati novi tužilački savjet

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

PRVI REZULTATI ISTRAGE: Obračuni crnogorskih klanova i na teritoriji Hrvatske

”Pop koji sjedi” biće kažnjen zbog nepoštovanja himne

Vlaović ubijen iz Glocka, Tanasković policiji rekao tek jednu rečenicu

Milošević ipak znao s kim sjedi? Abazović kaže da ga je upozorio iako je i sam prijatelj sa Bulatović na Facebooku